Lidové noviny

Úspěch Sparty Lize mistrů pomohl

Šéf hokejové Ligy mistrů Martin Baumann hovoří o vývoji panevropsk­é soutěže, která se postupně etabluje

- MATĚJ HEJDA

PRAHA Když se před více než třemi lety dostal do čela nové verze hokejové Ligy mistrů, jako by bojoval s větrnými mlýny. Vždyť už bylo tolik pokusů o vytvoření evropské soutěže, která by se svou prestiží mohla alespoň trochu přiblížit té fotbalové.

výkonný ředitel hokejové Ligy mistrů, to tak ale nevidí. „Nesnažíme se nic kopírovat. Jsou to jiné světy. Jdeme svou cestou, rozvíjíme se,“říká.

Naopak je potěšen, jak v poslední sezoně vzrostla popularita soutěže ve střední Evropě. V Česku tomu výrazně napomohla pražská Sparta, jež v minulém ročníku dokráčela až do finále. „To přesně potřebujem­e. Doufám, že ji budou následovat další úspěšné kluby z Česka,“přeje si Baumann.

Martin Baumann,

Hokejová Liga mistrů je stále velmi mladá soutěž. Jak těžká je její propagace?

Zdaleka ne tolik jako dřív. Tohle bude náš čtvrtý rok. Podepsali jsme s hlavním partnerem novou šestiletou smlouvu. I proto prodávat naši značku není tak obtížné. Navíc k tomu pomáhají skvělé výkony na ledě a loňský ročník v tomto ohledu zcela naplnil naše očekávání. Letos proto budou ještě větší. Často největší reklamou pro soutěž jsou samotní hráči, největší hvězdy. Jaká jména může liga nabídnout?

V Evropě hraje velké množství skvělých hráčů. Většina z nich se objeví na olympijský­ch hrách. Takový Joel Lundqvist z Frölundy dělá hrozně moc pro propagaci Ligy mistrů v Evropě. Těch hráčů je tam ale mnohem víc. Navíc trenéři vidí jako nejlepší možnost rozvoje hokeje, když jejich svěřenci mohou hrát zápasy s týmy ze všech koutů Evropy. Zápasy se Švédy, Finy, Švýcary, Čechy jsou obrovskou zkušeností pro všechny.

Jak to v budoucnu vypadá ohledně spolupráce s KHL?

Pořád jsou to naši partneři. Stále věříme, že v budoucnu by se měli stát součástí naší rodiny. Snažíme se s nimi dohodnout. V letošním roce to kvůli olympiádě bylo téměř nemožné. Ale v budoucnu tomu opravdu věřím. Pro nás je důležité vždy korunovat nejlepší tým celé Evropy.

Fotbalová Liga mistrů má obrovskou prestiž. V čem je možné se z ní inspirovat?

Tyto dvě ligy je ohromně těžké porovnávat a možná je to i dobře. Finančně jsou to úplně jiné světy, jde o odlišné sporty. Na druhou stranu imy finančně rosteme. Odměny pro vítěze postupně stoupa- jí a budou se i dál zvyšovat. Nesnažíme se kopírovat fungování fotbalové Ligy mistrů. Inspiraci si bereme z profesiona­lismu, jaký má za roky své existence. Navíc funguje dlouhé roky a my vstupujeme teprve do čtvrté sezony. Zlepšování je pro nás důležité.

Vidíte olympijské hry jako jednu z dalších možností k propagaci hokejové Ligy mistrů?

Naprosto, to je jeden z našich hlavních cílů. Navíc výsledky národních týmů se často odvíjí od kvality domácí ligy a elitních týmů. Liga mistrů rozvíjí hráče,

posouvá je dopředu. Dává jim velké množství kvalitních zápasů a z toho může těžit samotná reprezenta­ce každé evropské země. Podívejte se na Švýcary, jak se v posledních letech zvedli.

Jak jste spokojen s přístupem českých týmů k Lize mistrů?

Upřímně, byl jsem nadšen, jak se v loňské sezoně dařilo Spartě. Dokázala narušit hegemonii skandinávs­kých týmů a to je pro soutěž jenom dobře. Byl jsem se podívat v Praze na zápas proti Bernu a atmosféra byla neskutečná. Doufám, že letos něco podobného budeme moci zažít v Liberci, Hrad-

ci Králové, Třinci či Brně, které má jeden z nejlepších celků v Evropě.

Mrzí vás, že Sparta letos nebude hrát Ligu mistrů?

Takhle to nejde vůbec brát. Takový je sport, v tom je krásný. V podstatě je to její vina, že nebyla v domácí lize tak úspěšná. Těším se na nové týmy. Máte nového mistra, který Ligu mistrů nikdy nehrál. Věřím, že soutěž dokáže hodně obohatit. Pro nás je důležité, aby krásy Ligy mistrů objevovaly nové celky. Navíc se jí zúčastní jen ty nejlepší kluby Evropy.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Martin Baumann
FOTO PROFIMEDIA Martin Baumann

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia