Lidové noviny

Jste stejní jako ostatní

-

šem myšlení se ale dá skvěle využívat. Pro nás i proti nám.

Koupili jste si třeba nedávno v obchodě pruhované tričko, i když proužky obvykle vůbec nenosíte? Ano, podlehli jste tlaku okolí a konkrétně tomu, že se chcete někam sami zaškatulko­vat. Podobně jako si možná koupíte auto, které mají vaši kolegové, či spolužáci z vysokoškol­ských let. Přesně toho se samozřejmě skvěle využívá v reklamě a marketingu.

Důležité přitom je dát lidem trošku na výběr. S největší pravdě- podobností si koupíte něco podobného, ne ale úplně stejného. „Jednoduše se lidé chtějí odlišovat, ale ne moc. A zároveň se podobat a hlásit k určité skupině,“uvedl v rozhovoru pro odborný server Behavioral Scientist profesor marketingu z prestižní Stanfordov­y Univerzity. Autor mimo jiné knihy Neviditeln­ý vliv (v originále Invisible Influence) doslova o skrytých silách, které ovlivňují naše chování.

Podle něj si nejsme vlivu, který na nás naše okolí má, většinou vůbec vědomi. Nemusí jít ale vůbec o nic negativníh­o, i když to je přirozeně převládají­cí názor. „Je otázka, jestli bychom se tomu vůbec měli vědomě bránit a korigovat to,“ptá se Berger.

Jonah Berger

Srovnávání s ostatními nám totiž dává mnoho užitečných informací, třeba o kvalitě a ceně, které bychom museli jinak hledat. A to je jednoduše ekonomicky efektivní. Často nám pomáhá se rychleji a lépe – nebo alespoň dostatečně dobře – rozhodovat.

A co víc, srovnávání nás motivuje, říká nám, že se máme víc snažit, žene nás kupředu. „Bez těchto neviditeln­ých sil by byl život zkrátka mnohem těžší,“dodává Berger. Zkrátka se s tím smiřme, jsme stejní jako ostatní a jsme za to rádi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia