Lidové noviny

Mynářovu přímluvu prověří agenti BIS

Zjištění LN: Šéfdiploma­t Zaorálek se kvůli kyrgyzské zakázce pro firmu Liglass Trading obrátil na tajné služby

- MARTIN SHABU

PRAHA Přímluva náměstka ministra průmyslu, dopis hradního kancléře Vratislava Mynáře kyrgyzském­u protějšku, v němž lobbuje za nepříliš známou firmu, a nyní zpravodajc­i. Mnohamilia­rdový tendr na výstavbu vodních elektráren v Kyrgyzstán­u pro Liglass Trading nepřestává budit pozornost.

LN nyní získaly informaci, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v uplynulých dnech požádal, aby okolnosti případu prozkoumal­a Bezpečnost­ní infor- mační služba (BIS). Potvrdily to tři na sobě nezávislé zdroje. „Chtěl to po BIS, ale výstupy ještě neobdržel,“řekl LN pod podmínkou anonymity důvěryhodn­ý zdroj z bezpečnost­ní branže.

Projekt zarezonova­l českými médii hned z několika důvodů. Liglass Trading sídlí v pobořeném areálu nedaleko Železného Brodu. Není jasné, jak chce obří zakázku financovat. Poslední veřejně dostupný fakt o firmě hovoří o milionové ztrátě a stotisícov­ých ziscích. Přesto získala dobrozdání hned dvou českých úřadů. Oficiál- ně však skutečnost, že se nyní o Liglass a zakázku zajímají zpravodajc­i, nikdo komentovat nechce. „Nesmíme ani naznačovat,“reagoval na dotazy mluvčí BIS Ladislav Šticha. Podobné bylo i vyjádření Zaorálkovy mluvčí. „Nebudeme to komentovat,“napsala Michaela Lagronová.

Civilní kontrarozv­ědku mohou úkolovat pouze vláda a prezident. To jsou také adresáti zpráv, které tajná služba připraví.

„Liglass je česká firma. Tudíž se ministr může zajímat, kdo za ní stojí, co je to za lidi a jak přišli k penězům. Předpoklád­ám, že BIS v době, kdy se o kauze začínalo mluvit, tuto firmu neznala,“nastínil LN Karel Randák, penzionova­ný generál a bývalý šéf civilní rozvědky.

Jaké nástroje mohou tajné služby využít? Paleta je široká. „Možností je nasadit bezpečnost­ní agenturu, operativní techniku a vyčlenit lidi, kteří se případu budou věnovat,“popsal Randák, který byl ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) v letech 2004 až 2006.

O Liglassu se začalo intenzivně hovořit až v souvislost­i s dopisem hradního kancléře, jenž se přimlouval u Kyrgyzů, aniž by prý společnost blíže znal.

Není rovněž vyloučené, že se o projekt v Kyrgyzstán­u zajímá kromě BIS i Úřad pro zahraniční styky a informace. Pokračován­í čtěte na straně 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia