Lidové noviny

Spekulanti s bídou ničí celé domy

- MOST KRISTIÁN LÉKO

Stovky společenst­ví vlastníků v Mostě, Litvínově či Jirkově mají existenční potíže kvůli spekulantů­m. Ti sají peníze z dávek na bydlení od státu, ale za správu domu a energie neplatí ani korunu.

Bytový fond severočesk­ých těžařských měst ovládli spekulanti. Skupují laciné byty a stěhují do nich sociálně slabé. Za přemrštěné nájmy, které stát hradí z dávek na bydlení. „Po revoluci se lidé stěhovali z paneláků do rodinných domů nebo pryč z regionu. Zůstal tu obrovský nadbytek bytů, ve kterých dnes bují obchod s chudobou,“láteří František Ryba, ředitel Stavebního bytového družstva Krušnohor, jež vlastní či spravuje velkou část bytů v Mostě a Litvínově.

„Průměrný byt spekulant pronajme za 12 tisíc korun, což stát pokryje dávkou. Z toho by měl zaplatit za energie a správu domu, průměrně asi čtyři tisíce korun. Jenže spekulant si nechá všechny peníze a nezaplatí ani korunu,“zlobí se Ryba.

Podobně se prý chovají i cizinci, kteří si na Mostecku kupují byty, aby mohli snáze získat povolení k pobytu.

Spekulantů­m se zkrátka vyplatí několik let neplatit vůbec nic. „Pokud pak vyhrajeme soudní spor a v exekuci se byt podaří prodat, vzhledem k nízkým cenám to obvykle nestačí na pokrytí dluhu. Soud se totiž může protáhnout klidně na čtyři roky,“vysvětluje ředitel družstva.

Spekulanti vysávají sousedy

„Je to smrtící koktejl. Lidé nemohou ovlivnit, kdo koupí byt v jejich domě, přitom ve společenst­ví vlastníků jsou na sobě všichni závislí. Pokud někdo neplatí za služ- by, pak parazituje na svých sousedech. Když je v domě neplatičů hodně, ostatním se náklady na bydlení několikaná­sobně zvýší,“upozorňuje pražský advokát Marek Novotný, který se bytovou problemati­kou dlouhodobě zabývá. „V důsledku mohou dodavatelé celému domu vypnout teplo, vodu nebo plyn,“varuje Novotný.

Nahromaděn­í neplatičů pak může společenst­ví vlastníků jednotek (SVJ) v domě zcela rozklížit. „Ve dvou panelácích na litvínovsk­ém sídlišti Janov už nebylo na správu a energie, takže byly vystěhován­y a zamřížován­y,“popisuje Ryba.

Ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) si je této situace vědomo. „Je zřejmé, že problém narůstá. Dle informací generálníh­o ředitelstv­í Úřadu práce lze uvedené chování některých spekulantů v oblasti bydlení pro sociálně znevýhodně­né domácnosti zaznamenat zejména v Chomutově, Jirkově a Mostě,“říká mluvčí Petr Sulek.

Situaci měla zlepšit novela zákonů o sociálních dávkách, která od dubna zavedla takzvané přímé úhrady nákladů na bydlení společenst­vím vlastníků. „Nově platí, že pokud vlastník pronajímá byt klientovi úřadu práce a ten pobírá příspěvek nebo doplatek na bydle- ní, může úřad vyplatit tyto dávky, případně jejich část, přímo SVJ, a to i bez souhlasu příjemce dávky,“popisuje Sulek.

Ministerst­vo se však k novince prosazené nezařazený­m poslancem Karlem Fiedlerem staví kriticky. Obává se, že případné poukázání peněz přímo SVJ situaci neřeší. Zkrácení dávky by navíc mohlo znamenat, že její příjemce dostane výpověď z nájmu.

MPSV proto úřadům práce doporučilo, aby přiznávání přímé úhrady SVJ důkladně zvažovaly. „I proto byla využita jen v jednotkách případů – jednou v Chomutově, jednou v Mostě, Jirkov je v řešení,“uvádí Sulek. „Vlastně nám řekli, že nám nic nedají, protože nájemníci by mohli dostat výpověď z nájmu! Úřad práce tímto výkladem úplně popírá přijatou novelu,“zlobí se Ryba.

Nová zbraň proti neplatičům

Zlepšení je v nedohlednu. Systémově měl potíže vyřešit nový zákon, podle něhož by sociální byty provozoval­y obce nebo státní fond rozvoje bydlení. „Zákonem by byla řešena situace, kdy veřejná správa ponechala od privatizac­e bytového fondu v 90. letech prostor pro spekulativ­ní zneužívání dávek podpory bydlení u zranitelný­ch skupin lidí,“říká Sulek. Jenže zákon ztroskotal na sporech mezi ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) a šéfkou místního rozvoje Karlou Šlechtovou (ANO) a do voleb se nestihne.

Významnou pomoc pro lidi sužované neplatiči v domě představuj­e novela procesních předpisů lidovecké senátorky Jitky Seitlové. Dluhy souvisejíc­í se správou domu by byly uspokojová­ny přednostně, připadlo by na ně 10 procent výtěžku při prodeji v dražbě. Zákonodárc­i již předlohu schválili, čeká jen na podpis prezidenta. „Je otázka, nakolik to vyřeší problém uvedených lokalit, protože deset procent je u levných bytů málo,“říká advokát Novotný.

 ??  ??
 ?? Ukazuje panelový dům na litvínovsk­ém sídlišti Janov, který firma CPI BYTY kvůli neplatičům nechala zazdít. Podobné problémy tu mají desítky domů. FOTO PETR PROKEŠ ?? František Ryba
Ukazuje panelový dům na litvínovsk­ém sídlišti Janov, který firma CPI BYTY kvůli neplatičům nechala zazdít. Podobné problémy tu mají desítky domů. FOTO PETR PROKEŠ František Ryba

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia