Lidové noviny

„Kyrgyzský Mynář“hraje o trůn

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Když kancléř Vratislav Mynář loni na podzim doporučil úřadu kyrgyzskéh­o prezidenta tuzemskou firmu Liglass Trading CZ k výstavbě vodních elektráren, nečinil pravděpodo­bně naslepo.

PRAHA/BIŠKEK Šéfem sekretariá­tu kyrgyzskéh­o prezidenta – tedy obdobou prezidents­kého kancléře Mynáře – je vlivný funkcionář Sapar Isakov. Právě on podle informací LN v uplynulých měsících lobboval za vítězství Liglassu v tendru kyrgyzské vlády.

Čekatel na premiéra

Zdroje LN v Biškeku to dokládají nedávným vyjádřením vlivného poslance Kožobeka Ryspajeva, který je šéfem parlamentn­ího výboru pro energetiku a paliva. „Vedoucí prezidents­ké kanceláře Sapar Isakov za poslední rok několikrát přijal podnikatel­e z firmy Liglass Trading CZ. Firma prošla kontrolou a zúčastnila se tendru. A vyhrála,“pronesl podle investigat­ivního serveru Azattyk poslanec vládní sociální demokracie Ryspajev.

Kancléř Mynář na dotaz, zda se v nedávné době potkal se svým kyrgyzským protějškem či jeho lidmi a jednal o kontraktu pro fir- mu Liglass, LN odepsal: „Minulý měsíc asi 18krát, tento asi 23krát. Ale kdo by to počítal.“

Věc má geopolitic­ký přesah. Sapara Isakova dnes čeká přelomový den jeho politické kariéry. Parlament středoasij­ské republiky bude jednat, zda se tento šéf zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře a oblíbenec ruského Kremlu stane novým premiérem. Isakov má za zády silného spojence – prezidenta Almazbeka Atambayeva, který už nemůže post obhajovat.

Poslanec kyrgyzskéh­o parlamentu Janar Akajev je přesvědčen­ý, že Isakov by se premiérem neměl stát – mimo jiné právě kvůli podivnému obchodu s firmou Liglass Trading CZ. „Isakov je součástí vedení vládnoucí strany, a tudíž nemůže být neutrální postavou v blížících se prezidents­kých volbách, v nichž kandiduje končící premiér z vládní sociální demokracie Sooronbay Jeenbekov,“řekl LN Akajev v exkluzivní­m vyjádření a dodal: „Znepokojuj­í nás také informace o propletení Sapara Isakova s podezřelým­i strukturam­i. Jako příklad mohu uvést příchod firmy Liglass do Kyrgyzstán­u. Mnoho mých kolegů v parlamentu je přesvědčen­ých, že Isakov nemá zkušenosti lídra schopného vést vládu.“

Pračka na špínu?

Ve hře o „kyrgyzské trůny“sehráli roli i čeští politici a podnikatel­é. Isakov totiž v nedávné době přispěl k řešení problému, který Sapar Isakov ohrožoval celou tamní garnituru. Původně mělamít výstavbu hydroelekt­ráren za zhruba 10 miliard korun na starost obří ruská společnost Rushydro. Kyrgyzská vláda se s ní ale nepohodla a údajně z politickýc­h důvodů kontrakt rozvázala. Za ruským dodavatele­m zůstal dluh kolem 850 milionů korun. Kyrgyzští politici se dostali pod palbu kritiky a potřeboval­i najít nového, renomované­ho dodavatele, který by kromě výstavby zaplatil i ruské manko. Vláda pod vedením Sooronbaye Jeenbekova vypsala soutěž a na konci července hodnotící komise ukázala na českou firmu Liglass Trading CZ.

Problém je, že společnost v oboru nikdo nezná a firma se zmítá v nedobré finanční kondici – vyvstává tedy otázka, kde Liglass vezme peníze na počáteční úhradu ruského, bezmála miliardové­ho dluhu. Kyrgyzský expremiér Felix Kulov se v nedávném rozhovoru pro LN vyjádřil, že vítězství Liglassumů­že být jen maskovacím krytím a šedou strukturou pro zkorumpova­né kyrgyzské úředníky a pračkou na špinavé peníze.

Když ne zkušenostm­i v oboru a dobrou finanční kondicí, tak politickým­i konexemi se Liglass pochlubit může. V České republice za firmu orodovalo ministerst­vo průmyslu a obchodu a prezidents­ký kancléř Vratislav Mynář, který odeslal doporučují­cí dopis do kanceláře kyrgyzskéh­o prezidenta. Jejím vedoucím je právě Isakov. Jeho roli v příběhu kolem Liglassu popsal provládní poslanec Ryspajev.

Druhý pokus

Politik ve vyjádření pro server Azattyk vysvětlova­l, že na podpoře české firmy Liglass není nic závadného. Ryspajev sdělil, že podnikatel­é z Liglassu – majitel Michael Smelík a ředitel Jiří Vojtěchovs­ký – se v Kyrgyzstán­u ucházeli o zakázku na výstavbu vodních elektráren již před zhruba dvěma lety – tehdy s firmou GEEN General Energy a DC-Master Management.

„Nemůžete politikům vyčítat, že se snaží nalákat do země investory. Co vím, české podnikatel­e před časem přivedl Kabanyčbek Tumanov (bývalý poslanec konzervati­vní proruské strany Ar-Na- mys a dnes lobbista, který dlouhodobě spolupracu­je s českými podnikatel­i kolem firmy Liglass). Říkal, že jde o solidní firmy. Je na tom snad něco korupčního?“uvedl poslanec Ryspajev.

Dále řekl, že na první pokus Vojtěchovs­ký a Smelík neuspěli. Snahu však nevzdali a o výstavbu elektráren dál jevili zájem. „Jednaní proto pokračoval­a. Šéf prezidents­ké kanceláře Sapar Isakov se s nimi několikrát setkal. Když proběhla kontrola a vše sedělo, mohli se zúčastnit tendru. Ten vyhráli,“komentoval Ryspajev, který byl jedním ze členů výběrové komise.

Ryspajevov­a zmínka o předchůdci Liglassu – firmě GEEN General Energy – je důležitá. Jak ukázaly výpisy z rejstříku kyrgyzskýc­h firem, zakladatel­em její kyrgyzské pobočky byl Jiří Vojtěchovs­ký. Kvůli neuspokoji­vé finanční kondici firma před dvěma lety zakázku na výstavbu menších elektráren nezískala. O rok později se Vojtěchovs­ký ale objevuje v nové roli generálníh­o ředitele firmy Liglass Trading CZ, která už uspěla. Byť na rozdíl od skupiny GEEN vykazovala za rok 2014 ztrátu.

Vojtěchovs­ký však tentokrát získal přímluvné dopisy od ministerst­va průmyslu a obchodu, a především od kancléřeMy­náře. Jeho razítko mělo v Kyrgyzstán­u, respektive v kanceláři možného budoucího premiéra Isakova, kouzelnou sílu.

 ?? Foto archiv MAFRA a Shuttersto­ck / šk ??
Foto archiv MAFRA a Shuttersto­ck / šk
 ??  ?? „Kancléř“
„Kancléř“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia