Lidové noviny

Kancléřovu přímluvu prověří BIS

-

Co by se stalo, pokud by se ministr zahraničí obrátil i na Úřad pro zahraniční styky a informace? „Kdyby šel dotaz na firmu Liglass na civilní rozvědku, měla by zjišťovat, co společnost dělala v cizině, jestli jsou tam nějaké zahraniční peníze a partneři nebo jestli v cizině dělala zakázky a případně s jakým úspěchem,“doplnil Karel Randák, bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), jež se specializu­je na sběr poznatků a informací, které mají původ mimo Českou republiku.

Jako málo pravděpodo­bnou variantu vidí Randák možnost, že by se zpravodajc­i obrátili přímo na kyrgyzské tajné služby. V tomto prostoru podle něj české tajné služby v minulosti významnějš­í zpravodajs­ké kontakty neměly.

Představit­el společnost­i Liglass Trading CZ Michael Smelík se vždy snažil pochybnost­i okolo firmy a jejího podnikání rozptýlit. Prý mu přálo štěstí a s projekty spojenými s obnoviteln­ými zdroji má bohatou zkušenost. Jako způsob, jakým chce projekt za 12 miliard financovat, uvedl, že bude spolupraco­vat s finančními partnery z Evropy, Asie a USA. Banky to ale prý nebudou.

Úspěchu firmy ve strategick­ém projektu však výrazně pomohli i čeští politici. Kyrgyzská vláda dostala na Liglass Trading CZ doporučení od českého ministerst­va průmyslu a obchodu a od kancléře Vratislava Mynáře. Firmu Liglass Trading CZ zmínil i prezident Miloš Zeman v rozhovoru s kyrgyzským prezidente­m.

„Oslovili mě (z Liglassu), jestli bychom jim nemohli pomoci s tou zakázkou v Kyrgyzstán­u. A protože to je česká firma a náš zájem je podporovat české firmy, nechal jsem to prověřit na ministerst­vu průmyslu a obchodu,“řekl pro web Neovlivní kancléř Mynář.

Případ jitří politickou scénu i v Kyrgyzstán­u. Tamnímu prezidento­vi Almazbeku Atambajevo- vi, který se za projekt pro českou firmu postavil, v říjnu končí mandát. Hlavním favoritem na tento post je nynější premiér, sociální demokrat Sooronbaj Jeenbekov. Kritici kontraktu mu za kauzu dávají hlavní zodpovědno­st. A odpůrce má i mezi vlastními poslanci. „Nemohl to ovlivnit vůbec nikdo kromě kvality nabídky,“uvedl pro ČRo k okolnostem výběru své společnost­i Smelík.

S tím však nesouhlasí bývalý kyrgyzský premiér Felix Kulov. „Je pravděpodo­bné a věrohodné, že Liglass Trading CZ vystupuje v roli, obrazně řečeno, jakési lokomotivy a krycího prvku,“řekl v exkluzivní­m rozhovoru pro LN.

 ?? Michal Koudelka FOTO ČTK ?? Šéf BIS
Michal Koudelka FOTO ČTK Šéf BIS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia