Lidové noviny

Obrana nakoupí nové padáky

-

PRAHA Ministerst­vo obrany plánuje nakoupit vojákům nové padáky. Za 400 kusů padákových kompletů a 600 kusů nosného systému na výstroj by měl úřad zaplatit bez DPH asi 50 milionů korun. Padáky má dodat společnost Mars, která sídlí v Jevíčku. Se zakázkou dnes seznámí vládu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Podle Vladimíra Lukovského z tiskového oddělení ministerst­va obrany bude zakázka zadána v jednacím řízení bez uveřejnění. Lukovský to zdůvodnil tím, že firma Mars je výrobcem, dodavatele­m a držitelem výrobní dokumentac­e na požadovaný padákový komplet OVP-12 SL-1 a nosný systém výstroje NSV-12.

Armáda dostane také celkem 80 maket této výstroje. Firma zároveň 25 vojáků a vojenských záchranářů vycvičí v používání a obsluze padáků.

„Veřejná zakázka bude realizován­a v době od podpisu smlouvy do 31. října 2020 s předpoklád­anou hodnotou 49,6 milionu korun bez DPH,“dodal Lukovský. Nákupem padákové techniky budou podle něho naplněny potřeby výsadkovýc­h jednotek pro kvalitní výcvik a možné bojové nasazení.

Ministerst­vo obrany muselo řešit potíže s pořízením nových padáků, když v 90. letech investoval­o více než 100 milionů do nákupu stovek padáků VTP-100 od firmy Anex Cirus. Na nich pak ale nesměli vojáci skákat, protože byly nespolehli­vé.

Vláda se na svém pondělním zasedání bude zabývat i dalšími zakázkami pro armádu. Vojenský technický ústav dostane za úkol vytvoření ochrany sítě systému velení a řízení AČR, ministerst­vo za to zaplatí 50 milionů korun. Dále za 13,2 milionu korun chce obrana zadat zakázku na generální opravy pozemního zařízení určeného pro údržbu a opravy agregátů. Ty produkují technické plyny, které jsou instalován­y v letounech L- 159 a L-159T1. Zakázku dostane na starost Aero Vodochody, které letouny vyrábí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia