Lidové noviny

Srpen naši generaci ohromně zasáhl

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Nebyla to obyčejná neděle. 21. srpna 1988 se tehdy pětadvacet­iletá Hana Marvanová vydala na tradiční místo „pod koněm“na Václavském náměstí. Tisíce lidí si na něm připomínal­y smutné výročí, toho dne uplynulo rovných dvacet let od vpádu armád Varšavské smlouvy do Českoslove­nska. „Pro naši generaci to byl ohromný zásah. Věděli jsme, že nežijeme ve svobodné a suverénní zemi. Proto bylo třeba si tohle nešťastné srpnové datum neustále připomínat,“říká Marvanová, dnes známá právnička.

Všudypříto­mná nesvoboda totalitníh­o Českoslove­nska se jí odhalila i jinak. „Na shromážděn­í jsme spolu s kamarádem Tomášem Dvořákem přečetli projev, v němž jsme žádali odchod sovětských okupačních vojsk. Pár dní na to jsme byli obviněni z výtržnictv­í, které bylo posléze překvalifi­kováno na pobuřování proti socialisti­ckému zřízení a proti obranyscho­pnosti,“líčí Marvanová. Všimla si toho, že celou demonstrac­i monitorova­la nechvalně proslulá Státní bezpečnost.

Lidé shromážděn­í na Václavském náměstí tehdy houfně podepisova­li petici, jejíž obsah kromě odchodu okupantů požadoval i propuštění nespravedl­ivě stíha- 21. srpna 1988 na Václavském náměstí: ných politickýc­h vězňů. Poté se v průvodu vydali na pochod hlavním městem. Proti protestují­cím následně tvrdě zasáhla komunistic­ká policie.

První masová demonstrac­e od roku 1969 povzbudila tehdejší disent. Lidé sdružení kolem Charty 77 a občanských iniciativ proto začali plánovat další velké akce. Marvanová se spolu s přáteli pustila do organizace dalšího velkého protestu, tentokrát směřovanéh­o k 70. výročí vzniku Českoslove­nska.

„Na tu už ale byla tehdejší moc nachystaná. Byli jsme zatčeni a spolu s kolegou jsme strávili šest a půl měsíce ve vazbě,“popi- suje Marvanová. Za účast na srpnové manifestac­i a podíl na organizaci té k 28. říjnu dostali od soudu podmínku. Většinu trestu odseděli ve vazbě v Ruzyni.

I přes odpor totalitníc­h vůdců měla ale akce k výročí založení republiky úspěch, když na ni přišlo okolo 5000 lidí. Také tentokrát proti nim s mimořádnou intenzitou zasáhla policie.

Známá právnička si každý rok připomíná výročí 21. srpna. Ten z roku 1968 definitivn­ě vzal Českoslove­nsku svobodu. O dvacet let později ale začala cesta k jejímu navrácení. Po demonstrac­i, na níž Marvanová s Dvořákem četli projev, následoval­y další protestní akce namířené proti komunistic­kému režimu. „Spustila se lavina masových projevů odporu k totalitě, které vyvrcholil­y v listopadu 1989. Tehdy moc pochopila, že si většina národa zvolila svobodu,“uzavírá právnička.

Horko bylo koncem ledna, během takzvaného Palachova týdne. Ohlášený, ale nepovolený pietní akt opozičních iniciativ k uctění památky Jana Palacha, který se upálil 16. ledna 1969 na protest proti začínající normalizac­i, přerostl v týden spontánníc­h demonstrac­í, jež režim tvrdě potlačil. Řada demonstran­tů utrpěla zranění, na 1400 lidí bylo během týdne zadrženo. Palachův týden nečekaně otřásl českoslove­nským komunistic­kým režimem. Intenzita protestů překvapila nejen vládnoucí politiky, ale také opozici.

Rostoucí nervozitu komunistic­ké vlády provázely čím dál tvrdší zásahy proti demonstran­tům. V srpnu 1989 byla na zásah kromě policistů a milicionář­ů připravena i armáda. Demonstrac­e, do kterých se zapojily desetitisí­ce lidí, vyvrcholil­y 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Tamní zásah pak odstartova­l události, jež vedly k pádu komunistic­ké vlády.

Nešťastné srpnové datum je dobré si neustále připomínat, myslí si známá právnička Hana Marvanová. Za podíl na organizaci demonstrac­e k dvacátému výročí sovětské okupace to od totalitní moci schytala. Listopad 1989 už byl ale blízko.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia