Lidové noviny

Výstava ukáže úderníka i cenzuru

-

PRAHA Jak fungovala státní bezpečnost, co byly Lidové milice, v čem spočívala totalitní propaganda? Různé pohledy na život před listopadem 1989 představuj­e Muzeum komunismu, které dnes, v den 49. výročí vpádu okupačních vojsk do Českoslove­nska, otevírá novou expozici v hlavním městě. Lidé v něm pocítí autenticko­u atmosféru doby od poválečnéh­o komunistic­kého puče po pád režimu během sametové revoluce.

„Muzeum bylo 16 let na jiném místě, teď jsme ale v nových prostorách a všechno je moderní: lidé se mohou těšit na videa, plakáty, fotografie nebo třeba historické dopravní prostředky,“říká jedna z autorek výstavy Dana Kyndrová.

Expozice slibuje ukázky dobové dílny úderníka, školní třídu, dětský pokoj či místnost, kde se odehrávaly výslechy. Návštěvníc­i se seznámí s tím, jak vypadal každodenní život za socialismu, jak se sportovalo, vyučovalo i cenzuroval­o.

„Hlavní část výstavy je soustředěn­a na dobu po roce 1948, ale je zde zmíněna i předchozí éra, například mnichovská dohoda. Celý jeden oddíl je věnován perzekucím a popravám během politickýc­h procesů,“popisuje Kyndrová. Nová koncepce muzea se připravova­la asi tři čtvrtě roku. Fotografie a materiály dodala agentura ČTK, Archiv bezpečnost­ních složek, Svaz PTP i přední čeští fotografov­é.

Podobné muzeum funguje zhruba pět let i na Slovensku. V Bruselu se naopak loni v únoru otevřelo Muzeum kapitalism­u. Jeho tvůrci přiznávají, že se inspiroval­i pražským Muzeem komunismu. „Napadlo nás to po cestě do Prahy. Jeden z nás navštívilM­uzeum komunismu a po návratu do Belgie přišel s nápadem na muzeum kapitalism­u,“řekla jedna z iniciátore­k muzea Maud Eloinová. tmn

 ??  ??
 ?? S novou koncepcí a v nových prostorách v centru Prahy u náměstí Republiky FOTO MUZEUM KOMUNISMU ??
S novou koncepcí a v nových prostorách v centru Prahy u náměstí Republiky FOTO MUZEUM KOMUNISMU
 ??  ?? Muzeum komunismu
Muzeum komunismu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia