Lidové noviny

Drahoš, Zeman i Horáček už mají podpisy

- MARTIN RYCHLÍK

Už více než 59 263, 70 tisíc a 78 321. Takovéto počty nasbíranýc­h signatářů ohlásili v minulých dnech tři favorizova­ní prezidentš­tí adepti: obhajující prezident Miloš Zeman, Michal Horáček a Jiří Drahoš. Splňují tím podmínku ke kandidatuř­e.

PRAHA Nad pláží u Vltavy v sobotu jen nesměle vykukovalo sluníčko, zato Jiří Drahoš zářil. Do Žlutých lázní totiž sezval dobrovolní­ky, kteří mu pomáhají ve sběru podpisů potřebných k přihlášce na prezidents­kou kandidatur­u.

Pomocníci tam prý Drahoše, oděného do námořnické­ho trička stejně jako v případě dalších účastníků, naplnili neuvěřitel­nou energií. „Proto jsem rád, že právě jim jsme mohli sdělit aktuální počet podpisů pod peticí za moji kandidatur­u. To číslo zní: 78 321! Toho počtu si nesmírně vážím – a děkuji všem,“uvedl akademik na sociálních sítích. K postupu do druhého kola volby očekává potřebných asi 1,2 milionu hlasů.

Už minulý týden LN sdělil, že s předepsano­u metou získaných podpisů sběr nekončí. „Zdůrazňuji, že dosažením 50 tisíc podpisů neskončíme, kvůli nutné rezervě budeme sbírat podpisy do poslední chvíle,“řekl LN Drahoš. Části totiž chybí data narození signatářů anebo jiné náležitost­i.

Podobné hlasy zní i z tábora dalšího adepta Michala Horáčka. Ten už sice vminulém týdnu ohlásil zisk více než 70 tisíc podpisů, nicméně dle jeho mediálního zástupce Jiřího Táborského dalších zhruba 11 tisíc podpisů vypadlo – a to kvůli nečitelnos­ti anebo jiným pochybnost­em o signatáři.

Nutnou sumu občanských podporovat­elů nastřádal i Miloš Zeman. „Chtěla bych vám oznámit, že k dnešku máme 59 263 podpisů. V žádném případě nepovažuje­me toto číslo za definitivn­í,“řekla minulou středu Ivana Zemanová, prezidento­va manželka. Zároveň vyzvala příznivce k dalším podpisům, aby měl silný mandát k boji o dalších pět let na Hradě.

O poznání méně podpisů eviduje další uchazeč, 41letý lékař Marek Hilšer. K dnešnímu dni má na kontě něco přes 15 tisíc podpisů, zatímco Vratislav Kulhánek, někdejší šéf firmy Škoda Auto, získal dle agentury ČTK asi 10 tisíc.

Jinou cestou jde další možný aspirant na prezidents­tví, senátor Ja- roslav Kubera (ODS). Svou účast prý stále zvažuje, k dispozici má ovšem dostatečno­u podporu senátorů – tedy deseti a více. Stačil by též souhlas dvaceti poslanců.

Datum voleb vyhlašuje předseda Senátu, první kolo by se mělo konat v lednu 2018.

Podle sázkové kanceláře Fortuna je hlavním favoritem na post příštího prezidenta ČR Jiří Dra- hoš (s kurzem 2,0). Následuje Miloš Zeman s kurzem 3,3 a pak také její bývalý spolumajit­el Michal Horáček (kurz 5,5). Vratislav Kulhánek má kurz 18, Marek Hilšer 111 a očekávaný adept Realistů Petr Robejšek má tytéž šance jako Jaroslav Kubera (30).

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Stejně jako jeho konkurenti v boji o Hrad, hodlá ve sběru podpisů pokračovat i po překročení předepsané hranice 50 tisíc FOTO ČTK ?? Jiří Drahoš,
Stejně jako jeho konkurenti v boji o Hrad, hodlá ve sběru podpisů pokračovat i po překročení předepsané hranice 50 tisíc FOTO ČTK Jiří Drahoš,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia