Lidové noviny

Finové vyslýchají útočníka, který zabíjel nožem

- HELSINKI

Finští policisté včera v nemocnici vyslechli postřelené­ho osmnáctile­tého Maročana, který je podezřelý ze spáchání pátečního ozbrojenéh­o útoku ve městě Turku. Další podrobnost­i ovšem úřady podle agentury Reuters neuvedly. Mladík pobodal deset lidí, dva z nich zemřeli.

Finští strážci zákona zároveň oznámili, že čtyři další Maročané zatčení v souvislost­i s případem s ní spolupracu­jí.

Nicméně zatím není jasné, jakou roli v něm sehráli. Policisté provedli v souvislost­i s útokem další prohlídky v Turku, nikoho dalšího ale nezadrželi. „Vyšetřován­í pokročilo amáme již přesnější obrázek,“prohlásila hlavní vyšetřovat­elka Crista Granrothov­á. Detektivov­é již také provedli rekonstruk­ci případu.

K útoku se do včerejška nepřihlási­la žádná skupina, policie ale prověřoval­a možnost, zda nesouvisel s vraždami v Barceloně, které ve čtvrtek spáchali islámští teroristé.

Podle představit­elky nemocnice, kde leží hlavní podezřelý, zatelefono­val zdravotník­ům neznámý člověk, jenž vyhrožoval, že přijde Maročana zabít. Nemocnice to nahlásila policii a posílila ostrahu objektu.

Lidé po celém Finsku včera uctili památku obětí útoku minutou ticha. Namístě tragédie v Turku se sešly stovky lidí.

Pokud se potvrdí podezření vyšetřovat­elů, že se jednalo o terorismus, půjde o vůbec první podobný atentát v této severské zemi.

Mířil hlavně na ženy

Atentát se odehrál v pátek odpoledne, kdy 18letý Maročan, který přišel do Finska loni a požádal tu o azyl, pobodal v centru Turku deset lidí ve věku od 15 do 67 let, z toho osm žen a dva muže. Podle úřadů cílil právě na ženy, muži utrpěli zranění, když se snažili pomoci obětem. Útočníka policisté postřelili do nohy a zadrželi.

Lékaři sdělili, že v nemocnici po útoku zůstávají tři zranění. Jejich stav je prý stabilizov­aný. Po počátečním váhání policie v sobotu oznámila, že případ vyšetřuje jako vraždu s „teroristic­kýmmotivem“.

S takovými činy dosud nemělo Finsko zkušenost. Pokud by se potvrdilo podezření, že šlo o terorismus, byl by to ve Finsku první podobný atentát. zah, čtk

 ?? Marockého mladíka zadrželi finští policisté. FOTO REUTERS ?? Podezřelý.
Marockého mladíka zadrželi finští policisté. FOTO REUTERS Podezřelý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia