Lidové noviny

100 dnů Macrona: podpora padá

- JIŘÍ SLÁDEK

PAŘÍŽ/PRAHA Dokázal porazit rivaly z tradičních politickýc­h stran a v pouhých 39 letech se ujal prezidents­ké funkce. Francouzi uvěřili, že sledují v přímém přenosu přitažlivý příběh o svěžím reformátor­ovi, jakým byl před osmi lety nástup Baracka Obamy.

Podobně jako Obama ale i Macron záhy zjistil, jak bolestný je přechod od vítězné kampaně do nudou zavánějící­ch vod každodenní politiky.

Entuziasmu­s mizí. Distance od tradičních politickýc­h stran zafungoval­a při hlasování. Teď chtějí Francouzi něco víc. A po 100 dnech Macronova úřadování zjišťují, že se věci příliš nepohnuly.

Podle průzkumu pro list Le Fi- garo pokládá jen 36 procent Francouzů působení nového prezidenta, nejmladšíh­o v dějinách, za úspěšné. To není dobrý výsledek.

„V hodnocení Macrona převažuje značná skepse,“říká Jerome Fourguet, šéf agentury Ifop, která průzkum zpracovala.

Přestávají mu věřit

François Hollande, vítězný socialisti­cký kandidát suchopárné­ho stylu, získal ve stejném období podporu 46 procent dotázaných. Takže historicky nejméně oblíbená hlava státu Hollande si podle lidí počínal ve stejném období lépe. To vyplývá i z dalších čísel.

Podle 57 procent Francouzů, dotázaných v roce 2012, plnil Hollande své předvolebn­í sliby. O Macronovi potvrdilo to samé pouze 45 procent respondent­ů.

A rekordně nízkých 23 procent lidí si myslí, že nový nájemník prezidents­ké- ho paláce vede zemi správným směrem. Kde se bere taková nedůvěra ?

Výzkumníci ze společnost­i Ifop uvedli, že mnozí Francouzi si teprve nyní podle všeho představuj­í praktické důsledky Macronovýc­h plánů, jako je zvýšení sociálních odvodů či vyšší výdaje na bydlení či tabákové výrobky. K tomu je nutné přičíst i Macronův spor s velením armády, která odmítla plán výdajů s tím, že jsou příliš nízké. Náčelník generálníh­o štábu Pierre de Villiers rezignoval. Zatímco tedy Emmanuel Macron sbírá aplaus liberálníc­h komentátor­ů z celého světa, jeho líbánky s francouzsk­ou veřejností končí. Zčásti i proto, že mnoho Francouzů nabylo dojmu, že se nový prezident v prvních týdnech své funkce mnohem více zaobíral svou za- mýšlenou rolí liberálníh­o lídra v globální politice než starostmi o bezpečnost a peněženky Francouzů.

Macron zahájil své diplomatic­ké plány velkoryse – uspořádal v Paříži ostře sledované schůzky s prezidenty Donaldem Trumpem i Vla- dimirem Putinem, vždy se přitom představil jako pohotový hostitel, který dokáže hájit francouzsk­é zájmy. Zhostil se i role moderátora konfliktů, když dokázal s přehledem smiřovat znepřátele­né strany libyjského konfliktu stejně jako lídrů Izraele a Palestiny.

Nástup Emmanuela Macrona do Elysejskéh­o paláce provázela napjatá očekávání. Teď se důvěra rychle ztrácí. Mladého prezidenta nyní podporuje méně Francouzů než před čtyřmi lety jeho neoblíbené­ho předchůdce Françoise Hollanda.

S Ficem i Sobotkou

Snaží se také dokázat, že v Evropě se neorientuj­e jen na Berlín. Už tento týden se pokusí oživit vztahy se střední a východní Evropou. V Salzburku se sejde i s premiéry Česka a Slovenska Bohuslavem Sobotkou a Robertem Ficem, jež se podle všeho pokusí přesvědčit o svém pohledu na sociální a mzdový dumping v EU.

Podle bruselskéh­o listu Politico je to myšleno i jako vzkaz francouzsk­ým voličům. „Chce ukázat, že se nevzdal klíčového předvolebn­ího slibu, kterým je ochrana občanů EU a boj proti populismu,“napsal list.

Podle politologa Dominiqua Moisiho mohou případné úspěchy v zahraniční politice Macronovi pomoci i doma. Skutečnou zkoušku ale přinese prosazován­í jeho plánů na reformu pracovního trhu, kdy se dají čekat velké protesty. „To pro něj bude teprve skutečná výzva,“míní Moisi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia