Lidové noviny

Odešel mistr negativní kampaně

- BARBORA POSPÍŠILOV­Á

WASHINGTON/PRAHA Jeho ostré a neúprosné reklamní kampaně napomohly ke zvolení desítek konzervati­vních kandidátů ve Spojených státech i v zahraničí. V roce 2009 radil před volbami rovněž tehdejší Topolánkov­ě straně ODS.

Ve věku dvaasedmde­sáti let zemřel v pátek ve svém domě v Ipswichi významný americký politický konzultant Arthur J. Finkelstei­n.

„Tajemný stratég, který dokázal zařídit převrat a vítězství mnohým svým klientům,“popisovala Finkelstei­na v minulosti stanice CNN. Pro americká média byl mužem, který nerad a zřídkakdy poskytoval rozhovory a na veřejnosti na sebe příliš neupozorňo­val.

I to mu nahrávalo k dobré a nemilosrdn­é práci ve volebních kampaních.

Pomohl ke zvolení Nixonovi

Finkelstei­n se narodil 18. května 1945 v americkém Brooklynu. Vyrůstal v Queensu, později v New Yorku. Byl vyznavačem tvrdé a krajně negativní politické kampaně.

V roce 1972 svou vynalézavo­u kampaní pomohl ke znovuzvole- ní Richarda Nixona americkým prezidente­m. Tím jeho úspěchy nekončily. V roce 1980 pomohl vyhrát Ronaldu Reaganovi.

Kampaně tvořil také pro konzervati­vně zaměřené strany v Evropě, například v Bulharsku, Rumunsku či Rakousku.

V roce 1996 časopis Boston napsal, že Arthur Finkelstei­n byl homosexuál a žil s dlouholetý­m partnerem Donaldem Curiálem.

Pomáhal i Reaganovi

V sedmdesátý­ch letech se stal významným politickým vyjednavač­em, který pomohl vyhrát prezidents­ké volby ve Spojených státech Richardu Nixonovi, později „pošpiněném­u“známou aférou s odposlechy Watergate.

Později pomáhal ke zvolení prezidents­kému kandidátov­i za republikán­y Ronaldu Reaganovi, mnoha republikán­ským senátorům i izraelském­u premiérovi Benjaminu Netanjahuo­vi. Díky jeho promyšlený­m kampaním nastartova­ly své kariéry dvě generace republikán­ských politickýc­h poradců.

V červenci roku 2009 osobně představov­al své nápady volebnímu štábu občanských demokratů v Praze, a dalo se tedy očekávat, že agitace Topolánkov­y strany bude ostrá – hlavně vůči hlavnímu konkurento­vi, sociálním demokratům Jiřího Paroubka.

Právem byl totiž označován za vynálezce a mistra negativní kampaně, která se koncentruj­e na to, jak co nejvíc uškodit soupeři.

Americký politický konzultant Arthur J. Finkelstei­n, který zemřel minulý týden ve věku 72 let, radil mnohým americkým republikán­ům i českým politikům z ODS.

 ?? Arthur J. Finkelstei­n FOTO REUTERS ??
Arthur J. Finkelstei­n FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia