Lidové noviny

Zpěvačka, která asi nezbohatne

- ONDŘEJ BEZR

Vpaměti ji má určitě každý, kdo navštívil 13. listopadu 2014 vystoupení Jacka Whitea v pražském Foru Karlín. Coby houslistka a občasná vokalistka na sebe totiž dokázala strhnout skoro stejnou pozornost jako protagonis­ta koncertu.

A protože Jack White není žárlivý a rád ve studiu pomáhá novým i starším opomíjeným talentům, navíc vlastní vydavatels­kou značku Third Man Records, není divu, že Lillie Mae Rischeové, jak zní celé její jméno, dal po dvou singlech příležitos­t i v jedenáctip­ísničkovém dlouhohraj­ícím formátu.

Tedy v podobě alba, jež sice sám produkoval, ale s největší pravděpodo­bností se především snažil, aby se Lillie Mae prezentova­la taková, jaká opravdu je. Včetně instrument­ální a vokální podpo- ry sourozenců, s nimiž tvoří odmalička respektova­nou muzikantsk­ou buňku, mimo jiné v dnes už neexistují­cí kapele Jypsy.

Patti a Tammy v jednom

Na přelepce na obalu alba je poznámka: „Pro fanoušky Patti Smi- thové a Tammy Wynetteové.“To je samozřejmě velice chytře nahozená udička. Tammy Wynetteová byla předčasně zemřelá hvězda country hudby, mimo jiné autorka Grammy oceněného hitu Stand By Your Man a žena značně pohnutého životního osudu (něko- lik nevyvedený­ch manželství, zdravotní problémy, drogová závislost). Pro milovníky country je tedy dodnes vzývanou ikonou. Vlastně, s nadsázkou řečeno, tím samým, čím je pro fanoušky rocku druhá jmenovaná, zpěvačka a básnířka Patti Smithová.

Hudba, kterou Lillie Mae hraje, má rozhodně blíž k country. Dokonce k její „old school“podobě, jejíž zvuk s sebou nesou dominující zpěvaččiny housle a mandolína její sestry Scarlett. Naproti tomu instrument­ální vstupy bratra Franka Cartera už z toho titulu, že většinou hraje na elektricko­u kytaru a nebojí se ani lehce zkreslenéh­o zvuku, směřují spíš k rocku. Za zmínku ostatně stojí i image celého podniku: kytarista je pravověrná mánička jak zWoodstock­u, nepříbuzný vousatý bubeník Tanner Jacobson by se hravě ztratil mezi hipstery a samotná Lillie Mae svým sestřihem a nezbytným tetováním na ramenou připomíná spíš umírněnou punkerku.

Lillie Mae je především brilantní zpěvačka, typická „vypravěčka příběhů“ve folkovém slova smyslu, jde možná i tak trochu ve stopách pánské vlny tzv. outlaw country. Její písně mají sice vždy stylový základ, ale nebojí se prvků odjinud, současnějš­ích. Zejména v mezihrách, rytmech, některých melodiích. Rozhodně je na hony vzdálena milionovým (a v podstatě „bezzubým“) country- popovým hvězdám typu Taylor Swiftové nebo Shanii Twainové. Asi nikdy nebude bohatá jako ony. Ale o to víc lidí jí bude věřit.

Zpěvačka a houslistka říkající si Lillie Mae je letošním objevem na americké scéně. Přestože má za sebou už dlouhou muzikantsk­ou dráhu, ve svých šestadvace­ti debutovala albem Forever And Then Some. Produkoval jej slavný Jack White.

Lillie Mae: Forever And Then Some

 ?? Od současné zpěvačky country už se nevyžaduje krinolína a vyčesané vlasy. FOTO THIRD MAN RECORDS ?? Trochu punkerka.
Od současné zpěvačky country už se nevyžaduje krinolína a vyčesané vlasy. FOTO THIRD MAN RECORDS Trochu punkerka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia