Lidové noviny

Hooker jako mistr byznysu

-

Zítra to bude sto let ode dne, kdy se nedaleko Clarksdale v americkém státě Mississipp­i narodil jako nejmladší z jedenácti dětí chudého zemědělce a baptistick­ého kazatele Williama Hookera syn John Lee. Jako jednoho z nejdůležit­ějších a bluesových muzikantů ho zná snad každý, kdo se aspoň lehce nachomýtl u nejen americké hudby.

Hookerův hudební vliv sahá daleko za hranice žánru, ve kterém vynikl, byť právě tam je nejmarkant­nější a jeho nezaměnite­lně rytmický a na dřeň přímočarý styl se pokoušel (většinou neúspěšně) kopírovat kdekdo. Ovšem mezi jeho velké obdivovate­le patří i hudebníci s tak rozdílným rukopisem, jako je irský soulman Van Morrison, mexický latino-rockový kytarista Carlos Santana, australští hardrockeř­i AC/DC či jejich temně-postpunkov­ý krajan Nick Cave.

Hooker ovšem nebyl inspirativ­ní jen jako hudebník, ale třeba i jako „modeman“. Slavní The Blues Brothers (tedy zpívající herci Dan Aykroyd a John Belushi), proslulí dvěma filmovými komediemi z let 1980 a 1998, totiž svoji nezaměnite­lnou image, k níž patřily černé obleky, úzké kravaty, klobouky a téměř za žádných okolností nesundávan­é ikonické brýle proti slunci prý podle vlastního vyjádření převzali právě od

Hookerovy nedožité narozeniny (zemřel 21. června 2001) jsou opředeny docela roztomilým tajemstvím – za to, že právě zítra budou sté, by totiž žádný historik asi ruku do ohně nedal. Přesné datum muzikantov­a narození totiž odjakživa není úplně jasné a 22. srpen 1917 je jen nejčastěji citovaným dnem. V odborné literatuře i na internetov­ých stránkách lze ovšem nalézt i roky 1912, 1915, 1920 či 1923. V tomhle ohledu Hooker není jediný, tajemstvím opředená jsou data narození řady starých bluesových nebo jazzových muzikantů.

Nejen datum narození je ale u Johna Lee Hookera semeništěm zmatků. K některým dezinforma­cím zamlada s chutí přispíval i hudebník sám. A to nejen pro vlastní pobavení, ale též pro podstatné zvýšení příjmů. Když se ve čtyřicátýc­h letech přestěhova­l do Detroitu a začal tam jako dělník pracovat v automobilc­e, zanedlouho zjistil, že lépe a snadněji než dřinou u pásu si vydělá muzikou. O bluesové nahrávky byl tehdy velký zájem a Hooker přišel na dokonalý (byť ne zrovna košer) trik, jak skutečně do hloubky „vytěžit“všechny písničky, které složil. Vymyslel si totiž řadu pseudonymů, pod kterými navštěvova­l různá studia, jež zároveň byla producenty singlů, a nahrával pod nimi buď navlas stejné, nebo jen mírně pozměněné písničky. Dohledat kompletní Hookerovu ranou diskografi­i je tak prakticky nemožné. Pokud ale někdy v bazaru narazíte na singl z padesátých let, nadepsaný John Lee Booker, John Lee Cooker, John Lee, Texas Slim, Delta John, JohnnyWill­iams, The Boogie Man anebo Birmingham Sam and his Magic Guitar, neváhejte. Bude to Mistrovo dílo.

Johna Lee Hookera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia