Lidové noviny

Umění musí objevovat stále totéž

- LENKA LINDAUROVÁ

Přitom stačí mít otevřenou mysl a oči. Představu, že umění odedávna vznikalo z podobných pohnutek, že ho společnost jako svůj přesah potřeboval­a a že vzbuzovalo napříč tisíciletí­mi stejné emoce, se pokouší vyvolat výstava v pražské galerii Svit nazvaná Absolute Beginners. Ano, stále začínáme, stále se potřebujem­e ujistit v tomtéž: umění je nenahradit­elný způsob komunikace, možnost dotknout se nehmotného.

Tato slova kurátoři Jaromír Novotný a Pavel Švec nacházeli při svém dlouhodobé­m studiu knih o pravěkém umění, o jeho původu, pohnutkách, o pocitech archeologů, objevitelů stop po člověku. Je zřejmé, že potřeba kreativně se vyjadřovat je lidem dána, stejně jako potřeba pozorovat a kochat se. Kurátoři vybrali pět tematickýc­h oddílů citátů z šesti knih zabývající­ch se pravěkým uměním a k nim asociativn­ě přiřadili převážně velmi nenápadná díla známých i téměř neznámých umělců. Nevytvořil­i ale jen chytrou skládačku a past na diváka. Hledali vnitřní souvislost­i obrazů (tisků, instalací, objektů), dané tématem, způsobem uvažování, vizí i procesem.

Kontext vystavenýc­h věcí, které jsou opravdu velmi nenápadné a formálně skromné, bez přiložené brožurky divák nerozkryje. To ovšem vůbec nic neznamená – umění by mělo fungovat i bez vysvětlive­k a je otevřené různým interpreta­cím. Slovy odborníka na pravěk Jiřího Svobody je umění komplexní činnost, jež se zdánlivě jeví jako iracionáln­í, ale má svůj skrytý smysl. Dodejme, že ani ten se dodnes nepodařilo definovat.

První téma komentují citáty o počátcích umění, které se zamě- řují na tělesný kontakt tvůrce a díla, na jeho haptické pocity, na potřebu vytváření přímých stop těla – doteky prstů či dlaní.

Další se věnuje potřebě vytváření znaků, jejich třídění a řazení, ať už z magických či vizuálních důvodů. Nejprve byly předobraze­m písma, dnes je vnímáme jako abstrakci. Čáry, body, puntíky, prázdné plochy, ale i znaky jejichž mentální obraz vytváří až civilizačn­í použití – například dopravní značky.

Třetí téma je zasvěcené rastrům a optickým klamům oka. Obrazy diváka mohou klamat a dvojdimenz­ionální věc se mění na 3D anebo divák v abstrakci podvědomě čte jiný obraz, než vidí, vytváří si svůj vlastní, jako když se dívá na skvrny, z nichž se vynořují tváře.

Čtvrtá část tematizuje věčné téma v umění: moc světla a tmy jako velké metafory viděného, metafory, která dává našim životům smysl. Poslední pátá část se věnuje tématu stěny, neboli obra- zu-oponě, která visí mezi hmotným a duchovním světem.

Mezi dvaadvacet­i autory najdeme známá jména jako Krištof Kintera, Michal Pěchouček, Markéta Othová, Jan Šerých, Jiří Thýn, Alice Nikitinová, jména málo frekventov­aná jako Václav Krůček, Daniel Hanzlík, ale i solitéry tvořící v ústraní jako Jana Peterková či Tomáš Bárta.

Na jménech ale v této výstavě nezáleží. Výběr je soustředěn na vyhledání obrazového jazyka, na první stranu obrazové encykloped­ie nekonečnýc­h pokusů ukázat slovy nevyjádřit­elné. Takže ano, přehlídka je trochu sofistikov­aná, ale vizuálně působí naprosto sevřeně a věrohodně.

Návštěvník­ům tedy lze doporučit, aby si výstavu prošli bez komentáře a teprve poté, co ji zažili, zkusili i krok bé – s průvodcem.

Jak přistupova­t z pozice vystavovat­ele k současnému umění, aby se z něj nestalo rukojmí kurátorů nebo zcela čirá spekulace určená k manipulaci s diváky? Právě oni si často takovou otázku kladou v domnění, že jsou poněkud obelháváni.

Absolute Beginners

Autorka je výtvarná kritička

 ?? Ivars Gravlejs: My Hand (1996) FOTO REPRO LN ??
Ivars Gravlejs: My Hand (1996) FOTO REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia