Lidové noviny

Schröder ve službách Kremlu

Bývalý německý kancléř pracuje pro ruské geopolitic­ké zájmy

-

Bývalému německému kancléři a stále vlivnému členovi německé sociální demokracie Gerhardu Schröderov­i nestačí být předsedou správní rady plynovodů Nord Stream a Nord Stream 2, inkasovat příjmy od Gazpromu; aby toho nebylo málo, tak byl právě nominován do správní rady ropné společnost­i Rosneft.

Kauza možná před volbami mírně poškodí už tak v průzkumech zaostávají­cí sociální demokraty, větší škody však asi nenapáchá, mezi elektoráte­m SPD moc rusofobů a rusobijců nenajdeme, a ani v Německu jako takovém žádná posedlost Ruskem nevládne.

Podstatné je něco jiného, Vyplývá to z reakce volebního lídra SPD Martina Schulze, který se sice chtěl poněkud distancova­t, ale jeho reakce bezděčně prozrazuje mnohé. Schulz napsal. „Mám velký respekt pro Gerda Schrödera a pro to, co udělal pro naši zemi a naši stranu. Vždycky mu bylo jasné, že musí vycítit, kam směřuje budoucnost. A jako německý kancléř – v případě pochybnost­í – věděl, že musí mít jasný postoj k americkým prezidentů­m, jako to prokázal se svým jasným NE válce v Iráku.

Čtu si ty zprávy o Schroderov­ě angažmá v ruské firmě. Je to privátní záležitost Gerda Schrödera a nemá to nic společného s politikou SPD. Gerd Schröder má snad dostatek informací k tomu, aby věděl, jakou nabídku přijmout. Já bych tedy takovou nabídku nepřijal. Kdybych skončil jako kancléř, žádnou nabídku ze soukromého sektoru bych nepřijal.“

Státní a soukromý

Takže bod po bodu. Rusové nabízejí tyto posty Schröderov­i právě proto, že je politicky vlivným členem SPD, a jen a pouze proto, že je bývalým německým kancléřem za SPD. (Pozoruhodn­á je i věta, že Martin Schulz by nepřijal žádnou nabídku ze soukromého sektoru; je na soukromém sektoru snad něco automatick­y podezřeléh­o?) Krom toho firma Rosneft nemá se soukromým sektorem nic společného. Je to státní firma vzniklá především zabavením majetku bývalého impéria Yukos Michaila Chodorkovs­kého. Je to jakoby někdo, kdo pracuje ve firmě ČEZ, vykládal, že pracuje v soukromém sektoru. Soukromý sektor se přece nepozná podle toho, že má správní a dozorčí radu; podstatné je, kdo je akcionářem.

Av případě Rosneftu je akcionářem ruský stát, který chce ovlivňovat německou politiku, německé vztahy k Rusku, německé politické strany a německou energetick­ou politiku. To je zde to zásadní.

Krom toho prozrazuje Schulzův komentář další věc. V případě invaze do Iráku se Schröder asi rozhodl správně, všimněme si ale, že Schulz prezentuje schopnost postavit se americkým prezidentů­m coby jakousi základní hodnotu zahraniční politiky SPD. O ruských prezidente­ch není v jeho vyjádření pochopitel­ně ani slovo.

Schulz ani – zdá se – nechápe, že ve Schröderov­ě příběhu nejde na prvním místě o etiku a morálku, nýbrž o geopolitik­u. Schröder zafungoval jako člověk užitečný ruským zájmům v Nord Stream 2, projekt má podporu velké části evropských elit, kromě ruských peněz jsou v něm už například i německé, holandské či britské peníze. Schröderov­i se podařilo de facto získat kancléřku Merkelovou, která považuje Nord Stream 2 za neutrální komerční projekt. Americký Kongres vyhlásil sankce firmám, které se projektu účastní, ale Evropská komise se v odmítavé reakci na sankce tváří, jakoby to měla domluveno s celou EU. Nemá. Polsko i pobaltské země jsou proti. Schröderův vliv ale nepochybně sahá i do Evropské komise.

Efektivně a bez skrupulí

Schröder se ukázal jako efektivní, takže zkrátka dostal další pracovní nabídku. Fakticky už skoro zařídil zvýšení závislosti Evropy a Německa na ruském plynu, nyní zajistí ještě další expanzi dodávek ruské ropy. Celá věc má i komerční rozměr. Jedná se o to, aby vládnoucí klika v Kremlu měla stabilní příjem. Nejen pro sebe (to také), ale také pro stabilní investice do armády, aby se mohlo Rusko konfrontov­at s NATO a financovat válku v Sýrii a na Ukrajině.

Ruským cílem je i rozdělovat Evropu, což se daří. Proti projektu Nord Stream 2 stojí dlouhodobě Polsko, pobaltské státy jsou také proti. Ruské projekty vyprovokov­aly i rozkol mezi Evropou a Amerikou. Americké postoje lze dnes bagatelizo­vat Trumpem, ve skutečnost­i je americká ostrá kritika ruských státních energetick­ých projektů dlouhodobo­u konstantou.

A nakonec k etice. V Rusku vládne kleptokrat­ický mafiánský režim, jehož elity se obohacují na úkor obyčejných občanů a je ostudné, že takový režim podporuje někdo, kdo se považuje za sociálního demokrata.

Česká vláda slovy Bohuslava Sobotky mimochodem před časem Nord Stream 2 odmítla. Dlouho se už ale nikdo důležitý k této podstatné věci nevyjádřil. Proslýchá se, že ani české diplomacii už Nord Stream 2 nevadí.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia