Lidové noviny

Jak dlouho pracovat

Většinu života strávíme překvapivě nicnedělán­ím

-

Zvyšování věku odchodu do důchodu je věc nemilá a nepopulárn­í. Přitom profesoři obvykle rádi přednášejí mládeži i v pozdním věku, ostatně panu prezidento­vi bude za pár týdnů 73 let, pan Jan Pirk v takřka sedmdesáti letech vede špičkové kardiocent­rum pražského IKEM, paní Evě Filipi, která šéfuje českému velvyslane­ctví v Damašku, bude brzo dokonce 75. Jenže stejně tak platí, že v šedesáti letech se vám již opravdu nechce dělat pokrývače, svářet či s ohnutým hřbetem sbírat brambory. Příběh Umberta Eca třeba ukazuje, že ťukat do klávesnice můžete úspěšně i po osmdesátce – ale zkuste se v kmetském věku živit kopáním výkopů!

Prodlužova­t plošně čas odchodu do penze zjevně nejde nekonečně, ale jak si tedy na stáří uspořit, když dnes v průměru prožijeme v penzi 23 let? Doba, kdy nepracujem­e, se prodlužuje nejen na konci života, ale i na jeho začátku. Zatímco v roce 1991 si tři čtvrtiny lidí mladších třiceti let již vydělávaly, dnes je to jen každý druhý. Do devatenáct­i let začne pracovat jen každý dvacátý, do pětadvacet­i let jen každý pátý. Většina lidí nastupuje do prvního zaměstnání až mezi 25. a 29. rokem života. Pokud zhruba půlstoletí prožijeme v „zahálce“, kdy si máme na tu penzi vydělat? Ta čísla jsou z pohledu jednotlivc­e matoucí, mícháme pozdní nástup dnešních mladých s dlouhým odpočinkem dnešních seniorů, ale z hlediska penzijního systému jsou ta čísla zcela přesná: mladí ještě nepracují, staří už nepracují, peníze teď scházejí. Na penzijním účtu každým rokem přibývá dluh v řádu desítek miliard korun. Loni, kdy platy rostly a bez práce nebyl takřka nikdo, byl deficit jen 16 miliard, ale před pár lety třeba i padesát miliard korun.

Mnozí dnešní pracující se utěšují, že ačkoli průměrný důchod není nic moc, tak za pomoci doplatků na bydlení se z dnešních průměrných 11 807 korun jakž takž vyjít dá. Odmítají vidět, že i podle vládních čísel klesne za patnáct let takzvaný náhradový poměr (vztah průměrného důchodu k průměrné mzdě) na pouhých 33 procent. Jako by důchodce dnes bral 9203 korun. Těšíte se? Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia