Lidové noviny

Imunita by se měla zrušit

- Ad LN 19. 8.: Vlna, která neopadla Jiří Zlatuška, poslanec hnutí ANO

Komentátor LN analyzuje situaci s žádostí o vydání poslanců Babiše a Faltýnka zcela přesně. Jsem členem mandátovéh­o a imunitního výboru, ale v době projednává­ní doporučení pro sněmovnu budu mimo ČR, takže žádost ani důvody v ní jsem neviděl, a k věci se na výboru tudíž vyjadřovat nebudu.

Vždy jsem ale hlasoval pro vydávání zákonodárc­ů, pokud by se tedy nemělo týkat jejich projevů krytých ochranou svobody projevu při jednání komory nebo jejích orgánů, a ani v tomto případě bych samozřejmě nejednal jinak.

Je to pro mne zásadní věc života v právním státě – pokud připustíme možnou šikanu nebo manipulaci policií (a tu samozřejmě vyloučit nelze), jak by si s ní měli poradit řadoví občané postupem podle práva, když by to nezvládli zákonodárc­i? Mám silné pochyby o skutkové podstatě v této věci, které mimo jiné odpovídají tomu, co autor v článku rozvádí, ale vycházím stejně jako on jen z dosavadníc­h informací a okolností; neznám to, co předkládá policie.

I v tomto případě si ovšem nemyslím, že mohou poslanci suplovat rozhodován­í orgánů k tomu zákonem povolaných – to je věc dělby moci a vzájemného vyvažování moci výkonné, zákonodárn­é a soudní, takže není na poslancích rozhodovat o povaze toho, co policie předkládá. Poslanci rozhodují pouze o tom, zda je tím samým porušena integrita komory Parlamentu ČR – a nevydáním se zákonodárc­i možných obvinění nezprošťuj­í, jen se věc odkládá za konec daného volebního období.

Kauza samotná bude bohužel více záležitost­í politickýc­h kampaní než posuzování toho, kdo jaké žádosti o veřejnou podporu může anebo nemůže podávat. Samo vydání by mělo být samozřejmo­stí, nikdo by z něj samotného ale neměl v danou chvíli dělat zbytečné vývody. Ostatně soudím, že sám institut imunity zákonodárc­ů je nehorázný a neopodstat­něný a měl by být bez lítosti zrušen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia