Lidové noviny

Vodíkové vlaky testují u Kolína

-

První vodíkový vlak na světě, tu ministerst­va dopravy, které výstavbu infrastruk­tury pro vozidla s alternativ­ními pohony podporuje novými dotačními programy.

Vodíková premiéra

Soupravy s alternativ­ními pohony už ostatně ve Velimi testovali. Jednou z nich byl dokonce vůbec první vodíkový vlak na světě – v létě si tam nechala společnost Alstom otestovat svoji regionální soupravu Coradia iLint.

Důkladným zkouškám předcházel­y několikamě­síční přípravy, protože tento vlak nemá úplně standardní vlastnosti. Není například možné umístit jednotku poháněnou stlačeným plynem ani do jedné z velimských zkušebních hal. Kvůli riziku vzplanutí bylo nutné provádět testování venku. Zaměstnanc­i VUZ – dceřiné firmy Českých drah, které areál ve Velimi patří – umístili kvůli speciálním­u vlaku v areálu mobilní nádrž s kapalným vodíkem, kterou bylo možné využívat jako plnicí stanici.

Kromě toho již ve Velimi byla i lokomotiva na stlačený zemní plyn (CNG). Proto tamní manažeři hledají způsob, jak vybudovat odpovídají­cí zázemí pro zkoušky vozidel na stlačené plyny.

Přesné náklady na výstavbu nového testovacíh­o prostoru prý není v tuto chvíli možné odhadnout. VUZ uvažuje o několika variantách haly v závislosti na investiční­ch prostředcí­ch.

Výzkumný ústav železniční sídlí v pražské Novodvorsk­é ulici, ale jeho srdcem je zkušební centrum ve Velimi se dvěma okruhy. Jde o málo známou, ale nesmírně důležitou společnost, která provádí akreditova­né zkoušky železniční­ch vozidel v laboratoří­ch či zmíněných okruzích. Velim patří mezi nejuznávan­ější areály svého druhu v Evropě.

VUZ není žádné univerzitn­í centrum, jak by napovídal jeho název, ale komerční firma se vším všudy, jejíž roční tržby se pohybují v řádu stovek milionů korun. Lze ji bez přehánění označit za rodinné stříbro. Mezi klíčové zákazníky výzkumného ústavu patří významné společnost­i jako je Siemens, Škoda Transporta­tion, Alstom, Stadler či Bombardier.

 ?? Soupravu Coradia iLint společnost­i Alstom testovali na velimském okruhu letos v létě FOTO ALSTOM ??
Soupravu Coradia iLint společnost­i Alstom testovali na velimském okruhu letos v létě FOTO ALSTOM

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia