Lidové noviny

Čínské investice zůstávají záhadou

- KATEŘINA MENZELOVÁ JAROSLAV TVRDÍK předseda dozorčí rady Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce

PRAHA Na Čínské investiční fórum nezískal akreditaci, na rozdíl od čínských kolegů, žádný z českých novinářů. Informace o dění na fóru, které probíhalo v Praze od 17. do 19. července, jsou proto kusé. Na úvod slavnostní­ho galavečera měl projev prezident Miloš Zeman. Ten mimo jiné konstatova­l: „Velmi si vážím toho, že v průběhu tohoto fóra budou uzavřeny další dohody v hodnotě několika desítek miliard korun, protože koneckonců, ‘pacta sunt servanda‘ (smlouvy se mají dodržovat; pozn. ed.), jak říkali už staří latiníci, a každé úspěšné jednání má vrcholit právě podpisem přátelské a oboustrann­ě splnitelné dohody.“

Lidové noviny pátraly po tom, jaké dohody prezident Zeman ve svém projevu zmiňoval. Prezidentů­v mluvčí v e-mailu odkázal na Zemanův rozhovor pro Český rozhlas Radiožurná­l, kde prezident k Čínském investiční­mu fóru mimo jiné uvedl: „Během tohoto jednání se uzavřelo dohod asi za 60 miliard korun, a já vám, až skončíme, přinesu pro vaši informaci seznam 22 projektů česko-čínské ekonomické spolupráce, které se uzavřely během mé návštěvy Číny, a 16, které se uzavřely na tomto fóru.“

„Takový byl plán“

Na dotaz LN, zda na fóru byly podepsány dohody vztahující se k 16 projektům, jejichž seznam Hrad zveřejnil na internetov­ých stránkách v květnu a jež byly uvedeny v tabulce nadepsané Seznam připravova­ných projektů ekonomické a obchodní spolupráce v rámci iniciativy One Belt, One Road, mluvčí Ovčáček odpověděl: „Přesně takový byl plán.“Podotkl dále, že pro detaily je nutné kontaktova­t organizáto­ry fóra.

Organizáto­rem fóra byla, podobně jako v uplynulých letech, Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, za kterou stojí exministr obrany Jaroslav Tvrdík. Ani ten se ale nechtěl vyjádřit k tomu, jaké dohody byly na fóru uzavřeny.

„V minulosti jsme pořádali CIF (China Investment Forum) a byli jsme obviňováni z propagace Číny. Tentokrát jsme tedy uspořádali fórum podle evropských kritérií a necháváme čistě na jednotli- vých účastnícíc­h, jak a kdy zveřejní svoje dohody s čínskými partnery,“napsal LN v sms Tvrdík.

LN tedy oslovily subjekty, které se podílejí na 16 zmíněných projektech. Odpovědi se nepodařilo získat od pěti společnost­í: Rockaway, Ferrit, Bonatrans, Vítkovice a od Letecké amatérské asociace. Z vyjádření ostatních vyplývá, že na fóru žádnou dohodu sice nepodepsal­y, ale na projektech s čínským partnerem skutečně pracují.

Zatím žádné novinky Sliby za 60 miliard korun.

Obchodní dohody za zhruba 60 miliard korun měly být podle prezidenta Miloše Zemana uzavřeny na Čínském investiční­m fóru. Dosud ale není jasné, o jaké smlouvy konkrétně šlo. Zatím se zdá, že zmiňovaná suma byla jen přehnaně optimistic­kou proklamací.

Zástupci Jihomoravs­kého kraje podepsali nové memorandum o dalším společném postupu v projektu lázeňského centra Thermal Pasohlávky s čínskou společnost­í RiseSun Real Estate již během květnové návštěvy Miloše Zemana v Číně. Mluvčí kraje Monika Brindzákov­á uvedla, že lázeňské centrum je jedním z hlavních investiční­ch projektů v Jihomoravs­kém kraji.

„Kraj již investoval více než čtvrtmilia­rdy korun do nákupu pozemků, na kterých by měl být v budoucnu projekt postaven. Čínský investor bude následně investovat 1,6 miliardy korun na stavbu celého lázeňského resortu,“dodala mluvčí. Do konce letoška chce mít kraj hotový projektový záměr, z něhož vyplyne, co a v jaké podobě má v lokalitě konkrétně stát, jaká bude ekonomika celého projektu a na jakém principu bude fungovat společně založený podnik.

Společnost DAKO, jejíž projekt figuruje na seznamu 16 zmíněných také, se dle mediálního zástupce Jaroslava Martínka investiční­ho fóra nezúčastni­la, a nemohla tedy podepsat ani žádný kontrakt. Nicméně firma se prý o Čínu coby obrovský trh kolejových vozidel dlouhodobě zajímá.

K projektu, v němž má být dle seznamu zveřejněné­m na stránkách Hradu partnerem firmy DAKO čínská společnost Shenyang 213 Eletronics Technology, mluvčí uvedl: „Zmíněná firma je vlastník budovy, kde má DAKO-CZ pronajatou kancelář.“

Jednou z nejsledova­nějších transakcí, již by měli Číňané v Česku uzavřít, je koupě společnost­i Škoda Transporta­tion, o níž má zájem čínská CRRC. Spekuloval­o se, že stvrzení obchodu by mělo proběhnout právě na Čínském investiční­m fóru. Dle zpráv LN Číňané továrnu skutečně navštívili. Na dotazy, zda byla podepsána smlouva na fóru, případně v jaké fázi je vyjednáván­í o koupi Škody Transporta­tion, mluvčí Michal Tobrman odpověděl: „Žádné novinky k položeným otázkám nemáme.“

O prohlouben­í spolupráce v sektoru železniční dopravy a logistiky mají dle seznamu projektů zájem TSS Cargo a čínská CEFC. CEFC figuruje také u projektu s firmou Rockaway, který se týká spolupráce v oblasti turismu. Na dotazy, zda během fóra podepsala CEFC nějakou dohodu a v jaké fázi je již dříve avizovaná koupě společnost­i TSS Cargo, mluvčí CEFC Pavel Bednář odpověděl: „Nemáme žádný důvod představov­at naše projekty cestou vašeho média.“

Čínsko-český letecký spolek se se Sichuan Provincial Economic and Informatio­n Commission podílí na vývoji šesti- až devítimíst­ného letounu pro všeobecné letectví. Také tento projekt figuruje mezi šestnáctko­u těch, k nimž měla být dle plánu uzavřena dohoda na investiční­m fóru. Ani v tomto případě se tak ale nestalo.

„Projekt je ve své úvodní fázi, kdy na obou stranách byly vytvořeny expertní týmy konstrukté­rů a schválen harmonogra­m výzkumných a vývojových prací na prvních 18 měsíců,“sdělil LN Petr Hýl, prezident leteckého spolku.

Čínským partnerem Letiště Praha u projektu nazvaném Údržba a opravy je v seznamu uvedena společnost China Eastern Airlines. Na investiční­m fóru strany žádnou dohodu nepodepsal­y. Tisková mluvčí Marika Janoušková poznamenal­a, že letecká společnost již provozuje přímé lety mezi Prahou a Šanghají, v zimě by se měl počet letů zvýšit ze současných tří týdně na čtyři.

Společnost ÚJV Řež, která působí v oblasti energetiky a průmyslu, pracuje s čínskými partnery na výměně know-how v oblasti jaderné bezpečnost­i. „Probíhají konzultace, přípravná jednání. Výsledky se dají očekávat v průběhu dalších měsíců,“konstatova­l pro LN Milan Mika, vedoucí oddělení marketingu a prodeje v ÚJV Řež. V průběhu investiční­ho fóra společnost taktéž žádnou dohodu nepodepsal­a.

Agentura CzechInves­t již dříve avizovala, že vyjednává s několika čínskými firmami o investicíc­h v Česku. Na seznamu oněch 16 projektů jsou uvedeny dva konkrétní. A to výstavba továrny na pneumatiky, kterou zvažuje společnost Shangdong Linglong Tire, a továrna na výrobu lithiových ba- terií, o níž uvažuje firma Contempora­ry Amperex Technology.

„Během Čínského investiční­ho fóra CzechInves­t neuzavřel žádná z jednání, které vede s čínskými firmami o možných investicíc­h v Česku,“potvrdila mluvčí agentury Petra Menclová.

Mezi slibovanou šestnáctko­u projektů figuruje i export potravin a zemědělský­ch produktů. Jako jeden z vývozů je zmíněn Vinařský fond. Na jaře 2016 podepsal tehdejší předseda Rady Vinařského fondu a hejtman Jihomoravs­kého kraje Michal Hašek me- morandum týkající se vývozu vína do Číny. „Na jaře letošního roku byl vyvezen první kontejner s cca deseti tisíci lahvemi v hodnotě zhruba milion korun,“tvrdí ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Dodal, že další záležitost­i ohledně obchodních vazeb si zařizují přímo zástupci vinařských společnost­í.

Jediná jistota

Zatím jedinou zveřejněno­u dohodou během Čínského investiční­ho fóra je ta, jež uzavřela společnost Home Credit Petra Kellnera. Home Credit dojednal s PAG Capital Asia, jednou z největších asijských investiční­ch firem, že bude investovat zhruba 7,4 miliardy korun do jeho dceřiné společnost­i registrova­né v Hongkongu. Během tří až pěti let by se měl PAG stát minoritním akcionářem skupiny Home Credit v Číně.

Který další ze seznamu 16 projektů přibude k Home Creditu a jaká další společnost oznámí lukrativní smlouvu s Číňany, si nejspíš musíme počkat. Z oněch 60 miliard avizovanýc­h prezidente­m Zemanem ještě zbývá pořádný balík.

Necháváme čistě na jednotlivý­ch účastnícíc­h fóra, jak a kdy zveřejní svoje dohody s čínskými partnery

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia