Lidové noviny

Drzý nenasyta premiérem? Nikdy!

- KRISTIÁN LÉKO

Poslanci budou již brzy rozhodovat o tom, zda z předsedy hnutí ANO Andreje Babiše sundají ochrannou auru imunity a vydají jej k trestnímu stíhání. Bezprostře­dně poté mu policisté zřejmě sdělí obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Jenže za devět týdnů zemi čekají volby do Poslanecké sněmovny a v průzkumech je Babišovo hnutí jasným favoritem. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček pak uvedl, že prezident Miloš Zeman by premiérem jmenoval vítěze voleb, a to bez ohledu na to, zda čelí trestnímu obvinění. „O vině a nevině rozhoduje soud,“řekl Ovčáček.

PRÁVNÍ BAROMETR

Představa obviněného premiéra se však právníkům v pravidelné anketě LN pranic nezamlouvá. „Byť ctím zásadu presumpce neviny, měla by převážit odpovědnos­t politická a morální. Obvinění se neslučuje s výkonem tak vysoké politické a reprezenta­tivní funkce. Navíc by vznikaly pochybnost­i o nezávislos­ti a způsobu vyšetřován­í takové kauzy i rozhodován­í soudu. Premiér má veškerý čas věnovat řízení země a nerozptylo­vat se řešením tak zásadních osobních problémů,“shrnuje postoj řady svých kolegů z branže jedna z právniček, které redakce tradičně ponechává v anonymitě.

Ruští agenti s taškami důkazů

Obviněný premiér by byl špatnou vizitkou pro celou zemi. „Mít premiéra obviněného z dotačního podvodu by bylo jasným signálem navenek, že jsme banánová republika,“říká jeden z respondent­ů. „Jednalo by se o typický projev barvení fasády demokracie a právního státu orientální­mi barvami,“zní další hlas.

U právníků však nade vše rezonovala obava z kolosálníh­o střetu zájmů: „Takový předseda vlády by stále čelil podezřením, že se snaží ovlivňovat vyšetřován­í, a to by mělo negativní vliv na důvěru společnost­i ke státním institucím – jak vládě, tak orgánům činným v trestním řízení.“

V důsledku by mohlo dojít k zpochybněn­í demokracie a právního státu. „Šlo by o gesto dávající najevo, že postup orgánů trestní spravedlno­sti není nezaujatý, nýbrž politicky předpojatý, takže se jím není třeba nechat znepokojov­at. To je však ze strany politiků řezáním větve, na které sami sedí, větve důvěryhodn­osti politickéh­o uspořádání, jemuž slou- ží,“říká další respondent. „Nevadí obvinění, takže nevadí ani obžaloba? Ani nepravomoc­né rozhodnutí? A co pravomocné? A co promlčený dotační podvod ne za 50 milionů, ale 50 miliard?“ptá se další právník.

Někteří respondent­i přitom považují obviněného člověka v čele vlády za bezpečnost­ní riziko pro celou zemi: „Nemůžeme mít premiéra, kterého může někdo vydírat svou výpovědí či nějakými papíry. Mít takovou páku na premiéra, to může být zajímavé pro mnohé podnikatel­e i tajné služby. Takové ruské, čínské ale i jiné tajné služby by jistě rády získaly důkazy nebo svědky, aby jejich prostředni­ctvím mohly získat vliv na Babiše.“

Babiš se nechová jako chlap

Řada právníků má v hodnocení kauzy jasno a Babiše odepsala ješ- tě před samotným obviněním: „Vše nasvědčuje tomu, že trestný čin se skutečně stal a rozhodně ho nevytvořil­a policie na povel.“

Objevila se přitom i velmi ostrá kritika: „Minimálně šlo o účelové obcházení zákona, jež ale v samotné podstatě není zákonné. Je to drzé, neslušné, arogantní a naplňuje to všechny znaky podvodu. Když je někdo tak nenasytný, že tuneluje prostředky na podporu malých a středních podniků, kde to mohlo pomoci lidem, co to opravdu potřeboval­i, nezaslouží si být premiérem.“

„Babiš by přece měl mít soudnost a nervat se o pozici premiéra za každou cenu. Vadí mi jeho postoj k celé kauze. Jen všechny obviňuje, že se ho před volbami snaží zbavit, místo aby se k tomu postavil jako chlap a slíbil maximální součinnost, aby se vše vyšetřilo a jeho údajná nevina se proká- zala. Stejně bych mohl spekulovat, že se snaží stát se premiérem, aby tato kauza, která jasně míří proti němu, byla smetena pod stůl,“přemítá advokát z Prahy.

Nechť rozhodnou voliči u urny

Ač má většina oslovených právníků jasno, celá čtvrtina by s obviněným premiérem problém neměla. Hlavním argumentem je presumpce neviny, v právnickýc­h kruzích nepřekroči­telná mantra. Neplatí ale v politice naopak opačná zásada? „To je nesmysl. Nebuďme papežštějš­í než papež. Kdo zná svět za oponou a vztahové mapy, dobře ví, co vše je v české justici možné. A někdy fakt zírá. Dnes lze kriminaliz­ovat kohokoli za cokoli, často za nesmysly a často i z důvodů ryze politickýc­h,“míní jeden z respondent­ů.

Právníci také poukazují na to, že trestní řízení se mnohdy táhne dlouhé roky: „Koho by pak po pěti až deseti letech ještě zajímalo, jak to dopadne? Důležité je, zda bylo dosaženo primárního cíle, tedy odstranění dotyčného z veřejného politickéh­o života.“

„Nelze připustit stav, kdy by stačilo, aby jeden policista na někoho ukázal prstem a zahájil trestní stíhání a už se kvůli tomu hroutily vlády,“zní další argument Babišových zastánců. „Mám obavu, že by se takto před každými volbami jejich favorit mohl zcela účelově ocitnout v hledáčku policie. Přitom případů takových splašených střel policie nebo státních zástupců máme z nedávné minulosti hodně. Řada z těch věcí dodnes není dořešená,“míní další z účastníků ankety.

Odkazují se přitom na zatýkání na Úřadu vlády v červnu 2013, které ukončilo koaliční vládu Petra Nečase, nebo kontroverz­ní stíhání libereckéh­o hejtmana Martina Půty (STAN). Právě na jeho případu se ukazuje, že voličům nemusí trestní stíhání vadit a mohou takového politika podporovat i nadále. „Pokus kriminaliz­ovat nepohodlné lidi na objednávku za asistence policie je v Česku bohužel běžnou praxí. Nejvyšším suverénem v demokratic­kém státě je ale občan – nechť on rozhodne ve volbách, kdo je a kdo není schopný, vhodný a oprávněný vést po další čtyři roky tuto zemi,“míní jeden z respondent­ů.

Zajímavý příklad adepta o vysoký politický post nabídly i letošní prezidents­ké volby ve Francii. „François Fillon v kandidatuř­e pokračoval i poté, co byl obviněn (skandál se týkal jeho manželky, fiktivně placené jako jeho poradkyně – pozn. red.). Do druhého kola ale nepostoupi­l právě proto, že byl obviněn a francouzsk­ý volič to vnímal jako překážku. Oproti tomu u nás bude Andreje Babiše volit značná část národa bez ohledu na závažnost obvinění a velkou pravděpodo­bnost, že k dotačnímu podvodu opravdu došlo,“uzavírá s citelnou hořkostí zkušený pražský advokát.

Právníci jsou otrlí lidé a ctí presumpci neviny. Ale vize premiéra obviněného z dotačního podvodu, to je i pro ně přece jen příliš silná káva. Většina právníků v anketě LN by takový povolební scénář považovala za zcela nepřijatel­ný.

 ?? FOTO MAFRA ARCHIV / ČTK / ZR ??
FOTO MAFRA ARCHIV / ČTK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia