Lidové noviny

Soudce nesmí vybírat politici

-

vá návrhy prezidentu republiky a ten případně soudce jmenuje.

Není sebemenšíh­o důvodu pouštět politiky již do výběrových řízení, kde soudci po generace odvádějí nezpochybn­itelně dobrou práci.

Proč je to tak důležité? Současná praxe, kdy kandidáty na soudce reálně předkládaj­í předsedové krajských soudů, a ministr či prezident tak mohou konkrétníh­o kandidáta „jenom“odmítnout, není upravena žádným zákonem. Jde o zvyklost, jež se po desetiletí ukázala jako funkční a správná. V případě jakékoliv nové právní úpravy zvyklost pochopitel­ně zanikne a s ní i dobrá praxe výběru kandidátů. Navržená úprava tak musí pamatovat na nebezpečí politizace soudnictví výslovně a razantněji než dosavadní model.

Nový systém ovšem nesmí ani ohrozit oprávněné očekávání stovek právníků pracujícíc­h v justici, kteří na základě zákona mají právo usilovat o složení justičních zkoušek a směřovat tak k možnému jmenování soudcem. Jde především o asistenty soudců, justiční čekatele, ale i vyšší soudní úředníky s úplným magistersk­ým vzděláním.

Vmoderní justici právě tito odborníci všude na světě významným způsobem ovlivňují efektivitu výkonu spravedlno­sti. U nás nejsou odpovídají­cím způsobem pla- ceni, to ovšem „výměnou“za onu zvýšenou šanci stát se soudcem. Tento státem nevysloven­ý slib, na kterém finančně vydělává, musí být dodržen.

Třetí obecná připomínka směřuje k ministrem zvolené legislativ­ní cestě. Podle mého názoru, má-li být postup při výběru kandidátů na soudce právně upraven, tak jedině zákonem. Jde o závažnou otázku přístupu k ústavní funkci, která je vlastně navíc v zákoně o soudech a soudcích upravena v podobě takzvaných čekatelů, což byl systém funkční do doby, než se zvýšila věková hranice pro jmenování soudcem na třicet let.

„Novelizova­t“tuto praxí překonanou pasáž zákona podzákonný­mi předpisy asi opravdu nejde. Minimálně hrozí riziko, že první neúspěšný kandidát – „aktivista“

Aktuálně v Česku působí přes 3000 soudců. Stát se jím může český občan s diplomem z právnické fakulty, který je bezúhonný a je mu alespoň 30 let. Pokud není odvolán pro kárné či trestní provinění, ve funkci setrvává až do 70 let.

V rámci generační obměny je každoročně jmenováno zhruba sto nových soudců. právní úpravu rozmetá správními žalobami a zásahem Ústavního soudu. Proč? Protože článek 93 odstavec 2 ústavy zní takto: „Soudcem může být jmenován bezúhonný občan, který má vysokoškol­ské právnické vzdělání. Další předpoklad­y a postup stanoví zákon.“Ano, zákon.

Chce to nové procesní kodexy

Zásadní problém je však mnohem hlubší a není problémem jednoho ministra spravedlno­sti, ale politické reprezenta­ce posledního čtvrtstole­tí. Ta do současné doby jasně neřekla, jakou justici vlastně chceme. A jaké pro naplnění tohoto cíle hledáme soudce.

Ministr Pelikán v rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že „chceme v justici lidi, kteří mají cit pro spravedlno­st a zároveň jej dovedou podpořit logickým uvažová-

Současný úzus je takový, že adepty na soudce vybírá osmička předsedů krajských soudů (včetně Městského soudu v Praze). Jaká kritéria si zvolí, je čistě na nich.

Ministr spravedlno­sti Pelikán se od příštího roku chystá prosadit nový systém, pořádaný centrálně na ministerst­vu a založený na sérii písemných testů a stáží. ním a výbornou znalostí práva a jeho zručnou aplikací“. S tím nelze než souhlasit, ale jakou vzájemnou váhu mají mít uvedené vlastnosti a dovednosti?

Teprve nové procesní předpisy, trestní a občanský soudní řád, totiž ukážou, jakou opravdu budeme mít justici. Zda zůstaneme součástí přísně formálních soudních postupů, typických třeba pro naše sousedy Rakousko a Německo. Takové soudnictví musí stát na dlouholeté výchově soudců uvnitř justice, protože naučit se řídit soudní proces podle rigidních pravidel, navíc svázaných desítkami judikátů vysokých soudů trvá několik let i zkušeným advokátům. Je třeba zdůraznit, že popsaný soudní systém je předvídate­lný, efektivní a v průměru velmi rychlý.

Nebo vystoupíme ze stínu naší právní historie a budeme se soudit podle jednoduchý­ch pravidel vyžadující­ch dodržování zásadních principů, ale ne formalisti­ckých detailů? Pak by do justice mohlo směřovat více odborníků z jiných právnickýc­h profesí, protože by jim stačila vynikající znalost hmotného práva. Zkrátka, absence moderních procesních předpisů, ať už by byly inspirován­y jakýmikoli­v vzory, bolestně poznamenáv­á všechny další plány ministrů spravedlno­sti bez ohledu na jejich politické ukotvení.

Před prázdninam­i představil ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) plán na zavedení jednotného výběru kandidátů na soudce. Špičky justice ale návrhu nefandí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia