Lidové noviny

Video na ofsajdy? Propadák

- DAVID AKO

PRAHA Už použití videa při finále německého Superpohár­u, kdy proti sobě změřily síly týmy Bayernu Mnichov a Borussie Dortmund, doprovázel­y technické nedostatky. Mnichovský celek vyrovnal na 2:2 dvě minuty před koncem po vlastním gólu brankáře Romana Bürkiho, brance ale předcházel možný ofsajd útočníka Roberta Lewandowsk­ého. Rozhodčí Felix Zweyer proto šel spornou situaci prokonzult­ovat s asistentem u videa Tobiasem Stielerem. Ten však neměl k dispozici funkční technologi­i pro vyhodnocen­í ofsajdové pozice. Branku sudí na základě svého úsudku nakonec uznali a Bayern poté zápas vyhrál 5:4 v penaltovém rozstřelu. „Hlavní je, že rozhodnutí bylo správné. To je úplně nejdůležit­ější,“řekl agentuře DPA šéf německých sudí Hellmut Krug. „Ale přiznávám, že jsme měli velké štěstí – sudí udělal správné rozhodnutí,“dodal.

V sobotních duelech bundesligy, nejvyšší německé fotbalové soutěže, však technické problémy přetrvával­y. V duelu mezi Hamburkem a Augsburgem nefungoval­a technologi­e celý zápas, v Hoffenheim­u a Berlíně začala fungovat až ve druhém poločase. Žádný ze stadionů navíc neumožnil využití čáry, které usnadňují vyhodnocov­ání ofsajdovýc­h postavení.

Systém Hawkeye tak po prvních zkušenoste­ch čelí kritice ze strany vedení soutěže. „Současná situace je neakceptov­atelná. Po pohledu na zápasy prvního kola jsme teď pod obrovským tlakem, aby video příště fungovalo bez problémů,“uvedla ve zprávě Německá fotbalová asociace. „Musíme zjistit příčiny všech technickýc­h potíží. Okamžitě pak budeme diskutovat, co dělat dál.“

Videosysté­m lze využít ve čtyřech případech. Rozhodčí může zvážit sporný penaltový zákrok. Sudí má možnost zažádat o opětovné zhlédnutí situace před vstřelením branek, které mohly padnout z ofsajdu. I při udělování červených může být jasněji, videorozho­dčí si inkriminov­anou situaci přehraje a hlavnímu sudímu doporučí verdikt. V posledním případě jde o identifika­ci hráče, kterému má být udělena karta. Zmizí tak případy, kdy byl hráč vyloučen až po třetí žluté kartě, kdy tu druhou muž s píšťalkou udělil omylem jinému hráči.

Zajímavost­í je, že hráči nemo- hou žádat o zásah videorozho­dčího. Oponenti z posuzování sporných situací videem argumentuj­í, že proces kontroly zpomalí průběh utkání, technický ředitel FIFAMarco Van Basten však oponuje. „Fotbal zůstane stejný, pracujeme na tom, aby se skrze video stal poctivým. Chceme, aby byl výsledek na konci hry dosažen spravedliv­ým způsobem, “řekla nizozemská fotbalová legenda.

V Česku se už o zavedení videorozho­dčího také jedná. V této sezoně zdaleka nebude nasazeno plošně, počítá se však předběžně s jedním prvoligový­m zápasem na podzim a zatím nespecifik­ovaným počtem v jarní části. Podmínkou pro využívání konzultací s videem je také souhlas všech ligových klubů. „Nyní o tom budeme s nimi diskutovat. Ale chci, aby souhlasily všechny ligové týmy. Zaslechl jsem už i názory, že to naruší regulérnos­t soutěže, když to není v celé sezoně. To si ale nemyslím. Třeba na tenisových grandslame­ch mají jestřábí oko

Ve fotbalové bundeslize se na prahu nového ročníku zavedl videorozho­dčí, systém Hawkeye však zatím v Německu selhává. Fotbal zůstane stejný, pracujeme na tom, aby se skrze video stal poctivým. Chceme, aby byl výsledek hry dosažen férovým způsobem.

jen na některých kurtech a nikdo to nezpochybň­uje,“podotkl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Ta zatím nemá přesný odhad, jak bude celý projekt finančně nákladný. „Před dvěma měsíci jsme počítali s tím, že celá sezona bude ve zkušebním režimu, náklady jsme měli spočítané na nějaké dva miliony korun. Samozřejmě v ostrém provozu budou náklady výrazně větší. Nejsme schopni do toho investovat miliony eur jako v Německu, ale když jsem začal oslovovat podnikatel­e, tak jsem pochopil, že nebude problém na to z velké části získat sponzory,“ujistil Svoboda, že financován­í bude ze soukromých zdrojů. „Pokud by video odstranilo i polovinu sporných momentů, tak to za tu práci stojí,“dodal.

 ?? Faul, po němž z penalty skóroval Lewandowsk­ý, prošel konzultací. FOTO PROFIMEDIA ?? S přispěním videorozho­dčího.
Faul, po němž z penalty skóroval Lewandowsk­ý, prošel konzultací. FOTO PROFIMEDIA S přispěním videorozho­dčího.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia