Lidové noviny

Hvězda, která nadchla i Mourinha

Fotbalista Romelu Lukaku ihned po svém přestupu do Manchester­u United začal dávat góly. Co všechno může dokázat?

- DAVID AKO

PRAHA „Je silný, rychlý a dynamický. Miluju, co dělá. Romelu je pro Manchester jako stvořený. Je to velká osobnost i velký hráč,“nešetril chválou trenér José Mourinho, když na začátku července ohlásil Manchester United příchod fotbalisty Romela Lukaka.

Čtyřiadvac­etiletý belgický reprezenta­nt se stal druhou nejdražší posilou v historii klubu - stál 75 milionů liber (asi 2,1 miliardy korun).

Pro 190 centimetrů vysokého útočníka jde o splněný sen. „Rád bych poděkoval Evertonu a jeho fanouškům za čtyři nádherné sezony. Získal jsemmimořá­dné přátele a zažil úžasné chvíle. Ale když u mě zaťukali Manchester United a José Mourinho, nemohl jsem odmítnout. Už se nemohu dočkat, až vyběhnu na Old Trafford před 75 000 fanoušky,“řekl při loučení se svým předchozím klubem.

Na přestupové­m bojišti se za- hanbit nenechaly ani ostatní konkurenti v bojích o nejvyšší příčky anglické Premier League.

Mistrovská Chelsea přivedla za 60 milionů liber (asi 1,7 miliardy korun) dvacetičty­řletého Alvara Moratu.

Po vlně kritiky na adresu trenéra Arsenalu Arséna Wengera za přestupovo­u politiku v minulých letech i on přistoupil ke změně a rozhodl se investovat. Vzešel z toho největší přestup v historii Arsenalu: londýnský klub za francouzsk­ého útočníka Alexandra Lazacetta vysázel rekordních 46,5 milionů liber (asi 1,3 miliardy korun).

Největší rozruch ale budí Lukaku, kterému se v Manchester­u daří nejvíce. Vytáhlý Belgičan se uvedl v novém působišti čtyřmi zásahy ve třech utkáních. Nejdříve se trefil ve finale Superpohár­u proti Realu Madrid a korigoval na 2:1, poté řídil devastaci West Hamu v poměru 4:0 dvěma brankami, pod stejné skóre se podepsal i v bitvě se Swansea jedním přesným zásahem.

„Nadchlo mě, jak mě podporují fanoušci,“líčil spokojený Lukaku po úvodních kolech.

„Romelu má neuvěřitel­ný tah na branku a dar střílet góly. Je to něco unikátního, sledovat, jak se za ty roky zlepšil. Důležité je, že

si věří jako nejlepší hráč na světě. Je to cesta, díky které se zlepšuje každým tréninkem,“ocenil svého krajana Vincent Kompany z konkurenčn­ího Manchester­u City.

Lukaku svůj první profesioná­l- ní kontrakt podepsal s Anderlecht­em už v šestnácti letech. Hned v první kompletní sezoně se stal nejlepším střelcem belgické ligy, když v 25 zápasech vstřelil 15 golů. Následujíc­í ročník se mu povedlo vsítit 16 branek.

Zájem o něj záhy projevily třeba Arsenal, Real Madrid či Inter Milán, ale hráč si vybral londýnskou Chelsea.

Podle britských médií za něj v roce 2011 klub zaplatil okolo 18 milionů liber. Neumožnil mu však pravidelně nastupovat. Lukaka tak ani příliš nepotěšilo, když se mohl radovat s pohárem za vítězství v Lize mistrů. „Nic jsem nevyhrál, zvítězil můj tým. Když mi Salomon Kalou (jeho spoluhráč s Chelsea) podával trofej, řekl jsem mu, ať ji dá okamžitě pryč, protože na jejím zisku nemám žádný podíl,“popisoval.

Následujíc­í sezonu strávil devatenáct­iletý útočník na hostování ve West Bromwich Albion.

Ve skromném mužstvu skóroval sedmnáctkr­át v 35 zápasech. V posledním utkání Sira Alexe Fergusona na lavičce United dokonce legendární­mu trenérovi znepříjemn­il hattrickem rozlučku – divoký zápas skončil 5:5. Pak už Belgičan zamířil do Evertonu, nejprve na hostování, které se na konci sezony změnilo v přestup. Majitelé klubu z Liverpoolu z něj tehdy udělali nejdražším hráčem historie týmu – zaplatili za něj 28 milionů liber (asi 800 milionů korun). A zde tři roky zářil.

„Když zde dospěl, už začínal mít v kabině hlavní slovo. Bude zajímavé sledovat, co se stane, až se zabydlí v kabině Manchester­u United,“pronesl Lukakův bývalý spoluhráč Leon Osman.

Lukaku se stal teprve čtvrtým hráčem v historii Premier League, který dokázal vstřelit více mež 80 branek před dosažením 24 let. Předtím tohoto milníku dosáhly jen legendy Michael Owen, Robbie Fowler a Wayne Rooney...

Ty největší rekody však může při svém pevném zdraví stále ještě čtyřiadvac­etiletý Romelu Lukaku teprve atakovat...

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia