Lidové noviny

Na úvod Vuelty zářil tým Quick-Step

Výsledky cyklistick­é Vuelty

- DAVID MRZENA

GRUISSAN/PRAHA Byla nervózní, dlouhá a velmi horká. Přesně taková etapa, jakou peloton už před jejím startem očekával.

„Jsou to vždy těžké dny,“vyprávěl Alberto Contador. „Někdy můžete získat, někdy můžete ztratit,“doplnil muž, jenž se právě na Vueltě loučí s profesioná­lní kariérou.

Peloton ujížděl více než 200 kilometrů podél francouzsk­ého pobřeží. Předpovědi slibovaly úseky, kde se cyklisté museli vypořádat se silným bočním větrem. V druhé polovině závodu do cyklistů foukal zprava vítr rychlostí až 40 kilometrů v hodině.

Jenže stáje si celkové pořadí ve vypjaté a nervózní situaci pohlídaly.

Šlo o nejrovinat­ější etapu celé Vuelty.

Hned po startu se bojovalo o každý centimetr asfaltu, na čele nechyběl žádný z kandidátů na vítězství v celkovém pořadí. Vysoké tempo závodu neumožňova­lo nástupy uprchlíků. 2. etapa: Nimes - Gruissan (203,4 km): 1. Lampaert

(Belg./Quick-Step) 2. Trentin (It./Quick-Step) 3. Blythe (Brit./Aqua Blue Sport) 4. Theuns (Belg./Trek-Segafredo) 5. Modolo (It./SAE Team Emirates) 6. Schwarzman­n (Něm./BORA) 7. Van Asbroeck (Belg./CD) 8. Oss (It./BMC) 9. Konrad (Rak./BORA-hansgrohe) 10. Nibali (It./Bahrajn-Merida) všichni stejný čas

1. etapa: Týmová časovka v Nimes (13,8 km): 1. BMC 2. Quick-Step 3. Sunweb 4. Sky

4:36:13

Po dvou hodinách zápolení na silnici se rychlostní průměr pohyboval na hranici 45 kilometrů v hodině.

Jen týmy Trek, kterou hájí Contador, i Kaťuša se několikrát pokusily peloton rozdělit. Jenže marně.

57 sekund před cílem ohrozil část peletonu pád, avšak favoritům se vyhnul. Odstoupit museli dva závodníci.

Do cílového města Gruissan dorazil balík cyklistů pohromadě.

Do posledních kilometrů se na prvních dvou místech přiřítili Yves Lampaert a Matteo Trentin. Právě za jeho kolem zůstávali další favorité, když Trentinův belgický kolega získal zhruba stometrový náskok.

„Matteo na mě zakřičel jeď, jeď! Tak jsem to zkusil,“vyprávěl 26letý Belgičan v cíli. „Mám ten poslední kilometr rychlý,“usmál se. Jeho náskok totiž už nikdo zlikvidova­t nedokázal .

„Během toho závodu jsme nenašli moment, kdy bychom mohli peloton roztrhat,“vyprávěl Lampaert, jenž vysvlékl z červeného dresu pro lídra závodu Rohana Dennise, který se svým týmem ovládl úvodní časovku. Australan totiž do cíle dorazil se ztrátou 13 vteřin. „Nyní si to ještě neuvědomuj­i,“dodal Lampaert, jenž startuje na své druhé Grand Tour. Loni debutoval právě na Vueltě a nejlépe zde skončil v etapě na čtvrtém místě.

Matteo Trentin podtrhl úspěšný den belgické stáje druhým místem. Quick-Step získal letos už 42. etapové prvenství, z toho jedenácté na závodech Grand Tour.

V celkovém pořadí má tak Lampaert náskok jediné sekundy na týmového parťáka Trentina.

Mluvilo se o nich jako o favoritech na zisk etapového prvenství. A belgická stáj Quick-Step tuto roli během větrného dne na španělské Vueltě potvrdila. V závěru druhé etapy se po perfektní spolupráci s Matteem Trentinem radoval Yves Lampaert. Belgičan slaví historické­ho vítězství, oblékne si i dres pro lídra celkové klasifikac­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia