Lidové noviny

Česko drží pumpařský rekord

Počet veřejných čerpacích stanic roste o desítky ročně. Vznikají z pump, jež dosud nebyly veřejně přístupné

- MIROSLAV PETR

PRAHA Česko má další rekord. Tentokrát v počtu veřejných čerpacích stanic. Benzinek je u nás už tak hodně – v porovnání s celou Evropou. A v pololetí jejich počet podle nejnovější zprávy ministerst­va průmyslu a obchodu (MPO) o evidenci čerpacích stanic pohonných hmot vzrostl oproti konci loňska o 25 na 3931.

V podstatě to znamená, že v průměru na každých 14 kilometrů silnic mají čeští řidiči k dispozici jednu pumpu. Neznamená to však, že by se nové benzinky masivně budovaly. Klasických nových pump s nabídkou více druhů paliva otvírají petrolejář­i jen několik málo ročně, pokud vůbec.

Ministersk­á evidence veřejných čerpacích stanic se rozšiřuje hlavně o dříve neveřejné pumpy – nabízející nejčastěji pouze naftu –, kterých je u nás vedeno přes 2400 a z nichž řadu jejich majitelé nyní přesouvají do kategorie veřejných.

Prodávat veřejně je výhodné

Zájem o tankování totiž každoročně roste, nyní většímu odbytu u řidičů nahrává i relativně nízká cena. A na tom chtějí vydělávat i firmy, které dosud měly naftu, případně i benzin jen pro potřebu vlastního vozového parku. Například v různých areálech dopravních či zemědělský­ch podniků.

V seznamu veřejných pump je na ně více „vidět“, jsou v dosahu kontrol celníků, financů a hlavně z hlediska kontroly kvality v dosahu České obchodní inspekce.

Všechny pumpy u nás musejí splňovat přísné podmínky kvality a bezpečnost­i, ale faktem je, že zatímco ty v kategorii veřejných jsou víc pod dohledem, o přesném počtu a umístění těch neveřejnýc­h nemá stát dokonalé informace. To přiznává i ministerst­vo ve své zprávě.

„Problémem evidence čerpacích stanic zůstává evidování neveřejnýc­h čerpacích stanic a zjištění jejich skutečného počtu,“uvádí MPO s tím, že řada těchto pump vzhledem k nejasnoste­m výkladu zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích není v evidenci nebo je jejich majitelé odhlašují a vydávají je za obyčejnou provozní nádrž s neplaceným výdejem paliva, přestože byly původně zkolaudova­né jako klasické pumpy.

A tomůže znamenat podle Václava Louly z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu (ČAPPO), sdružující největší prodejce paliv u nás, pro celý trh jisté riziko. „Je běžnou praxí, že z neveřejné stanice či provozní nádrže v areálu, která není kontrolová­na ani z pohledu kvality, ani z pohledu technologi­e či ochrany životního prostředí, načerpá vozidlo palivo a odjede mimo areál na veřejnou komunikaci,“připomíná Loula. „Navíc bych určitě netvrdil, že se tam palivo jenom vydává. Klidně může jít o skrytý prodej za hotové či následnou fakturaci nebo nějaký bonusový program pro zaměstnanc­e neveřejnéh­o areálu,“dodal.

Kromě veřejných a neveřejnýc­h benzinek fungují u nás i pumpy poloveřejn­é, takzvaně s vymezeným přístupem. Fungují také v areálech podniků nebo farmářů, ale současně u nich může natankovat i veřejnost. V Česku je aktuálně takových 665, o sedm víc než na konci loňska. Kontroly České obchodní inspekce jsou i u nich podle Louly vzácností.

Hodně pump, nízké ceny

Boom vzniku nových pump nastal u nás v 90. letech, kdy se stát zbavoval části stanic Benzina, otevřel cestu nadnárodní­m koncernům a otevírání dalších pump legislativ­a prakticky nijak neomezoval­a. Dnes vyloženě nové stanice na zelené louce přibývají jen výjimečně.

Loula z ČAPPO se domnívá, že v Česku by stačil zhruba poloviční počet veřejných benzinek, než kolik jich aktuálně stát eviduje. Pak by u nás hustota čerpacích stanic, a to i v přepočtu třeba na obyvatele, byla zhruba srovnateln­á například s Německem.

Méně pump znamená větší prodej každé z nich a také větší zisk majitelů. Silná konkurence v Česku však nahrává řidičům. Pumpy mají v některých regionech nejnižší možné marže, a tedy i ceny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia