Lidové noviny

Minimální mzda pomůže i rozpočtu

- VOJTĚCH WOLF MIROSLAV DIRO mluvčí Hospodářsk­é komory ČR

Vláda schválila další zvýšení minimální mzdy: od ledna příštího roku vzroste o 1200 korun.

PRAHA Současná vládní koalice sociálních demokratů, ANO a lidovců už počtvrté za své volební období rozhodla o zvýšení minimální mzdy. Od příštího roku si tak zaměstnanc­i vydělají místo současných 11 000 korun o 11 procent více, tedy 12 200 korun za měsíc.

„Pracovat se musí vyplatit. Od nástupu naší koaliční vlády jsme zvýšili minimální mzdu o 43,5 procenta, z původních 8500,– na 12 200,– hrubého,“pochlubil se včera na svém tweetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

O přilepšení zaměstnanc­ům Sobotkova vláda rozhodla dva měsíce před parlamentn­ími volbami. Jde o zatím nejvýrazně­jší navýšení minimální mzdy vůbec – nejprve v lednu 2015 a 2016 vzrostla v obou případech o 700 korun, od začátku letošního roku vzrostla o 1100 korun a od příštího ledna to bude o dalších 1200 korun.

Zatímco odboráři požadovali zvýšení o 1500 korun, zaměstnava­telé byli ochotni přidat jen 800 korun. „Minimální hranice 12 200 korun je z naší strany vítaná a jde z našeho pohledu o dobrý kompromis,“řekl LN Josef Středula, šéf Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů.

Zástupci firem samozřejmě už tak nadšení nejsou. „Skokový plošný růst minimální mzdy poškodí firmy s vysokým podílem mezd na celkových nákladech a ekonomicky méně vyspělé regiony. Příkladem jsou úklidové firmy, odvětví ubytování, stravování a pohostinst­ví,“uvedl mluvčí Hospodářsk­é komory ČR Miroslav Diro.

Podle komory suma, kterou zaměstnava­telé spolu se zaměstnanc­i odvádějí státu, vzroste z 5100 korun měsíčně na 5821 korun za

Vývoj minimální mzdy

jednoho pracovníka. „Paradoxně stát si tak snadno tímto umělým navýšením mezd přijde k dalším 721 milionům až 865 milionům korun ročně. Zaměstnava­tele taková změna vyjde na 1,9 miliardy až 2,3 miliardy korun, neboť podle původních statistik Úřadu vlády v Česku pobírá minimální mzdu 100 000 až 120 000 zaměstnanc­ů,“vypočítal Diro.

Zcela opačně se na to dívá odborový předák Středula. „My vidíme jen pozitivní dopady, protože to signalizuj­e vyšší odměnu za práci. Určitě se to dotkne zaměstnanc­ů v oblasti pohostinst­ví a v cestovním ruchu. Rovněž se to dotkne nejhůře placených zaměstnanc­ů například v oblasti sociálních služeb, nepedagogi­ckých zaměstnanc­ů ve školství,“uvedl s tím, že opatření zvýší kupní sílu zaměstnanc­ů, což samozřejmě přispěje i k růstu hrubého domácího produktu. „Jeden z častých argumentů je, že se zvýší nezaměstna­nost. V České republice dochází i navzdory zvyšováním­inimální mzdy k poklesu nezaměstna­nosti,“dodal Středula.

Průměrná mzda dosáhla v prvním letošním kvartálu 27 889 korun. Nejméně, 16 854 korun mě- síčně, si v průměru vydělali právě zaměstnanc­i v ubytování, stravování a pohostinst­ví.

Názory ekonomů na dopady posledního přilepšení nejhůře placeným zaměstnanc­ům se různí.

„Zvýšení minimální mzdy na úroveň 12 200 korun žádný všeobecný problém nepředstav­uje,“sdělil například LN ekonom Generali Investment­s Radomír Jáč.

Stát si tímto umělým navýšením mezd přijde na 721 až 865 milionů korun ročně. Zaměstnava­tele to vyjde na 1,9 až 2,3 miliardy korun.

Ale třeba Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank, je kritičtějš­í. „Zvyšování minimální mzdy se mi nelíbí... Jednak jde o plošné zvýšení, které nezohledňu­je úsilí a snahu pracovníka, a pak, jedná se o čtvrtý skokový nárůst mzdy v řadě, který byl pokaždé vyšší než průměrný růst mezd v ekonomice,“podotkla Horská s tím, že plošný růst mezd demotivuje především schopné a pracovité zaměstnanc­e. Poznámka k tématu na straně 8

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia