Lidové noviny

„Rozpočet není schopen pokrýt růst platů“

-

PRAHA Návrh státního rozpočtu na rok 2018 za současné situace není schopen pokrýt požadavky na zvyšování platů ve státní správě. Ministerst­vo financí přitom oproti květnovému návrhu navýšilo příjmy rozpočtu.

„Na příjmové straně jsme přidali deset miliard korun díky vývoji ekonomiky a lepšímu výběru daní a tyto peníze se postupně rozpouštěj­í v požadavcíc­h ministerst­ev. V případě, že by docházelo k přidávání na platech, tak je schodek neudržitel­ný. Jedině, že bych se vrátil ke květnové verzi. A to znamená brutálně sebrat ministerst­vům vše, co jsme jim teď rozdali. A to si nepřejí ani ministři, ani pan premiér. Takže jak budou vypadat platy a schodek, o tom se na vládě určitě povede diskuse,“uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Vláda v červnu schválila ná- vrh rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Výdaje rozpočtu by měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 bilionu korun.

Podle Pilného bude rozpočet předložený vládě obsahovat výdaje kapitol a částka na platy ve výši 12 miliard bude uvedena zvlášť. „A vláda se rozhodne, jak s tou částkou naloží,“dodal.

Jen ministerst­vo školství požaduje na navýšení platů 11 miliard korun, což by znamenalo navýšení platů učitelů a nepedagogi­ckých pracovníků o 15 procent.

Pilný včera rovněž slíbil ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), že diplomacie dostane na příští rok dalších 475 milionů korun na obranu proti kybernetic­kých hrozbám nebo na oslavy významných výročí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia