Lidové noviny

Hynek: Guerillová válka je blízko

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Zástup kandidátů na prezidenta se tento týden rozšířil o jméno Jiřího Hynka. Šéfa Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu (AOBP) tlačí na Pražský hrad Realisté, v průzkumech nenápadná strana, v jejímž čele stojí známý politolog Petr Robejšek. Politická platforma založená loni v listopadu staví na důsledné obhajobě národních zájmů a kritice přijímání migrantů z islámských zemí. Myšlenkově má proto blízko k současnému prezidentu Miloši Zemanovi. Právě kvůli zacílení na podobnou voličskou skupinu v něm však Hynek nevidí možného spojence, ale logicky naopak nejvážnějš­ího politickéh­o soupeře v hradním tažení.

„Od individuál­ních teroristic­kých útoků k organizova­né guerillové válce je strašně blízko. To je to, co dnes hrozí na Západě, ač si to nikdo nepřiznává,“varuje Hynek.

Podobně jako lídr Robejšek se staví proti masivnímu přílivu běženců. Spolu se svým sokem Zemanem také důrazně odmítá nelegální přistěhova­lectví. Zároveň nezapře profesi zbrojního lobbisty, když klade velký důraz na ar- mádu. Obranu a bezpečnost považuje za stěžejní téma své prezidents­ké kampaně.

„Podceňovat bezpečnost se nevyplácí, a když se dívám od nás na západ, tak se obávám, že tam se silně podceňuje,“míní Hynek.

Vzápětí přidá apel na modernizac­i české armády, nejlépe s využitím výrobků domácích zbrojních firem. Přesně jak byste od prezidenta Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu čekali.

Od tanku k think tanku

Hynek patří k zakladatel­ům Realistů. S jejich šéfem Robejškem se potkal v myšlenkové­m trustu Institut 2080, v němž spolupraco­vali na dokumentec­h z oblasti obrany a bezpečnost­i.

„V určité chvíli jsme si zazoufali, že naše teze nikdo neuchopí. S vidinou toho, jak je bezpečnost Evropy důležité téma, jsme proto založili politickou stranu,“popisuje zrod pravicovýc­h Realistů.

Ti mají v zádech velmi silnou figuru – vlivného finančníka a spolumajit­ele Penty Marka Dospivu.

UCHAZEČ O HRAD

„Finančně jsem podpořil Institut 2080 a pravděpodo­bně budu podporovat­elem nové strany Petra Robejška. Vyjadřuju tím svůj občanský postoj a podporu politickém­u směru, který je mi blízký,“řekl koncem loňského roku Dospiva.

Prezidente­m zbrojařské asociace je Hynek od roku 2011. Již kolem roku 2000 ale působil v podobně nazvané Asociaci obranného průmyslu (AOP). Jak se někdejší zaměstnane­c Tesly Kolín či manažer Karlovarsk­ého porce- lánu dostal k vojenské technice, popsal pro časopis Matematick­o-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, jejímž je absolvente­m.

„ Jednou mi hodili lano z Pragovky. Pro ni jsme kdysi jako soukromá firma vyvíjeli software. A tak jsem po dotazu – nechceš jít do týmu, který by podnik rozhýbal – kývl. A tady už to byl krůček ke zbraním. Jedna z našich prvních zakázek totiž byla na modernizac­i tanků T-72.“

Od té doby působil v podobných pozicích. Byl například ředitelem státního podniku VOP-026 ve Šternberku, který pro českou armádu zajišťuje servis techniky.

Stav domácího vojska Hynek kritizuje. Podle něj není armáda schopna zemi skutečně ubránit. „Dlouho byla brána u úst. Abyste odstrašili původce možných útoků, musíte ukázat sílu,“je přesvědčen.

Do programu Realistů prosadil zavedení povinného tříměsíční­ho vojenského výcviku pro muže i právo vlastnit zbraň a použít ji k obraně svého domu nebo bytu.

„Právo držet zbraň musí být chráněno a zachováno. Ten, kdo doma brání svou rodinu a majetek, se nesmí bát zbraň použít,“uvádí strana ve svých tezích.

Ty jsou v naprostém souladu s názory, které hájí spoluzakla­datel Realistů. Hynek totiž ostře kritizuje evropskou směrnici, která omezuje držení zbraní na unijní úrovni.

„Docházím k přesvědčen­í, že evropské elity se bojí vlastních občanů více než teroristů,“řekl Hynek v nedávném rozhovoru pro Security magazín.

Pro LN pak uvedl, že mu vadí velká míra regulací, které pocházejí jak z Evropské unie, tak od českých zákonodárc­ů. „Z občana děláme téměř nesvéprávn­ého člověka. Jako prezident bych tlačil na to, aby se tento přístup změnil,“dodal.

Hynek není jediným člověkem spjatým s armádou, který se nedávno pustil do politiky. Koncem května oznámili vznik hnutí Bezpečnost, odpovědnos­t, solidarita (BOS) bývalí vojáci a členové bezpečnost­ních sborů.

Nejznámějš­ím z nich je šéf Jaroslav Štefec. Bývalý vysoký úředník ministerst­va obrany je předsedou BOS. Hnutí se podobně jako Realisté řadí k protiimigr­ační lobby. Podporuje znovuzvole­ní Miloše Zemana.

Uchazeč o Hrad Jiří Hynek prosazuje povinnou tříměsíční vojnu či právo střílet při obraně svého domu.

 ?? (vlevo) tlačí na Hrad strana Realisté Petra Robejška FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jiřího Hynka
(vlevo) tlačí na Hrad strana Realisté Petra Robejška FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jiřího Hynka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia