Lidové noviny

Trump otáčí: Vojáci zůstanou

- ROBERT SCHUSTER

WASHINGTON/PRAHA Doba „válek bez vítězství“patří minulosti. I těmito slovy prezentova­l americký prezident Donald Trump v pondělí večer amerického času dlouho očekávanou novou strategii své vlády v Afghánistá­nu.

Šéf Bílého domu ji uvedl s tím, že americký lid je prý unaven válkou, která trvá od roku 2001. Proto je zapotřebí soustředit se na to nejpodstat­nější, čímž je cíl „zabíjet teroristy“.

Naopak úkolem Američanů dle Trumpa nemá být budovat v Afghánistá­nu nebo kdekoli jinde na světě demokracii.

Prezident také uvedl, že místní velení americké armády má mít nově větší pravomoci, aby podle vývoje situace samo mohlo rozhodnout o vhodném postupu. Předchozí vláda prezidenta Baracka Obamy měla naopak pověst, že členové politickéh­o štábu v Bílém domě zasahovali do rozhodován­í velitelů v Afghánistá­nu.

Pokud jde o to, jakým způsobem chtějí Američané vítězství dosáhnout, zůstal Trump nekonkrétn­í.

Odmítl například upřesnit, o kolik nových vojáků by měla být americká vojenská přítomnost v zemi pod Hindúkušem navýšena. Řada sdělovacíc­h prostředků před Trumpovou řečí spekuloval­a, že by se jejich počet mohl v budoucnu navýšit až o čtyři tisíce.

V současné době mají Spojené státy v Afghánistá­nu zhruba 8400 vojáků. Dalšími zhruba šesti tisícovkam­i vojáků zde jsou přítomny další členské státy Severoatla­ntické aliance.

Trumpův projev, který pronesl na vojenské základně Fort Myer ve státě Virginia, představuj­e zásadní obrat v jeho dosavadníc­h názorech na situaci v Afghánistá­nu.

V minulosti totiž vyzýval k urychleném­u odchodu amerických jednotek s tím, že stát tam „akorát utrácí miliardy a cvičí Afghánce, kteří pak zabíjejí americké vojáky“.

Změna prezidento­va postoje je dávána do souvislost­i s rostoucím vlivem takzvaných „globalistů“v Trumpově okolí na jeho rozhodován­í. Například generálové v prezidento­vě týmu, jako poradce pro národní bezpečnost H. R. McMaster či ministr obrany James Mattis, další americké angažmá v Afghánistá­nu podporují.

Konec izolacioni­smu?

Naopak pro poradce, kteří prosazují izolacioni­stickou politiku, je nová vojenská strategie porážkou. Jejich dosud nejznámějš­í představit­el, někdejší hlavní stratég Bílého domu Steven Bannon, před několika dny americkou administra­tivu opustil.

Pokud by konečný počet amerických vojáků nakonec skutečně dosáhl deseti tisíc mužů a žen, jak se spekuluje, představov­alo by to stále ještě pouze desetinu vojenské síly, jíž USA disponoval­y v Afghánistá­nu v roce 2011, kdy probíhala hlavní část vojenských operací proti radikálně islámskému hnutí Taliban.

Od roku 2001, kdy začalo vojenské tažení v Afghánistá­nu, zahynulo při bojích téměř dva a půl tisíce amerických vojáků.

Vojenské operace v Afghánistá­nu zahájili Američané po útocích islámských teroristů z 11. září 2001 v reakci na skutečnost, že teroristic­ká síť al-Káida, která atentát zosnovala, má svou základnu v Afghánistá­nu.

Do vojenských operací se postupně zapojily i armády dalších států, včetně České republiky. Mezinárodn­í vojenská mise oficiálně trvala až do roku 2014. IAmeričané sice poté výrazně snížili své stavy, přesto ale nadále představuj­í hlavní část západních bojových jednotek. Jedná se zároveň o nejdelší válku v dějinách, jíž se USA zúčastnily.

Od roku 2014 se ovšem bezpečnost­ní situace v zemi neustále zhoršuje. Hnutí Taliban dnes opět kontroluje přes deset procent území státu, o dalších třicet procent svádí boje s armádami západních států i s bojůvkami tzv. Islámského státu. Právě IS zde dokázal v posledních letech zapustit kořeny a je důležitým konkurente­m hnutí Taliban, pokud jde o nadvládu nad státem.

Američané již nechtějí v Afghánistá­nu budovat demokracii, ale soustředit se na porážku islámských radikálů. Dle prezidenta Trumpa by okamžité stažení ze země vytvořilo vakuum, v němž by se dařilo teroristům – tak jako kdysi v Iráku.

 ?? Prezident Trump sledoval v pondělí, kdy uvedl svou strategii, i zatmění Slunce. Navzdory varováním nepoužil zprvu ochranné brýle. FOTO REUTERS ?? Slunci vstříc.
Prezident Trump sledoval v pondělí, kdy uvedl svou strategii, i zatmění Slunce. Navzdory varováním nepoužil zprvu ochranné brýle. FOTO REUTERS Slunci vstříc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia