Lidové noviny

Indové se už tak lehce nerozvedou

- MARTIN HAMPEJS

DILLÍ/PRAHA Za nelegální, neústavní a neislámský prohlásil Indický nejvyšší soud kontroverz­ní muslimské rozvody. Tamní zákon totiž umožňoval jako v jedné zmála zemí světa rozvod muslimskéh­o muže se svou ženu pomocí formulky „talák, talák, talák“.

Rozhodnutí soudců bymělo přinést zrušení zákona, který dlouhou dobu porušoval rovnopráv- nost žen. Zákon zvaný Sharia Act z roku 1937 umožňoval muslimským mužům rozvod pouhým vyřčením nebo napsáním slova „talák“třikrát za sebou. Oficiální název praktiky je talaq-e-biddat, tedy okamžitý rozvod.

Tuto možnost měli v Indii, kde se k islámu hlásí asi 15 procent obyvatel, jen muži. Ženy neměly možnost manželovi v rozvodu zabránit. V poslední době se navíc začaly rozvody uskutečňov­at i po Skypu, aplikaci WhatsApp či přes textovou zprávu.

Iniciativu za přezkoumán­í tohoto způsobu rozvodu podala k nejvyššímu soudu pětice muslimskýc­h žen a dvě skupiny bojující za ženskou rovnoprávn­ost.

„Podle práva šaría se může uskutečnit rozvod pouze v případě, že obě strany souhlasí,“řekla pro BBC Atiya Sabriová, která jako jedna z pěti podala podnět na přezkoumán­í ústavnosti. „Jak se tedy může jednostran­ně rozhodnout omanželstv­í?“ptá se Sabriová.

Její muž ji opustil v roce 2015 tak, že jí poslal dopis do kanceláře jejího bratra. Na konci dopisu stálo třikrát „talák“. Manžel Sabriovou následně i se dvěma dcerami vyhodil z domu. Důvodem prý bylo to, že manželovi neporodila syna.

„Historické rozhodnutí“

Rozhodnutí pětičlenné­ho soudního tribunálu tři ku dvěma pro zrušení kontroverz­ního způsobu rozvodu vítá i 35letá Šajára Banová, která byla také u zrodu stížnosti. „Konečně se cítím volná,“uvedla Banová pro agenturu Reuters.

Manžel se s Banovou rozvedl v dopise, když odjela k rodině na léčení. Od té doby se jí muže nepodařilo kontaktova­t. „Vypnul si telefon, nemám možnost se s ním spojit. Mám strach o své děti, že jim to zničí život,“postěžoval­a si v květnu v rozhovoru pro BBC.

Společně s Banovou a Sabriovou vítá rozhodnutí soudu i indický premiér Naréndra Módí. Podle něj jde o historický rozsudek.

„Rozhodnutí váženého nejvyššího soudu ohledně trojitého taláku je historické. Poskytuje rovnost muslimským ženám a je silným opatřením pro posílení postavení žen,“napsal indický premiér na Twitter. Sám se tématu několikrát věnoval při svých projevech a zrušení této praktiky podporoval.

Podle deníku Hindustan Times rozhodnutí soudu na půl roku pozastavil­o praktiková­ní tohoto typu rozvodu. Zároveň by během této doby měla indická vláda přijít s návrhem nového zákona, který by problemati­cký rozvod upravil.

„Šlo o velmi citlivou záležitost, ve které bylo přítomno mnoho emocí. Směrujeme však Indii k náležité legislativ­ní úpravě,“sdělil deníku Independen­t nejvyšší soudce J. S. Khehar. Jeho kolega Kurien Joseph dokonce pro BBC uvedl, že dle rozhodnutí soudu není praktiková­ní „trojitého taláku“základní částí islámu, a proto si nezaslouží ochranu nejvyšším soudem.

Ačkoliv trojitý talák není zapsán v koránu ani zmíněn v právu šaría, praktikuje se po desetiletí.

Indický nejvyšší soud pozastavil platnost kontroverz­ní muslimské praxe, podle níž se může muž s ženou velmi snadno rozvést. Stačí, když třikrát zopakuje slovo rozvod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia