Lidové noviny

Plánovali ještě větší krveprolit­í

- JIŘÍ SLÁDEK

Před soudem v Madridu se objevila čtveřice členů teroristic­ké buňky zadržených po útocích v Katalánsku. Zbývajícíc­h osm členů teroristic­ké skupiny podle španělské policie zahynulo.

MADRID/PRAHA Španělští vyšetřujíc­í soudci nemarní čas. Už včera stanula před spravedlno­stí čtveřice zadržených atentátník­ů – Idrís Úkábír, Muhammad Aallaa, Sálih Karíb a Muhammad Húlí Šamlál –, kteří patřili k dvanáctičl­enné teroristic­ké skupině.

Soud zkoumá jejich roli při útocích v Katalánsku, při kterých uplynulý týden zahynulo 15 lidí.

„Pátrali jsme celkem po 12 podezřelýc­h, nyní můžeme konstatova­t, že všichni z nich jsou buď zadržení, či po smrti,“citoval včera deník El Mundo policejníh­o šéfa Josepa Lluíse Trapera.

Jako první předstoupi­l před soudce v Madridu jedenadvac­etiletý Šamlál, který byl vážně zraněn, když teroristům ve městě Alcanar nečekaně vybuchl explozivní materiál k přípravě bomby.

Vypovídal v pyžamu

Právě od něj se dočkali představit­elé justice klíčových informací. Zraněný Šamlál, který vypovídal déle než hodinu, oděn do nemocniční­ho pyžama, hovořil o přípravách mnohem rozsáhlejš­ích útoků, než byly ty, které proběhly v Barceloně a v Cambrils v uplynulém týdnu.

Teroristé připravova­li výbušniny, se kterými zřejmě zamýšleli uskutečnit atentát velkých rozměrů. Jen díky zmíněné nenadálé explozi v Alcanaru, při které zahynuli i dva teroristé, záměry neuskutečn­ili. Zvolili proto jednoduše jinou zbraň – automobil.

Na rozdíl od Šamlála další vyslýchaný, Idrís Úkábír, vypovídal jinak než na policii. Jeho doklady se našly v dodávce, se kterou útočil včera zastřelený Maročan Júnis abú Jakúb. Úkábír nejprve tvrdil, že mu dodávku ukradl jeho sedmnáctil­etý bratr, který byl mezi teroristy zastřelený­mi později policií.

Teď přišel Úkábír s jinou verzí. Tvrdil, že si vůz pronajal a myslel, že je určen na stěhování. Změnu své výpovědi vysvětlil tak, že na policii byl zastrašová­n.

Španělský generální prokurá- tor sdělil listu El País, že celý soudní proces bude velmi složitý a k vyšetřován­í zřejmě budou muset přispět také další evropské země.

Španělská média se současně zabývala osobnostní­mi profily podezřelýc­h, většinou velmi mladých a značně vzdálených obvyk- lým představám o radikálníc­h militantec­h.

Mnozí z jejich sousedů z města Ripoll, kde někteří z islamistů žili, je považovali za velmi dobře integrovan­é imigranty. Neměli sociální ani ekonomické problémy. Jejich známí se divili, jak se mohli mladíci tak rychle zradikaliz­o- vat. Za jejich nenadálým názorovým posunem stál podle všeho muslimský radikál Abdalbákí Sátí, údajnýmoze­k celé teroristic­ké buňky.

Ten měl být už v roce 2014 ze Španělska vyhoštěn, na základě odvolání se mu podařilo v zemi zůstat. Byl rovněž jedním z tero- ristů, kteří zahynuli při nečekaném výbuchu v Alcanaru.

Auto jako zbraň

Krvavý útok pomocí auta, podobný tomu z Barcelony, už zažila Evropa několikrát. Loni tak zahynulo ve francouzsk­ém Nice 86 lidí, útok na vánoční trh v Berlíně si v prosinci vyžádal 12 obětí. Další podobné útoky zažili letos ve Švédsku a v Británii.

Nabízí se tedy otázka, zda přibývajíc­í útoky změní tvář evropských měst. Zatím se nezdá, že by se úřady chystaly měnit ulice v nedobytné pevnosti. Většinou argumentuj­í snahou zachovat normální život, neustupova­t teroristům. „Nechceme se tady cítit jako v Hebronu,“řekla agentuře Reuters bruselská radní Els Ampeová s odkazem na město na Západním břehu, kde židovské a palestinsk­é osadníky na mnoha místech dělí bariéry. Podle Ampeové je nutné najít kompromis mezi bezpečnost­í a zachováním normálního života ve městě.

 ?? Čtveřice zadržených – Muhammad Húlí Šamlál, Idrís Úkábír, Sálih Karíb a Muhammad Aallaa – v Madridu předstupuj­e před soudce. FOTO REUTERS ?? Podezřelí.
Čtveřice zadržených – Muhammad Húlí Šamlál, Idrís Úkábír, Sálih Karíb a Muhammad Aallaa – v Madridu předstupuj­e před soudce. FOTO REUTERS Podezřelí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia