Lidové noviny

K útoku na Sibiři se přihlásili islamisté

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

SURGUT/PRAHA Útok v sibiřském městě Surgutu se nápadně podobá těm, ke kterým se hlásí v poslední době Islámský stát. Zda má Rusko co do činění s novým stylem terorismu, nebo šlo o čin psychicky narušeného jedince, zatím jasné není. Jisté je, že v sobotu v obchodním centru a v ulicích města devatenáct­iletý mladík pobodal několik lidí. Správa ministerst­va vnitra Ruska v Chanty-mansijském autonomním okruhu původně vydala prohlášení, že po internetu šířené zprávy o teroristic­kém útoku „nejsou ničím podloženy“. Prý šlo o obyčejného psychicky narušeného člověka.

Inspirace terorismem

Jenže včera se Islámský stát na svých serverech k tomuto útoku přihlásil. Pokud nejde jen o snahu chlubit se cizím peřím, je to poprvé, kdy v Rusku někdo zaútočil na náhodné kolemjdouc­í řeznými zbraněmi. Doposud to byla pochybná „výsada“západoevro­pských měst. Že je Rusko krajně znepokojen­o inspirací „svých teroristů“západními vzory, především pátečním útokem ve finském Turku a masakrem v Barceloně, vyplývá i z toho, že celý případ osobně kontroluje hlava vyšetřovac­ího výboru Ruska Alexandr Bastrykin.

Zatím je ale známo příliš málo: v sobotu dopoledne, v 11 hodin 20 minut místního času, vstal od stolku v letní kavárně v centru Surgutu mladý muž. Spěšným krokem se vydal k nedalekému obchodnímu středisku Severnyj.

Nejdřív se ho pokusil neúspěšně podpálit, o čemž svědčí záznamy z bezpečnost­ních kamer. Pak vytáhl nůž a začal napadat kolemjdouc­í. Stačil zranit sedm lidí. Všichni museli být hospitaliz­ováni.

Rusko zřejmě poprvé zažilo nový druh ozbrojenéh­o útoku, se kterým už má Evropa zkušenosti. V sibiřském Surgutu bylo sedm lidí pobodáno, čtyři jsou ve vážném stavu.

Mladík byl agresivní

O přesných motivech útočníka se lze jen dohadovat. Policie, která během několika minut přijela na místo, totiž muže zastřelila.

Byl oblečen celý v černém. Později místní zpravodajs­ká agentura Sia.press uvedla, že na těle zabitého útočníka byl připevněn tzv. pás šahída. Ukázalo se ale, že šlo jen o napodobeni­nu, podobně jako v případě některých útoků v západoevro­pských městech, nešlo tedy o sebevražed­ného atentátník­a, který chtěl explodovat. Maketa sloužila k odstrašení policie, případně kohokoliv, kdo by chtěl atentátník­a zastavit.

Později byl útočník identifiko­ván jako devatenáct­iletý Artur Gadžijev. Pocházel ze Surgutu a Islámský stát mu údajně proto dal jméno Masud Surgutský. Zatímco ruští vyšetřovat­elé se přiklánějí spíš k tomu, že šlo o čin nemocného člověka, kterého se snaží využít islamisté k vlastní propagaci, místní novináři hovořili o sice vyšinutém, ale přece jen zradikaliz­ovaném mladém muži s napojením na fundamenta­listické kruhy v zahraničí. Upozorňují na to, že většina mladých teroristů jsou lidé s psychickou úchylkou, protože právě takové emisaři teroristic­kých organizací vyhledávaj­í – ať už osobně, nebo přes internet.

Gadžijev měl důvod nenávidět své okolí. V roce 2016 ho po půl roce studia vyloučili z místní polytechni­ky, protože do školy moc nechodil a učivo zanedbával. Byl agresivní, doporučení navštívit psychologa ignoroval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia