Lidové noviny

Další veletoč v klání o MDP a Komedii

- JANA MACHALICKÁ

Přibylův tým tvoří režisér Michal Dočekal jako umělecký šéf nového soudivadlí, David Drábek, který by měl odpovídat za Rokoko, a dalším dramaturge­m má být Michal Zahálka. Komedii by měl obstarat dramaturg a dramatik Tomáš Jarkovský, produkční Martina Čacká a herečka a lektorka Anna Hrnečková. Nová sestava připraví svou první sezonu 2018/19. Celkově je koncepce Daniela Přibyla výborná, promyšlená, inovativní a přesně chápe potřeby moderního divadla v ideové i formální rovině. I pojetí Komedie tvůrčím způsobem vyplňuje zadání divadla pro mládež, které je dílem mladých divadelník­ů. Lze si velmi dobře představit, že takový program skutečně příslušnou věkovou skupinu osloví. Takže je třeba zdůraznit, že komise skutečně vybrala program zaručující smysluplný rozvoj všech tří scén v centru města a že jména tvůrců jsou zárukou potřebné protiváhy komerčním divadlům.

Ale nesměl by to být magistrát, aby se v koncovce zase všechno „nezchuntal­o“. Členové výběrové komise totiž zároveň s oznámením vítěze uvedli, že doporučují, aby Divadlo Komedie bylo opět vyňato a fungovalo samostatně, že by tedy nemělo být přičleněno k příspěvkov­é organizaci Městská divadla pražská. Tím rozporoval­i již schválený plán rady hlavního města, aby scéna fungovala jako stagiona pro více souborů s důrazem na divadlo pro mládež. Toto rozhodnutí bylo výsledkem jednání jiné komise letos v březnu.

Přibyl musí Komedii dostat

Obrat, který předseda komise Matěj Stropnický (Zelení/Trojkoalic­e) a její členové vykroužili, je pozoruhodn­ý, ale především zcela irelevantn­í. Komise nebyla oprávněna rozhodovat o využití Divadla Komedie a nová debata na toto téma je nesmyslná a takříkajíc po bitvě. Komise měla pouze vybrat ředitele Městských divadel pražských a Komedie, jak ji k tomu zavazuje Usnesení Rady hlavního města Prahy 1216 z 30. 5. letošního roku.

Jakákoliv rétorika zpochybňuj­ící toto usnesení a snažící se vytvořit dojem, že Komedie byla do výběrového řízení zahrnuta „jen tak na volno a pak se uvidí“, je lživá. Jasně to také vyplývá z oznámení o vyhlášení výběrového řízení, které je přílohou ke zmíněnému usnesení. Zde se stanoví, že uchazeči mají předložit koncepci rozvoje příspěvkov­é organizace Městská divadla pražská na období 2018–2025. Zřetelně se píše: „Koncepce rozvoje příspěvkov­é organizace Městská divadla pražská 2018 – 2025, bude koncipován­a jako koncepce divadla se třemi scénami: ABC, Rokoko a scéna Komedie. Městská divadla pražská – scény ABC a Rokoko mají dosud charakter repertoáro­vého divadla s jedním společným souborem, jejichž rozvoj a směřování – i v jiném pojetí – je třeba v koncepci pojmenovat a strukturov­at. (...) Směřování Divadla Komedie Hlavní město Praha uvažuje v systému otevřeného kreativníh­o centra pro více souborů s důrazem na divadlo pro mládež (věková kategorie 12+). Toto uvažované směřování je v předložené koncepci žádoucí reflektova­t i kriticky a případně se znalostí reálných možností navrhnout alternativ­u. Tato scéna bude od sezóny 2018/19 přičleněna pod správu této příspěvkov­é organizace.“

Exemplář úřední češtiny

Pomineme-li, že jde o nádherný exemplář úřední češtiny, je dost jasné, na co se uchazeči hlásili. Jestli není usnesení Rady hl. m. Prahy cár papíru a akceptuje-li rada doporučení výběrové komise (a to by tedy opravdu měla, protože jde o nejlepší program), musí Daniel Přibyl dostat všechny tři scény, o které se ucházel a jejichž směřování také pracně zformulova­l. Pokud by se tak ne- stalo, jde o změnu podmínek v průběhu řízení a to je nepřípustn­é a jistě i právně napadnutel­né. A také už to zde bylo – Pavel Bém v roce 2005 změnil podmínky řízení na MDP tak, aby se do něj vešel jeho protežé Ondřej Zajíc a mohl zvítězit, což se také stalo. Známé „cui bono“tehdy bylo jasné – teď se můžeme jenom dohadovat, komu má Komedie spadnout do klína.

Radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalic­e) a členové komise, zejména Yvona Kreuzmanno­vá, oznámili, že se během výběrového řízení v Komedii změnily podmínky, údajně totiž majitel budovy konečně souhlasil s rekonstruk­cí a to prý vše podstatně mění. Pokud to tedy mění situaci, mělo se výběrové řízení zastavit, revokovat usnesení rady hlavního města a vyhlásit nové řízení na dvě scény a pak jiné na Komedii. Padaly také nesmyslné argumenty, že divadelní sál městu nepatří, a tudíž zde ne- může vyhlašovat výběrové řízení, což je samozřejmě nesmysl. Město je zde nájemcem, stejně jako v ABC a Rokoku.

Mlžení, holínky a veletoče

Mlžení stran Komedie provozuje radní Wolf už od doby, kdy zde loni skončilo Divadlo Company. S potřebným předstihem nedokázal najít provozovat­ele ani sdělit, co si zde představuj­e. Aby odpoutal pozornost od své liknavosti, záměrně problemati­zoval vztahy s majitelem, Generálním finančním ředitelstv­ím. Přitom jeho mluvčí tehdy zdůraznila, že instituce nemá žádný důvod smlouvu platící do roku 2030 vypovídat ani na ní cokoliv měnit. Wolf přišel s nelogickým návrhem, že by město suterénní prostor od státu odkoupilo, pak zase, že se musí sál rekonstruo­vat. Tomu se majitel také bránil, protože dílčí rekonstruk­ce je velmi komplikova­ná. A tak dále a tak podobně, Komedie byla půl roku prázdná a pak v ní dočasně našel útočiště soubor Divadla Na zábradlí.

Teď tedy rekonstruk­ce má proběhnout, ale Wolf nedokázal sdělit jediný konkrétní údaj, nemá v ruce jediný dokument, který by něco takového odsouhlasi­l. A tak je tento akt, kterým se členové komise zaklínají, jen další plácnutí do vody. Především je však diskuse o Komedii, která se dramaticky rozhořela při pondělním vyhlášení výsledků řízení, nepatřičná. Odehrát se měla dávno před vyhlášením konkurzu. K čemu jsou plamenné proslovy, že se Komedie nemá brát nezávislé scéně a že na mladé divadelník­y zbývají jen opuštěné vily, v nichž musí, chudáci, chodit v holínkách. Asi by bylo dobré definovat, co jsou nezávislí divadelníc­i a čím se třeba liší od těch, s nimiž se počítá ve vítězném projektu na Komedii. V této záležitost­i si prostě každý přihřívá svou polévku, Komedie je lukrativní divadlo v centru. Zajímavé je i to, že odpovědi na otázky týkající se budoucího financován­í MDP a Komedie byly hodně vyhýbavé. Zdá se, že navýšení rozpočtu pro Komedii bude zase jen další tahanice.

Tak je to i s proklamova­nou transparen­tností řízení, koncepty jednotlivý­ch adeptů nebyly k dispozici, i když se to slibovalo, ba ani nebylo sděleno, kdo se uchází – čili debaty, které předseda komise Stropnický pořádal, byly jen mlácením prázdné slámy a obě proběhly „post festum“. Také podmínky řízení nebyly dobře stanoveny, včetně termínů, a nakonec ještě výše zmíněný „veletoč“. Matěj Stropnický tak jen dokázal, že je pro tuto funkci nekompeten­tní. Vidí to samozřejmě jinak, vše prý provedl výborně, a přesto je zavile kritizován. Exaltovaně dodal, že se na další kritiku těší. K tomu lze dodat jediné – kdyby to nedělal tak mizerně, nikdo by ho nekritizov­al. A žemu jde především o předvolebn­í se zviditelně­ní na záhumenku, o kterém nic neví, je víc než patrné.

Ředitelem Městských divadel pražských a Divadla Komedie by se měl stát dramaturg Daniel Přibyl, kterého doporučila výběrová komise pražského magistrátu. Rada hl. m. Prahy o novém řediteli rozhodne v druhé půli září. Obrat, který předseda komise Matěj Stropnický a její členové vykroužili, je pozoruhodn­ý, ale především zcela irelevantn­í. Komise nebyla oprávněná rozhodovat o využití Divadla Komedie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia