Lidové noviny

I cesta vlakem může být drama

Divadelní spolek Kult se vydal ve staré železniční „kredenci“na jízdu skrz České středohoří

- LENKA DOMBROVSKÁ

Letní, „čundrácké“cestovaní vlakem je příjemné. Člověk se dívá, jak za okny ubíhá krajina, a většinou nikam nespěchá. S kamarády si vypráví zábavné historky a těší se nejen na cílovou stanici, ale také z cesty. Spolek Kult – jmenovitě především producent Jan Kvasnička a režisér Filip Nuckolls – připravil letní vlakový projekt Kredenc, který přináší právě takovou radost z putování a malebné obrázky za okny.

Kredenc je také slangové označení pro hranatý motorák, který po Švestkové dráze mezi Lovosicemi a Mostem diváky-výletníky veze. Před premiérou se Filip Nuckolls vyznal z lásky k Českému středohoří a právě ono je tématem a hlavním obrazem Kredence.

Guláš z jednoho kotlíku

Cestou z Lovosic, kterou provází přitažlivá průvodčí s poutavým hlasem (Anita Krausová), se diváci dozvědí fakta i umělecky licencovan­é vyprávěnky o vlaku, dráze, o nesnadném soužití Čechů a Němců, o místním rodákovi Václavu Kaplíři ze Sulevic (nejstarším ze sedmadvace­ti pánů popravenýc­h na pražském Staroměsts­kém náměstí v roce 1621). A třeba také o pozdní lásce Goethově – Ulrice von Levetzow (tato pasáž byla Marií Stankovou a Zbyškem Humpolcem hrána – ve vlaku i na stanici, ale poněkud naivně a pateticky). A zazní také několik anekdot. Zkrátka, v jednom trampském kotlíku byl uvařen vydatný guláš.

To však kupodivu příliš nevadí, je přece dovoleno kdykoli se odpojit od kolektivní zábavy. Výstupy je dobré chápat jako vzpomínky, útržky z kronik a dobových pohlednic. Zaujmout mohou, ale nemusí.

Mrzutější ovšem je, když cestující z vlaku vypustí do krásného jabloňovéh­o sadu, a tam se nic pozoruhodn­ého neudá. Nezachrání to ani fakt, že se jeden he- rec (opět Zbyšek Humpolec) projde kolem na chůdách. Spíš naopak.

Na zpáteční cestě je stěžejní balada Lenora G. A. Bürgera (v pod- statě Erbenova Svatební košile s nedobrým koncem). Hororová atmosféra – které je docíleno svícením, líčením a perfektním využitím venkovního prostředí – při- pomněla všechny prožité stezky odvahy. A pak přichází opět humor, a dokonce písnička místního a nezapomenu­telného Michala Tučného v žoviálním podání Jana Řezníčka.

Nedotažené nápady

Projekt Kredenc je teprve na startovní čáře, v dalších létech by se měl zdokonalov­at. Je patrné, že by tvůrci na dokonalé rozžití motoráčku i okolní krajiny potřeboval­i více zdrojů – lidských a samozřejmě finančních.

Popravdě je vidět, kde se provedení ambiciózní­ch plánů tvůrců pouze dotýká. Někdy by ovšem bylo lepší se nápadů zbavit, pokud je není možné adekvátně realizovat – takové je, bohužel, vystoupení členů parkurovéh­o kroužku při ZŠ Eliška v Ústí nad Labem. Malým divákům jistě udělají radost dvě obrovské loutky, ale i ty na své dokonalé využití zatím čekají…

Nakonec tak mnohem lépe působily dobře vybrané a napsané „rozhlasové“části, kdy se diváci dozvěděli zajímavost­i o okolí a přitom mohli sledovat hbité srnky, ušaté zajíce, obrovské dýně a odvrácené slunečnice za okny. Není to marná cesta, jen má vysněný cíl ještě pár kilometrů před sebou.

Spolek Kult: Kredenc

Autorka je divadelní kritička

 ?? Během jízdy motorákem čekají na cestující-diváky hororové příběhy i umělecky licencovan­á vyprávění o historii okolního kraje. FOTO KULT ?? Na zastávce.
Během jízdy motorákem čekají na cestující-diváky hororové příběhy i umělecky licencovan­á vyprávění o historii okolního kraje. FOTO KULT Na zastávce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia