Lidové noviny

Praha si opět zahraje ve filmu

-

PRAHA Praha podpořila první čtyři projekty z fondu určeného k propagaci metropole v zahraničí prostředni­ctvím filmové a televizní tvorby. Rozdělené nadační příspěvky činí celkem 5,3 milionu korun. Do loni založeného fondu město vkládá deset milionů korun ročně, zvažuje se zdvojnásob­ení této částky.

Do první výzvy se mohly projekty hlásit v průběhu května. Z 18 žádostí uspěl indický film Jab Harry met Sejal, kanadský The Death and Life of John F. Donovan v hlavní roli s Natalií Portmanovo­u, francouzsk­á kome- die Tout le monde debout a německý TV film Ein Sommer in Prag. „Pro velký zájem žadatelů máme v plánu vyhlásit ještě letos další výzvu a pro příští rok zvažujeme navýšení celkové částky na 20 milionů korun,“uvedla předsedkyn­ě magistrátn­ího kulturního výboru Eliška Kaplický Fuchsová (nestr. za ANO).

Právě propagace metropole je podle vedení Prahy důvodem vzniku fondu, který loni část zastupitel­ské opozice označila za plýtvání penězi. Dalším cílem má být podpora zaměstnano­sti a lokálních dodavatelů filmového průmyslu vmetropoli. Při posuzování snímků hraje roli to, aby v nich Praha hrála významnou roli, pokud možno i jako dějotvorný prvek. Kritériem je i rozsah zahraniční distribuce.

Asi nejslavněj­ším filmem, který se v Praze natáčel, byl v roce 1983 snímek Amadeus Miloše Formana, kde však česká metropole ztvárňuje Vídeň. Naopak část akčního snímku Mission: Impossible s Tomem Cruisem se v Praze odehrávala i natáčela. V české metropoli se filmovaly i další hollywoods­ké trháky, například Agent bez minulosti či Hellboy. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia