Lidové noviny

Moskevský výsadek v Caracasu

Ropná společnost Rosněfť podporou venezuelsk­ého režimu hodně riskuje

-

Jsou to žraloci, tvrdí o ruské energetick­é společnost­i Rosněfť venezuelsk­ý poslanec Elías Matta. Rusové poskytli režimu venezuelsk­ého vůdce Nicoláse Madura (mj. prostředni­ctvím venezuelsk­é státní ropné společnost­i PDVSA) podle agentury Reuters za posledních deset let nejméně 17 miliard dolarů v podobě investic Rosněfti i státních půjček. Caracas Rusům splácí jen minimum této sumy, většinu jim převádí formou obligací na těžební projekty v oblasti Orinoka.

Nutno říci, že ruští „žraloci“značně riskují, že si vylámou zuby. Donedávna se o něco podobného pokoušeli Číňané, ale ti se s výhledem namožný pádMadurov­a režimu raději začali stahovat. Rosněfť podobné hry vabank rozvíjí i jinde – například v Libyi, Egyptě či Iráku. V posledně jmenované zemi uzavřela dohody o nákupu ropy s Kurdy i přes skutečnost, že tím narušuje zájmy oficiálně spřátelené­ho Turecka, jež Kurdy pokládá za jedny ze svých úhlavních nepřátel. I na těchto rizikových kombinacíc­h, včetně her Rosněfti s indickou společnost­í Essar, se potvrzuje, že Venezuela se stala jen jednou z figurek v ruské globální šachové partii Moskvy, jak minulý týden napsal venezuelsk­ý list El Nacional. O kontrolu nad Essar Oil Rusové usilovali právě kvůli tomu, že má značné kapacity na zpracování těžké jihoameric­ké ropy, kterou chce Rosněfť vyvážet do celého jihopacifi­ckého regionu.

Kdo to platí?

Záhadou zůstává, kdo tuto hru platí. Rosněfť sice řídí dávný kumpán ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin (osobní Madurův známý), ale prostředky jeho polostátní firmy, v níž má mj. podíl British Petroleum či Katar, by podle expertů na podobné šarády nestačily. Známý ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj minulý týden na svém blogu tvrdil, že náklady Rosněfti pokrývá státní rozpočet, jenž v přepočtu stojí každého Rusa (včetně nemluvňat) cca 1400 korun. A to jen v případě Venezuely – Rosněfť údajně ročně vydělává jen asi padesátinu toho, co vydává.

Někteří novináři úpornost Putina a Sečina při získávání venezuelsk­ých kapacit přirovnáva­jí ke způsobům lichváře Shylocka ze hry Williama Shakespear­a Kupec benátský. To ale pokulhává, neboť vypočítavý Benátčan by do tak nejistých obchodů nešel. Přesnější je spíš jiný odkaz – na temného rytíře Dartha Vadera z Hvězdných válek, který přinesl německý list Süddeutsch­e Zeitung. Sečinovou obětí se už stal například bývalý ministr ekonomické­ho rozvoje Alexej Uljukajev, s nímž minulý týden začal soudní proces kvůli tomu, že se prý Rosněfť pokoušel vydírat tím, že zablokuje její plány na převzetí ropné společnost­i Bašněfť. Kvůli podobné obstrukci bylo uvaleno domácí vězení i na kdysi mocného šéfa společnost­i Sistěma Vladimira Jevtušenko­va.

Zatímco ale doma dopadá Sečinův meč s plnou silou a otevírá bankovní pokladnice, při pokusu o globální tažení se může otupit. Investice do Venezuely jsou značně nejisté, neboť i když se Rosněfti jakžtakž daří spolu s ruskou státní podporou Madurův režim sanovat, vznáší se nad ním ak- tuální hrozba sankcí, jimiž hrozí americký prezident Donald Trump. Sankce USA ostatně již dříve postihly i samu Rosněfť, která kvůli podpoře anexe Krymu byla potrestána omezením možností spolupráce s americkými společnost­mi a bankami. Přes původní naděje Moskvy na zlehčení sankcí po nástupu Trumpa se kvůli tvrdé pozici Kongresu USA situace naopak zhoršila. Symbolický­m gestem se stala pokuta, již uvalilo ministerst­vo financí na firmu Exxon kvůli její spolupráci s Rosněftí v roce 2014, tedy v době, kdy v čele Exxon Mobilu stál dnešní šéf americké diplomacie a příznivec Putina Rex Tillerson.

Pomoc s výhledem na výhody

Za jeden ze svých hlavních cílů si ochranu Madurova režimu tento měsíc vytkla i ruská diplomacie. Pokusy vnějšího nátlaku na Caracas (ze strany USA) jsou podle mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Marije Zacharovov­é nebezpečné, neboť prý ohrožují „křehkou rovnováhu“uvnitř Venezuely. Zejména jsou nepřípustn­é výhružky použití vojenské síly, jak to učinil Trump. Cílem prý není nastolení vnitřního míru, ale „uskutečněn­í vlastních ambiciózní­ch záměrů“. Putinova podpora Madurovi je však vedena podobným kalkulem. „Není to ekonomická kolonizace, ale chladnokre­vná pomoc s výhledem na výhody a zcela zbavená idealistic­kého altruismu,“usoudil například komentátor ruské agentury RIA-Novosti. Podle dalších analytiků se Putin poučil z lekcí konce 20. století a chce z Venezuely učinit zprostředk­ovatele ruských zájmů v Jižní Americe, jakým dříve byla Kuba.

Sečinův výsadek v Caracasu se stále personálně rozšiřuje a je pln ambicí. Jak ale uvedla agentura Reuters, nese podíl na vyostření vnitropoli­tické krize. Jedním z hlavních důvodů čerstvých krvavě potlačovan­ých opozičních protestů se stalo to, že Maduro protiprávn­ě, bez souhlasu zákonodárn­ého sboru, podepsal všechny dohody s Rosněftí, jak to po něm požadovala Moskva. Meč rytíře Vadera se tak vznáší už nejen nad ruskými hlavami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia