Lidové noviny

Politici a jejich knihy

-

Ve Francii je skoro nemyslitel­né, aby se premiérem stal někdo, kdo nevydal knihu básní, román, historické pojednání o Napoleonov­i, thriller nebo přinejhorš­ím soubor politickýc­h esejů. U nás se s politiky na obálkách knih setkáváme většinou jen před volbami. Přestože kniha již nějaké to století není tím nejdůležit­ějším médiem komunikace mezi politickým­i reprezenta­nty a jejich voliči, má proti televizi nebo Facebooku řadu předností: Za prvé můžete být rozvláční a podrobně vyložit svůj program. Za druhé vám k tomu nikdo hned nenapíše, že to jsou jen krásné řečičky. Za třetí máte příležitos­t dlouze se líčit v nejlepším světle, chlubit se tím, co jste pro národ vykonali a co pro něj – pokud vám dá šanci – ještě vykonáte. A když nedá, tak jste alespoň vytvořili pramen pro své budoucí životopisc­e.

Letos před volbami vydali nějakou knihu všichni předsedové neextrémní­ch parlamentn­ích stran a hnutí s výjimkou sociálních demokratů. Bývalý ministr financí Andrej Babiš se prezentuje titulem, který by se spíše hodil ke Karlu Schwarzenb­ergovi O čem sním, když náhodou spím. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek chce zřejmě již dynamickým titulem své knihy Na život! naznačit, že lidovci nejsou zkostnatěl­ou stranou venkovskýc­h pánbíčkářů. Předseda ODS Petr Fiala na rozdíl od výše jme- novaných zvolil dialogicko­u formu. Kniha rozhovorů s Miroslavem Balaštíkem se jmenuje Profesor na frontové linii, což je dobrá zkratka pro fakt, že bývalému rektoroviM­asarykovy univerzity praktická politika dvakrát nejde. (Miroslav Balaštík odmítá, že by kniha byla součástí předvolebn­í kampaně, nechápe, jak by ji ODS mohla k něčemu tak přízemnímu využít, prý je určena intelektuá­lnímu publiku a vychází jen v nákladu 1500 výtisků. Je-li to pravda, pak by se pan profesor měl rychle vrátit z frontové linie zase do posluchárn­y.)

Nejzvláštn­ější knihu letos vydal, a to dokonce vlastním nákladem, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jmenuje se Naši pastýři 1938–1945 a obsahuje seznam kněží, kteří byli zavražděni, vězněni nebo jinak pronásledo­váni během nacistické okupace. Podle Kalouska kniha vznikla z rozhořčení nad slovy „levicových politiků“, kteří tvrdili, že klérus za války kolaborova­l. Seznam, jenž obsahuje 471 jmen, chce Kalousek zaslat „každému knězi v naší zemi, aby z něj mohl čerpat“, což lidovci jistě považují za pytlačení ve vlastních vodách.

Oproti propracova­ným PR produktům hnutí ANO a lidovců vypadá Kalouskova brožura jako samizdat, a to zvláště po grafické stránce. K seznamu kněží vydavatel připojil rozsáhlou studii Donalda F. Crosbyho o amerických kaplanech za druhé světové války, z brožury ale vůbec není jasné, zda si Miroslav Kalousek opatřil také souhlas majitelů autorských práv. Také Kalousek asi bude popírat, že jde o předvolebn­í propagaci, on je přece jen vydavatel. Ovšem nějaké ty body by to novodobému Krameriovi přinést mohlo.

Máte příležitos­t dlouze se líčit v nejlepším světle, chlubit se tím, co jste pro národ vykonali a co pro něj – pokud vám dá šanci – ještě vykonáte. A když nedá, tak jste alespoň vytvořili pramen pro své budoucí životopisc­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia