Lidové noviny

Válka autobusů přináší pohodlí

- BRNO MICHAL PAVEC RADIM JANČURA majitel RegioJet a Student Agency

Podnikatel Radim Jančura chystá další výrazný krok v konkurenčn­í řeži s novým rivalem na českém trhu. Německý Flixbus totiž proti RegioJetu nasadil autobusy, v nichž mají cestující víc místa pro nohy. Jančura kvůli tomu změní rozestaven­í sedadel ve všech svých žlutých autobusech.

Je znát, že v tomto boji se hraje o holý život a rozhoduje v něm každý detail. Flixbus navzdory typické barvě svých vozů není žádný zelenáč, v komerční autobusové dopravě je dravcem, který si podmanil velkou část Evropy. V Česku má 12 linek, zejména mezi velkými městy.

RegioJet se nejprve rozhodl přizpůsobi­t cenovou politikou, nyní jeho vedení částečně změní i podobu služeb. Všechny žluté autobusy budou nyní štědřejší s místem pro nohy.

„Flixbus připravova­l autobusy proti nám, dali cestujícím větší prostor. Budeme proto z každého našeho vozu vyhazovat čtyři sedačky, abychom získali větší prostor, než nyní nabízejí oni. Ostatní sedadla posuneme po kolejnicíc­h a rovnoměrně rozmístíme,“popisuje Jančura. A doplnil, že dodavatel autobusů Irizar jim tuto službu poskytne jen za cenu práce.

Celá operace není snadná kvůli monitorům na sedadlech, hýbat bude nutné také s klimatizac­í. Postupná úprava autobusů bude trvat několik měsíců.

„Nyní připravuje­me projekt. Na Flixbus budeme reagovat také zrychlením internetov­ého připojení v autobusech. To je otázka ma- ximálně dvou měsíců,“tvrdí majitel RegioJetu.

Flixbus začal velkou expanzi na českém trhu minulý týden. Svými zelenými vozy propojil 17 českých měst. Na 3. září pak chystá další rozšíření.

„Nově spuštěné linky jsou pouze začátek. Naším cílem je být jedničkou na klíčových linkách do roku 2018 a postupně zapojit do naší sítě celou Českou republiku,“uvedl pro LN Pavel Prouza, šéf Flixbusu pro Česko a Slovensko. Velkou změnou pro cestující, která přišla s Flixbusem, jsou takzvané dynamické tarify. To je systém známý například u prodeje letenek. Cena jízdného není stálá, ale mění se podle doby pro- deje i času, kdy daný spoj jede. To znamená, že čím více se blíží odjezd, tím je jízdenka dražší. Více stojí také sedadlo, když si cestující zvolí čas v době, kdy jezdí nejvíce lidí.

RegioJet, byť nerad, tuto cenovou politiku ihned převzal. Radim Jančura tvrdí, že neměl jinou volbu. „Myslím, že to nepatří do veřejných vnitrostát­ních linek, vnáší tam chaos. Patří to do mezinárodn­í dopravy, kde lidé plánují cestu dopředu a vědí, kdy chtějí jet, a tarif přesně odráží nabídku a poptávku. Když jednu sedačku zlevním o 50 korun, jinou musím o 50 korun zdražit. Lidé často nevědí, když přijdou na nádraží, kolik si musí připravit peněz,“dodal Jančura.

„Budeme z každého našeho vozu vyhazovat čtyři sedačky, abychom získali větší prostor, než nyní nabízí Flixbus.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia