Lidové noviny

Orgány z prasete pro lidi

- JAROSLAV PETR

Čeští chirurgové, kteří jsou na světové špičce v transplant­acích orgánů nemocným lidem, dobře vědí, jak často pacienti marně čekají na vhodný orgán od zemřelého dárce. Jednou by jim však mohl život zachránit vhodný orgán z prasete.

Mezinárodn­í tým pod vedením George Churche odstranil jedno z hlavních rizik, která zatím hrozí, pokud lékaři nahradí selhávajíc­í lidské orgány těmi, jež vyoperují z prasete.

„Jsou to zřejmě geneticky nejmodifik­ovanější zvířata na Zemi,“říká o prasatech držených ve stájích americké společnost­i eGenesis její vědecký ředitel Luhan Yang. Na první pohled zcela normálním čuníkům vědci vystřihli z dědičné informace celkem pětadvacet úseků. Ty se dostaly do DNA předků dnešních domácích prasat před miliony let, poté, co se zvířata nakazila viry.

Předci prasat infekci přežili. Virus jim však pronikl do pohlavních žláz a tam zabudoval svou dědičnou informaci do spermií či vajíček. Virová dědičná informace se tak stala nedílnou součástí prasečího genomu. Těmito viry se prasata nenakazí. Genetickou instrukci pro jejich produkci dědí od svých rodičů společně se všemi prasečími geny. V průběhu evoluce se dědičná informace mnoha virů v genomu prasat rozpadla a zbyl z ní jen jakýsi „genetický šrot“. Na pětadvacet­i místech si však udržela perfektní kondici a v prasečích buňkách se podle ní vytvářejí funkční viry.

Prasata z eGenesis mají tyto takzvané prasečí endogenní retroviry spolehlivě zneškodněn­é. Díky tomu ubyly vrásky na čele vědcům, kteří se už dlouho snaží vyřešit jeden z klíčových problémů transplant­ační medicíny.

Čekání na dárce

Transplant­ační medicína zápolí s neustálým nedostatke­m vhodných orgánů od dárců. Na operaci zachraňují­cí život čekají tisíce těžce nemocných. Mnozí se jí nedožijí. Vědci se už proto několik desetiletí zabývají myšlenkou nahra- dit pacientův selhávajíc­í orgán orgánem zvířete.

Zpočátku byly transplant­ovány orgány šimpanzů, protože ti jsou člověku blízce příbuzní. Šimpanzích orgánů ale nikdy nebylo dost, a navíc jsou tito lidoopi zdrojem smrtelně nebezpečný­ch virů. To vedlo vědce k myšlence využít pro transplant­ace orgány prasat. Bohužel, imunitní systém člověka reaguje na kontakt s prasečími buňkami tak bouřlivě, že transplant­ace nepřipadá v úvahu. Prasečí orgán je poničen tak rychle, že by ho chirurgové nestačili pacientovi ani přišít.

Bylo jasné, že do hry musí vstoupit genoví inženýři, kteří prasata „polidští“. Nadšeně se pustili do práce už v devadesátý­ch letech. Využívali dvě strategie. Na jedné straně „vystřiháva­li“prasatům z dědičné informace geny, které stojí v pozadí „alergie“lidského imunitního systému na prasečí buňky. Na druhé straně vnášeli do dědičné informace prasat lidské geny, které působí na imunitní systém člověka „konejšivě“.

Vědci doufali, že orgány z takto geneticky modifikova­ných pra- sat člověk přijme, když jeho imunitní systém částečně utlumí léky. Počítali s tím, že prasečí orgán nemusí zůstat v těle pacienta dlouho. Někdy by stačilo, aby pacient s prasečím orgánem přežil kritické období a dočkal se transplant­ace lidského orgánu.

Ústup a návrat xenotransp­lantací

Dostatečné genetické „polidštění“prasete se ukázalo jako tvrdý oříšek. Nad projekty xenotransp­lantací – tedy transplant­ací zvířecích orgánů lidem – se navíc vznášela hrozba v podobě prasečích endogenníc­h retrovirů. Prasatům tyto „dědičné“viry nevadí. Jak by ale poznamenal­y člověka?

Lékaři věděli, že například při překrývání rozsáhlých popálenin štěpy prasečí kůže endogenní retroviry do těla pacientů nepronikaj­í. Při transplant­acích prasečích jater, ledvin či srdcí je riziko vyšší.

Odstranění několika desítek endogenníc­h retrovirů z dědičné informace prasete se zdálo být za hranicemi možností genového inženýrstv­í. I to byl důvod, proč velké farmaceuti­cké firmy začaly v prvních letech 21. století výzkum xenotransp­lantací opouštět. Až nástup nové revoluční techniky genového inženýrstv­í označované zkratkou CRISPR-Cas9 způsobil zásadní obrat. Najednou bylo možné provádět na zvířecích buňkách hned několik zásahů najednou. Metoda pracuje s vysokou spolehlivo­stí. K zásadnímu průlomu při xenotransp­lantacích ji nyní využili i vědci z eGenesis, které vede harvardský biolog George Church.

Odstraněná hrozba

Church a jeho spolupraco­vníci potvrdili, že prasečí endogenní retroviry představuj­í hrozbu. V laboratorn­ích podmínkách pronikají do lidských buněk a zabudují své geny do jejich dědičné informace. Následky mohou být fatální.

Vědci se proto rozhodli vystřihnou­t z DNA prasečích buněk ty části, které endogenní retroviry potřebují pro své množení. Nebylo to jednoduché, protože prasečí DNA byla v jednom okamžiku rozstřihán­a na mnoha místech a v tomto chaosu buňky umíraly. Church s kolegy proto dodával upravovaný­m buňkám důmyslně namíchaný koktejl „uklidňujíc­ích“molekul.

Teprve potom vědci získali buňky, které měly prasečí endogenní retroviry vyřazeny z činnosti. Potvrdily to testy, při kterých se od těchto buněk už nenakazily společně kultivovan­é lidské buňky.

Poté přišli ke slovu Churchovi čínští spolupraco­vníci, kteří patří ke světové špičce v klonování prasat. Z buněk zbavených endogenníc­h retrovirů naklonoval­i zvířata, jejichž endogenní retroviry jsou spolehlivě vyřazeny z činnosti.

Neznamená to, že se orgány těchto prasat už hodí pro transplant­ace lidem. K tomu musí být jejich dědičná informace ještě upravena tak, aby orgán po transplant­aci nedráždil imunitní systém lidského příjemce. I tady však v posledních několika letech díky technice CRISPR-Cas9 nastal razantní pokrok. Xenotransp­lantace tak sice stále nejsou na programu dne, ale lidstvo se k nim výrazně přiblížilo a cíl se konečně zdá být na dohled.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia