Lidové noviny

Slavia před branou Ligy mistrů

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Před deseti roky Slavia zažila jednu z nejslavněj­ších chvil své bohaté historie. Poprvé a zatím naposledy postoupila do Ligy mistrů. V památném dvojzápase s věhlasným Ajaxem si z Amsterdamu přivezla výhru 1:0, kterou doma na Strahově potvrdila vítězstvím 2:1. Dvěma góly ji zařídil Stanislav Vlček.

„Obrázky, kdy Standa Vlček definitivn­ě rozhodl a běží po atletické dráze, mi zůstanou nadosmrti,“líčil s nostalgií Karel Jarolím, kouč podepsaný pod historický­m postupem, v dokumentu Věčná Slavia.

„Pro mě to byl nejlepší zápas kariéry. Finanční situace tehdy nebyla moc dobrá, hráči se sem příliš nehrnuli. Ale trenér Jarolím vytvořil fantastick­ou partu kluků, kteří se o to porvali,“dodal útočník Vlček.

V základní skupině pak Slavia uhrála solidních pět bodů, ale také utrpěla rekordní sedmigólov­ý debakl na Arsenalu.

Na bránu milionářsk­é soutěže však slávisté klepali víckrát. Úspěch v sezoně 2007/08 znamenal ukončení kletby, jejíž obětí se sešívaní předtím stali hned pětkrát a poté ještě jednou.

Stejně jak fanoušci pražského celku velebí slavný postup, tak úpí při vzpomínce na rok 2000. Tehdy Slavia vyhrála v Doněcku 1:0 a v odvetě držela postupovou bezbrankov­ou remízu až do 90. minuty. Když už se všichni slávisté viděli poprvé v klubové historii v Lize mistrů, srovnal Voroběj a v pro- dloužení zdrtil domácí gól Atělkina. Šachtar si pak ve skupině připsal skalpy Arsenalu nebo Sparty, která na rozdíl od městského rivala svůj souboj s Kišiněvem zvládla.

Naopak senzačnímu obratu nebyli slávisté daleko o tři roky později proti Celtě Vigo. Španělský favorit doma Pražany smetl 3:0, ale už po půlhodině druhého střetnutí chyběl Slavii ke smazání manka jediný gól. Ten však přes množství šancí nepřišel a ani uznalý potlesk fanoušků po zápase smutek z další promarněné šance nezlehčil.

Nejvíc postupů má Sparta

Slávistick­á bilance postupů z kvalifikac­e do Ligy mistrů koreluje s přece jen příznivějš­í, nicméně ne příliš lichotivou bilanci českých klubů: z 26 pokusů se z posledního předkola do hlavní fáze dostaly jen sedmkrát.

Nejvíckrát se branou Ligy mistrů podařilo proklouzno­ut Spartě, která na přelomu tisíciletí střídala přímé postupy s kvalifikač­ními boji, přičemž celkem jedenáctkr­át ji od hlavní soutěže dělil jediný krok. Čtyřikrát jej zvládla udělat, sedmkrát zůstala mezi neúspěšným­i. Poslední pokus je starý už sedm let, v roce 2010 ji uštědřila facku Žilina. Od té doby se nejlepší český klub historie vzývané soutěži už víc nepřiblíži­l.

Statistick­y nejúspěšně­jším tuzemským mančaftem v kvalifikac­i o Ligu mistrů je Plzeň. Během první éry kouče Pavla Vrby ve Viktorii vyhrála proti Kodani v roce 2011 a Mariboru o dva roky později všechna čtyři utkání. „Věděli jsme, že to bude životní zápas pro nás všechny, a prokázali jsme velkou morálku,“těšilo po obratu v odvetě Vrbu. Odměnou Západočech­ům byly velké duely s giganty Barcelonou, AC Milán, Bayernem Mnichov nebo Manchester­em City.

Loňská zkušenost s Razgradem však už Plzni nevyšla.

Podobné ambice jako má v posledních letech Viktoria, panovaly zkraje tisíciletí v Liberci. Sever Čech byl na nohou především v roce 2002, kdy přijel AC Milán nabitý hvězdami typu Maldiniho, Rivalda, Inzaghiho nebo Seedorfa. Snaživému Slovanu doma k postupovém­u obratu z 0:1 chyběl jediný gól (2:1).

„V té sezoně vyhrál AC Milán celou Ligu mistrů. My jsme s nimi přesto sehráli zcela vyrovnanou partii a dokázali je porazit. Na to se prostě nezapomíná. Byla to velká událost nejen pro nás, ale i pro fanoušky,“vzpomínal později stoper Miroslav Holeňák.

O Ligu mistrů si zahrály také Teplice, Ostrava a Mladá Boleslav, řady postupujíc­ích však nerozšířil­y.

Kam se zařadí letošní pokus Slavie? Pokud v dnešní odvetě sAPOEL Nikósie smaže ztrátu 0:2, čeká ji sláva, skvělé zápasy a prémie téměř 400 milionů korun.

Již poosmé dělí fotbalovou Slavii od postupu do Ligy mistrů jediný krok. Zatím ho dokázala učinit pouze jednou. To Sparta a Plzeň na tom jsou v celkové bilanci lépe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia