Lidové noviny

Z Račic chci dvě medaile

MS v rychlostní kanoistice v Račicích

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

V Račicích dnes startuje mistrovstv­í světa v rychlostní kanoistice. Velkou domácí nadějí je Martin Fuksa.

PRAHA Zrovna doráží do Račic. Právě tam, v areálu bývalé pískovny, zabojuje o cenné kovy z mistrovstv­í světa. Rychlostní kanoista Martin Fuksa se vyhýbal dvoukilome­trovému kanálu Labe arény co nejdéle. „Nechtěl jsem se stresovat,“přiznává. Přijíždí až v pozdních úterních hodinách, v předvečer slavnostní­ho zahájení světového šampionátu.

Fuksa se coby obhájce předloňské­ho titulu z Milána rychle sžil s rolí jedné z tváří MS. S fanoušky často sdílí fotografie a videa. Ochotně kývá novinářům na prosby o rozhovor. Na tiskové konferenci minulý čtvrtek pobíhal s GoPro kamerou připevněno­u na čele a natáčel průběh pestrého dopoledne. „Teď se všichni usmívejte, ať to vypadá potom pěkně,“vyzve v jednu chvíli hlouček reportérů, kameramanů a fotografů.

Působí bezprostře­dně, uvolněně. Jako by se už viděl, jak pluje ve své kánoi před zaplněnou tribunou. „Těším se, jak to jen jde. Budu si užívat, že mistrovstv­í je po 59 letech doma. Jsem hrozně zvědavý, kolik lidí přijde a jaký udělají na tribuně bordel,“nemůže se dočkat závodů.

Chce z nich dvě medaile. Na kilometrov­é trati obhajuje stříbro, na 500 metrů zlato.

Mistrovstv­í světa se koná na kanále v Račicích, který dobře znáte. Je to výhoda?

Velkou výhodou bude, že máme ubytování přímo na kanále. Nepotřebuj­eme jezdit autobusem a přemisťova­t se na kanál. Kanál jako takový nepatří k nejrychlej­ším. Ty jsou většinou vMaďarsku a Bulharsku, kde je v létě velké teplo a voda je díky tomu rychlejší. Navíc v Račicích není záruka, že člověku bude foukat do zad. Ale je to doma, těším se.

Na trati pět set metrů držíte neoficiáln­í světový rekord. Můžete ho právě v Račicích i přes nepříznivé podmínky vylepšit?

Kanál není stavěn na to, aby se tady daly jet rychlé časy. Záleží nejen na teplotě vody, ale i na ovzduší, na větru. Rekordy se tady určitě zajíždějí hůř, ale nic není nemožné.

Jak se vypořádává­te s tím, že pojedete doma na tak velké akci? Nesvazuje vás to?

Nesvazuje mě vůbec nic. Kanoistiku dělám hrozně rád, chci uspět. To, že lidi mají nějaká očekávání, samozřejmě vnímám, ale v první řadě to dělám pro sebe. V tomhle jsem asi sobec.

To, že zažijete ve vrcholné formě domácí světový šampionát, si tedy spíše pochvaluje­te? Berete to jako životní závod?

Neřekl bych, že je to životní závod, nic takového nemám. Ale je naprosto parádní, že mistrovstv­í světa je doma. Přál bych každému sportovci, aby něco takové-

Světový šampionát v rychlostní kanoistice v Račicích na Litoměřick­u se koná ode dneška do 27. srpna. Na české území se mistrovstv­í světa vrátilo po dlouhých 59 letech. Samotná příprava trvala zhruba rok. Kapacita Labe arény je pět tisíc diváků. Pořadatelů­m bude pomáhat 120 dobrovolní­ků. Pracovat mají po celém areálu, zejména budou podporovat závodníky v depu, budou pro ně připravova­t podmínky.

Úvodní den je na programu slavnostní zahájení a závody handicapov­aných sportovců, od čtvrtka do neděle budou závodit zdraví kanoisté.

Na startu bude 33 českých reprezenta­ntů. Největšími domácími medailovým­i nadějemi jsou kajakář Josef Dostál a kanoista Martin Fuksa.

Vůbec nezáleží, jestli úspěchy jsou, nebo ne. Myslím si, že zdravá nervozita k tomu patří. Jsem nervózní před každým závodem. Ale jak říkám, je to zdravá nervozita, kdy já od sebe něco očekávám a chci uspět.

Budete více prožívat své starty, nebo sledování mladšího bratra Petra?

Asi se budu soustředit hlavně na sebe, zase budu ten sobec. Nevím, co se mnou udělá, že pojede také brácha, ještě jsme spolu nikdy na takhle velké akci nebyli. Doufám, že také zajede solidní výsledek. Už to, že se tam dostal, je pro něj super. Nechám nervozitu

Česká reprezenta­ce našla zázemí přímo v Labe aréně, výprava tam i bydlí. Většina z dalších zhruba 1200 sportovců do Račic dojíždí. „Vozíme je do Ústí nad Labem, do Litoměřic, do Lovosic, ale také až do Prahy. Denně jezdí okružní autobus, který k hotelům zajíždí a co půl hodiny přiváží závodníky sem,“doplnil Kurfirst.

V plném provozu je jídelna a výdejna jídel. Jen obědů vydá během šampionátu asi 10 000, vše od českých kuchařů. „Spotřebuje­me 3,5 tuny masa, asi dvě tuny zeleniny, 1,5 tuny ovoce, k tomu brambory a další věci. Zajímavost­í je, že za den sníme asi 3500 rohlíků, včera k večeři se dělalo 600 lívanců pro sportovce. A denně se sní asi 500 vajíček,“uvedl Kurfirst. Většina jídel se připravuje v Praze a do Račic se dováží.

Na obou tratích, kde budete závodit, patříte k favoritům. Na kilometru se opět utkáte také s Němcem Sebastiane­m Brendelem. Věříte si do vzájemného souboje?

Závodit s ním je něco naprosto jiného. Je to pan kanonista. Ten člověk vyhrál třikrát olympiádu, pětkrát mistrovstv­í světa. To, co on dokázal, je prostě neuvěřitel­né. Já se pořád snažím ho předjet nebo mu minimálně stačit. Že jsem ho teď na Světovém poháru porážel, je pro mě strašně super. Nic si nedělám z toho, že mi to na mistrovstv­í Evropy vrátil. Není to žádný strašák. Rád bych mu porážku v Račicích samozřejmě vrátil zase já. Je to borec, někdy se prostě nepodaří předjet úplně všechny. Snad ho porazím. A jestli ne, nic se neděje, je to jen sport.

 ?? Jedna z hvězd račického MS FOTO ČTK ?? Kanoista Martin Fuksa,
Jedna z hvězd račického MS FOTO ČTK Kanoista Martin Fuksa,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia