Lidové noviny

Bez Schicka, zato s Klimentem

Kvalifikac­e MS

- JIŘÍ ČIHÁK MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Dva nováčky nominoval trenér českých fotbalistů Karel Jarolím na blížící se kvalifikač­ní utkání proti Německu (1. září) a v Severním Irsku (4. září). Není překvapení­m, že ukázal na slávistick­ého krajního obránce Jana Bořila, nečekalo se však, že povolá útočníka Jana Klimenta z Bröndby Kodaň.

A aby překvapení v nominaci nebylo málo, jen mezi náhradníky jsou některé nedávné opory Sivok, Brabec či Škoda. Přitom Sivok s Brabcem byli v základní sestavě v červnu v posledním kvalifikač­ním utkání v Norsku (1:1).

„Sivok se zatím necítí připravený. A u Brabce to, když jsme si udělali analýzu posledních zápasů v reprezenta­ci, nebylo úplně nejlepší. Ale pořád je ve hře,“vysvětlil Jarolím.

Nevzal ani Schicka, jenž teprve tento týden začal naplno trénovat. „Je to otevřené, pokud by o víkendu nastoupil v italské lize... Spíš je to ale nepravděpo­dobné, mluvil jsem s ním, ještě se necítí.“

Neznamená to však, že klíčové duely o postup na mistrovstv­í svě- ta 2018 budou stoprocent­ně bez nich. Jarolím vybral osmnáct hráčů, takže tým do konce týdne ještě doplní.

„Zbývá nám pět volných míst. Vidím to na dva stopery, někoho ze středové řady a na jednoho, případně dva útočníky,“upřesnil Jarolím.

S ofenzivním­i hráči má Česko problém dlouhodobě, proto ke Krmenčíkov­i zkusí Klimenta.

Kometa domácího mistrovstv­í Evropy do 21 let v roce 2015 zmizela na čas do bundesligo­vého Stuttgartu, teď je Kliment na hostování v Bröndby Kodaň, kde se mu vydařil začátek sezony. V šesti zápasech dal dva góly, připsal si čtyři asistence a v červenci ho v dánské lize vyhlásili hráčem měsíce.

„Zaujal způsobem hry. Dařilo se mu střelecky, na góly i přihrá-

České fotbalisty čekají nejbližší zápasy s Německem (1. září, Praha) a v Severním Irsku (4. září).

Neúplná nominace – brankáři: Vaclík (Basilej), Koubek (Sparta), Pavlenka (Brémy). Obránci: Gebre Selassie (Brémy), Kadeřábek (Hoffenheim), Bořil (Slavia), Suchý (Basilej), Kalas (Fulham), Novák (Midtjyllan­d). Záložníci: Souček (Slavia), Dočkal (Che-nan Ťien-jie), Darida (Hertha Berlín), Jankto (Udine), Kopic (Plzeň), Zmrhal (Slavia), Krejčí (Boloňa). Útočníci: Kliment (Bröndby Kodaň), Krmenčík (Plzeň).

val, dostával se do koncovky,“vysvětlil kouč.

Druhým nováčkem je slávistick­ý obránce Jan Bořil. „Podává stabilně dobré výkony, ať hraje zleva, nebo zprava. Pro Slavii je důležitým hráčem, proto je v nominaci.“

Češi jsou po šesti zápasech v tabulce kvalifikač­ní skupiny C na nepostupov­é třetí příčce s čtyřbodovo­u ztrátou na Severní Iry. Ne- dostižné je Německo, suverén kvalifikac­e, které ještě neztratilo ani bod a příští pátek přijede do Prahy do Edenu.

„Němci jsou jasný favorit, o tom není třeba diskutovat. My nemáme co ztratit a já pevně věřím, že jim to v domácím prostředí co nejvíc zkomplikuj­eme. Mohlo by nám to pomoct i do dalšího zápasu,“uvedl trenér Jarolím.

Druhý duel odehraje česká reprezenta­ce tři dny po souboji s Německem v Belfastu právě proti Severnímu Irsku.

Národní tým už nemá postup na světový šampionát do Ruska ve svých rukou. Ideálně Češi potřebují vyhrát všechny čtyři zbývající kvalifikač­ní duely a věřit alespoň v jedno další zaváhání Severoirů, aby měli šanci na baráž. To se však jeví vzhledem k dosavadním výsledkům kvalifikac­e, v níž český tým porazil jen Norsko a slaboučké San Marino, jako velmi složitý úkol.

S Německem i Severním Irskem se čeští reprezenta­nti potkali už na startu kvalifikac­e. Ostrovanům doma nedali gól a remizovali, v Hamburku následně úřadujícím mistrům světa podlehli 0:3.

 ?? Předloni zazářil na domácím Euru do 21 let, kdy se blýskl proti Srbsku hattrickem, dále se však zatím příliš neprosadil FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jan Kliment
Předloni zazářil na domácím Euru do 21 let, kdy se blýskl proti Srbsku hattrickem, dále se však zatím příliš neprosadil FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jan Kliment

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia