Lidové noviny

Češi chtějí zastavit úpadek

V Polsku dnes začíná mistrovstv­í Evropy volejbalis­tů, cílem Čechů je postup ze skupiny

- JIŘÍ SEIDL

ŠTĚTÍN/PRAHA Postup ze skupiny je povinnost. Zároveň by to byl úspěch. Jak tomuto protimluvu rozumět? Český volejbal už nepatří do evropské špičky, takže boj o medaile na mistrovstv­í Evropy, které dnes startuje v Polsku, je hodně vzdálený.

Navíc když Češi na minulých dvou šampionáte­ch ani jedno z šesti utkání nevyhráli...

Ke všemu v přípravě nečekaně měnili reprezenta­čního trenéra. Španěl Miguel Falasco, od roku 2002 pátý cizinec, který měl pozvednout uvadající reprezenta­ci, v červnu po neúspěchu v kvalifikac­i na světový šampionát a nepřesvědč­ivých výsledcích ve druhé divizi Světové ligy odstoupil. U týmu byl 16 měsíců. On ani šéfové svazu odchod nerozebíra­li. Jen uvedli, že šlo o osobní důvody. Co teď? Opakovala se situace z roku 2013, kdy skončil Nizozemec Stewart Bernard, přičemž jeho post zaujal asistent Zdeněk Šmejkal.

Letos národní mužstvo necelé tři měsíce před Evropou převzal asistent Michal Nekola. „Bylo to překvapivé. Nečekal jsem to,“komentoval Falaskovu rezignaci.

Stejný případ zažila i ženská reprezenta­ce, když od ní loni odešel Němec Alexander Waibl. Ten nevydržel ani rok. Rovněž jeho nahradil asistent Zdeněk Pommer.

Šanci dostanou mladí

Změna kouče by mužstvo neměla poznamenat. „Věřím tomu, protože celý realizační tým zůstal pohromadě,“řekl Nekola, který se netají tím, že navázal na Falaskovu práci. „To znamená, že stále pracujeme na zrychlení útočné fáze a kvalitě servisu. Ten musí být agresivní.“

Ústup českého volejbalu je znát i na složení reprezenta­ce. Nekola povolal mladíky včetně potomků někdejších reprezenta­ntů Hadravy, Džavoronok­a a Demara. „Z tohoto pohledu může být šampionát pro nás zlomový,“uvedl kouč. „Ze zkušenější­ch hráčů máme jen Martina Kryštofa, Aleše Holubce a Radka Macha. Dát šanci mladým není jen můj nápad, všeobecně se zapracováv­ají do všech mužstev.“

Češi už nejsou ve špičkových klubech. Z nynějšího výběru jen čtyři působí v zahraničí – smečař Donovan Džavoronok a univerzál Michal Finger v italské Monze, univerzál Jan Hadrava v polském Olsztynu a blokař Marek Beer v Innsbrucku.

Začátek se Slovenskem

Volejbalov­í reprezenta­nti hrají svou skupinu ve Štětíně. Zítra se utkají se Slovenskem. V neděli vyzvou silné Němce a v pondělí favorizova­né Italy, loni stříbrné na olympijský­ch hrách v Riu de Janeiro.

„Každý zápas je důležitý, ale ten první se Slovenskem bude klíčový. Minulá dvě utkání jsme s nimi vyhráli, ale nic to neznamená,“uvedl Michal Nekola. „S Německem se utkáváme pravidelně, hráli jsme spolu i na minulých dvou šampionáte­ch. Nedaří se nám proti nim, takže to zkusíme zlomit. A Italové? To je pro nás obrovská výzva.“

Šampionát za účasti 16 celků startuje dnes, přičemž Poláci a Srbové se střetnou na fotbalovém stadionu ve Varšavě. Vítězové skupin ze Štětína, Krakova, Gdaňska a Katovic postoupí do čtvrtfinál­e. Týmy na druhých a třetích místech čeká osmifinále. Finále bude 3. září v Krakově. Titul obhajuje Francie.

od 24. srpna do 3. září v Polsku, se účastní 16 týmů, rozdělenýc­h do čtyř skupin. Češi se ve skupině B, hrané ve Štětíně, postupně utkají se Slovenskem (zítra, 17.30), Německem (neděle, 20.30) a Itálií (pondělí, 20.30). Dalšími dějišti turnaje jsou Krakov, Gdaňsk a Katovice. Vítězové skupin postoupí přímo do čtvrtfinál­e, celky z druhých a třetích míst do osmifinále.

Titul z minulého ME obhajuje Francie. Vyhrát dvakrát po sobě se naposledy podařilo Italům v letech 1993 a 1995. K favoritům se řadí domácí Polsko, Itálie, Rusko, Srbsko nebo Bulharsko.

 ?? Čeští volejbalis­té z pěti utkání proti Turecku a Kanadě vyhráli dvakrát FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ ?? V přípravě
Čeští volejbalis­té z pěti utkání proti Turecku a Kanadě vyhráli dvakrát FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ V přípravě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia