Lidové noviny

Záměrné přešlapy bolí víc

- ADAM JUNEK

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Vzhledem k tomu, že Čekstajlu jde vždy o módu, nečekejte peprné slovíčko jako v citovaných Pelíšcích. I když občas by rádo uklouzlo, když dojde na záměrné nectění příležitos­ti, co se outfitu týče, což je ten bující zlozvyk z úvodní věty.

Neznalost etikety je jakýmsi českým zlozvykem, často pranýřovan­ým. Tenisky v divadle, košile s krátkým rukávem pod sakem, krátké šaty tam, kam náleží velká večerní. A ačkoliv před zákonem a módní policií neznalost neomlouvá, ve druhém případě se nad neználky dá přimhouřit oko.

ČEKSTAJL

Ten nešvar, co se rozmáhá, je nectění etikety zcela záměrné od lidí, kteří vědí a znají… Touha vymknout se. Ovšem vypuštěná z uzdy na nesprávném místě.

Zářným (byť v tomto kontextu moc o záření nejde) příkladem je sparťanský fotbalista Lukáš Vácha na pohřbu ctěného fotbalovéh­o činovníka Rudolfa Bati. Přišel celý v černém, ALE… džíny útlé jako legíny, naboso obuté tenisky a kožený křivák… To skutečně není outfit na pohřeb. Smuteční akt není příležitos­tí pro kreativní performanc­i ani v případě, že se jako kreativec tváříte. V případě sparťana Váchy se jeho tvůrčí duch projevil v kolekci oblečení, již pro své fanoušky stvořil s návrhářem Lukášem Macháčkem. A tak chtěl asi svou znalost trendů představit i na pohřbu, kam patří co možná nejkonzerv­ativnější přístup.

Druhým, možná více do očí bijícím, leč snad méně neuctivým pří- padem je nedávná účast Dalibora Gondíka na tiskové konferenci TV Nova ve stylu „mamil“(termín jsme již jednou osvětloval­i, jde o muže středního věku v lycře). Jak všem vysvětlil, jako vášnivý běžec i na tiskovou konferenci doběhl, neb trénovat na maraton je třeba neustále. Jakkoliv „Dádu“Gondíka ctí, že dbá na zdravý pohyb, vyskytován­í se na „pracovišti“(protože co jiného je tisková konference jeho aktuálního zaměstnava­tele?) v bílých elasťáčcíc­h je skutečně nepatřičné. Je to stejné, jako by se po kanceláříc­h proháněli kolegové, co přijeli na kole, v „plenkových“cyklokalho­tách. Přitom Gondík, protřelý moderování­m, znalost etikety (byť s lehce pokulhávaj­ícím vkusem) nepostrádá.

A takových příkladů se dá v českých celebritóz­ních vodách najít vždycky dost. Ostatně cit pro věc semoc netrpí už nějaký ten rok ani na Hradě, natož v podhradí.

Okázalá ignorance etikety pak vede k jedinému… Že se namísto vyžadované­ho a ctěného dress codu nakonec rezignovan­ě z každé akce stane ta s nejnižším možným „levelem“. Tedy akce, kdy na pozvánce stojí „come as you are“– přijďte si, jak se cítíte nejlépe (i tady se ale vyžaduje alespoň předchozí sprcha a užití deodorantu, což ještě stále, dle zážitků z hromadně dopravních prostředků, není pro všechny standard). A upřímně, jakkoliv Čekstajl razí, že byť se mluví o diktátu módy, je vždy nejlepší hrát si s ní a nenechat se pravidly úplně svázat, přece jen to platí v mezích. Mezích, které vytyčují příležitos­ti od „come as you are“po „white tie“. Ale o tom snad někdy příště. Dalibor Gondík je vášnivý běžec.

 ?? A ctí jej to. To ale neomlouvá, že v běžeckém dresu vystupuje i na tiskové konferenci, což je součást jeho práce. Úředník v bance také nesjednává půjčky v cyklodresu, byť v něm třeba do práce přijel. FOTO PROFIMEDIA ??
A ctí jej to. To ale neomlouvá, že v běžeckém dresu vystupuje i na tiskové konferenci, což je součást jeho práce. Úředník v bance také nesjednává půjčky v cyklodresu, byť v něm třeba do práce přijel. FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia