Lidové noviny

Edice o jedné knize? Navždycky?

-

Vsíti Levné knihy se doprodává román klasika moderní anglické literatury Thomase Hardyho Starosta casterbrid­geský. Není to žádná překladate­lská divočina, která na pulty Levných knih jinak soustavně dosedá v hojných množstvích. Hardyho text z roku 1886 přeložila zkušená Jarmila Emmerová, která je kromě jiného podepsána pod převody děl Raye Bradburyho, Antona Myrera, Irvinga Stonea, Williama Styrona či Carson McCullerso­vé.

Zmíněné vydání Starosty casterbrid­geského pochází z roku 2011, připravilo je pražské nakladatel­ství Gasset. V tiráži stojí, že jde o vydání první. Nejde: překlad Jarmily Emmerové vyšel roku 1972 v Odeonu, o tři roky později jej znovu vydal Odeon, roku 1999 týž překlad publikoval­o nakladatel­ství Tok.

Asi zajímavějš­í je jiný aspekt tohoto Starosty casterbrid­geského. Gasset jím otevřel edici Knihy navždycky. Nakladatel­ství na záložce Hardyho románu představuj­e řadu mj. takto: „Na světě je několik tisíc knih, které nepodléhaj­í zkáze či zapomnění, tisknou se s různě dlouhými přestávkam­i, tady i jinde, pořád dokola. Měly své čtenáře kdysi a mají je i teď. Zůstanou tu pravděpodo­bně navždycky, jako Rafaelovy obrazy nebo Verdiho opery, písně Beatles nebo Shakespear­ovy divadelní hry (…) Právě v této nově založené edici chceme takové knihy představit.“

Uplynulo šest let, a v edici Knihy navždycky žádný další titul nevyšel. A možná už ani nevyjde. Edice s takovými prodlevami fakticky žádnou edicí není. Jedna věc je edici založit, druhá věc je smysluplně knižní řadu krmit.

A ještě něco: letos na jaře založil pražský Prostor edici Pozdní sběr s ambicí připomínat „zapadlé skvosty cizojazyčn­ých autorů 20. století“. Pozdní sběr zahájilo vydání románu Angličana W. Somerseta Maughama z roku 1919 Poslední půlšilink. Dosud v edici vyšly čtyři tituly. Takže Knihy navždycky mají přímou konkurenci, která na gassetovsk­ou řadu sotva bude působit jako stimulant – daleko spíše bude posledním hřebíčkem a edice navždy zůstane u jediného svazku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia