Lidové noviny

Macron Evropu jen využívá

Francouzsk­ý prezident taktizuje, jde mu však výlučně o francouzsk­é národní zájmy

-

Když Emmanuel Macron zvítězil ve volbách, proevropšt­í liberálové se radovali, že v osobě nového francouzsk­ého prezidenta získají mocného spojence. Macron působil mladě a energicky, na rozdíl od opotřebova­ného socialisty tradičního typu, který byl jeho předchůdce­m. Hlavně ale vypadal v očích liberálů moderně a kosmopolit­ně, na rozdíl od nacionalis­tky Marine Le Penové.

Po několika měsících se ukazuje, co je Emmanuel Macron vlastně zač. Pečlivější čtenáři předvolebn­ích rozhovorů a volebních programů to mohli vědět už dříve. Vezměme si Macronův boj proti mzdovému dumpingu, který byl hlavním předmětem prezidento­va setkání s premiéry Česka a Slovenska v Salcburku.

Strategie `a la mzdový dumping

Co je to mzdový dumping? Existují bohatší země a chudší země. Z podstaty věci je zřejmé, že obyvatelé chudších zemí mají nižší příjmy. Důvody chudoby mohou být různé: zaostalost v důsledku nevhodné geografick­é polohy (Mongolsko), klimatu (Mauretánie), feudalismu (Etiopie v době monarchie), náboženstv­í nepřátelsk­ého určitým nepostrada­telným druhům podnikání (muslimské země), války, revoluce...

Česko mělo smůlu, že nejdřív trpělo zaostávání­m v důsledku habsburské­ho feudalismu, dále německou okupací (ano, i kvůli Francii), a nakonec desítkami let reálného socialismu. Od roku 1989 sice české mzdy vzrostly ze zhruba jedné desetiny německé úrovně na necelých 40 procent Německa, ale katastrofá­lní slabost českého kapitálu, která je nutným dědictvím socialismu, je hlavní příčinou, proč české mzdy stále zaostávají proti Západu.

Ale proč se francouzsk­ý prezident tak dojemně stará o naše mzdy? Důvod je jednoduchý. Současná Francie je nejnákladn­ějším sociálním státem na světě. Francouzsk­ý pečovatels­ký stát je dražší než státy jako Švédsko, Norsko, Dánsko, o Finsku nemluvě. Francouzsk­ý státní dluh atakuje hranici 100 procent HDP (přesně 98,9 procenta), navzdory probíha- jící hospodářsk­é konjunktuř­e v Evropě. Na každého Francouze dnes připadá dluh ve výši 35 532 eur.

Macron chápe (na rozdíl od Hollanda), že domácí daňové sazby prakticky není kam zvyšovat. Příjmy francouzsk­ého státu lze zvyšovat jedině růstem daňového základu. Toho lze dosáhnout jedině vyšší zaměstnano­stí, které ovšem brání vysoké přímé i nepřímé náklady na pracovní sílu. Řešení? Donutit hloupé barbary z Východu, aby se vzdali svých konkurenčn­ích výhod. Nejlépe pod hesly „více Evropy“a „stále hlubší integrace“.

Macron ale chápe, že jeho strategie nemůže být přímočará. Chápe, že v prostředí tržního hospodářst­ví nelze úroveň mezd nadekretov­at ve stylu centrální plánovací komise. Proto volí salámovou metodu: nejprve přijdou na řadu mzdy zaměstnanc­ů vysílaných do zahraničí – řeč je především o dálkových řidičích. A zdá se, že bude úspěšný. Premiér Bohuslav Sobotka okamžitě Macronovi zbaštil návna- du i s háčkem: „Není sporu o tom, že lidé si zaslouží stejnou mzdu za stejnou práci na stejném místě.“

Pak boj proti Východu postoupí do dalšího kola. Francie bude tlačit na růst regulatorn­ích nákladů všeho druhu. Silně kapitalizo­vané a svými vládami podporovan­é francouzsk­é a německé korporace snadno vydrží zvyšování nákladů i zhoršování podnikatel­ského prostředí. U českých podniků to není tak jisté, když i vlastní vláda se k nim chová macešsky.

Strategie `a la dumping daňový

Jakou další zbraň proti Východu může Macron nasadit? V úvahu připadají daně. Francouzšt­í politici i manažeři si dlouhodobě stěžují na tzv. daňový dumping.

Ve své kampani Macron sliboval antidumpin­gová cla (která se však mají týkat spíše Číny a Indie), tvrdší postup proti vysílaným pracovníků­m v rámci EU, a především harmonizac­i daní z příjmu. Je vysoce pravděpodo­bné, že během příštíchmě­síců vypálí další salvu v boji za záchranu francouzsk­ých veřejných financí na úkor nových členských zemí EU. Macronovy „proevropsk­é“řeči míří k cíli, jímž je francouzsk­á politická dominance. Tou cestou budemožné zemím východní Evropy vnutit opatření, jež budou pro ně nevýhodná.

Toho druhu je i Macronův úmysl tlačit na tzv. daňovou harmonizac­i. Česko, Slovensko a další země z regionu těží z nízkých daňových sazeb. Investoři zde nacházejí výhodu, kterou jim Francie neposkytne. Bez nízkých daní by Česko a východní sousedy čekaly zlé časy. Ale část průmyslu by se možná do Francie vrátila, nebo by se alespoň zastavil jeho odliv.

Sečteno a podtrženo: Emmanuel Macron není žádný velký Evropan, ale francouzsk­ý nacionalis­ta, který Evropu používá z taktických důvodů. Není liberál, nýbrž autoritář, který příležitos­tně používá liberální rétoriku. Především však není spojencem východoevr­opských zemí, a to bez ohledu na politickou orientaci jejich vlád. Francouzsk­á košile bude Macronovi vždy bližší než východoevr­opský kabát.

 ?? Ekonom, Robot Asset Management SICAV Investiční společnost, a. s. ??
Ekonom, Robot Asset Management SICAV Investiční společnost, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia