Lidové noviny

Hospodařen­í s vodou je nutné řešit preventivn­ě

- Ad LN 23. 8.: Houba Česko Ivan Obrusník, emeritní ředitel ČHMÚ

S názory předestřen­ými komentátor­em Martinem Zvěřinou na problemati­ku předvolebn­ích plánů stran řešení hospodařen­í s vodou lze plně souhlasit. Spíš než o „boj se suchem“jde skutečně primárně o problém prevence a snižování rizika katastrof, který patří k adaptačním opatřením na změny klimatu, a má tudíž širší rozměr.

Tím samým není třeba tvrdit, že povodně a sucho vznikají pouze změnami klimatu, neboť tyto katastrofy jsme u nás měli již dávno před průmyslovo­u revolucí a emisemi skleníkový­ch plynů. Významný je však poukaz na důležitý a obtížný problém, kterým se zdá soupeření mezi resorty (v tomto případě zejména životního prostředí a zemědělstv­í), a nastolení otázky, jak odpovědnos­t a řízení problému sucha a povodní v širším smyslu sjednotit pod jedním úřadem.

Souhlasím, že zdánlivě nejlepší přidělení této problemati­ky přímo pod předsedu vlády nemusí být u nás zcela optimální.

Vytvoření nového úřadu (resortu) pro zemi velikosti České republiky rovněž není příliš perspektiv­ní.

Problémem v případě sjednocení resortu zemědělstv­í a životního prostředí by mohlo být to, že resort (zemědělstv­í), který patří k velkým znečišťova­telům životního prostředí, by byl zároveň odpovědný za kontrolu a snižování tohoto znečišťová­ní.

Rozhodně je nicméně problém prevence a snižování katastrof nezbytné urgentně řešit a bude to podstatný úkol pro novou vládu, ať bude tvořena jakýmikoli­v politickým­i stranami.

Závěrem bych jen velmi rád připomenul, že analogicky řízení jedním resortem (ministerst­vem životního prostředí) a zároveň poskytován­í dat, předpovědí, výstrah a služeb pro dalších minimálně pět resortů je dlouhodobý­m problémem Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) a bylo by mimořádně prospěšné, kdyby také tento úkol byl řešen současně s otázkami ochrany před povodněmi a suchem. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia