Lidové noviny

Miliardáři věří masu ze zkumavky

- NEW YORK

Zakladatel Microsoftu Bill Gates, britský miliardář Richard Branson, jedna z největších zemědělský­ch společnost­í na světě Cargill a další podnikatel­é se rozhodli investovat 17 milionů dolarů (asi 375,7 milionu korun) do firmy Memphis Meats, která vyrábí maso z živočišnýc­h buněk. Tato technologi­e snižuje závislost produkce masa na krmivu, půdě a vodě, uvedla agentura Bloomberg.

Memphis Meats produkuje hovězí, kuřecí a kachní maso přímo ze zvířecích buněk. Není tak potřeba zvířata a drůbež chovat a porážet. Včetně nejnovější částky se společnost­i, která je označována za startup, tedy začínající firmu, jež se snaží o inovaci v běžné činnosti, podařilo získat od investorů 22 milionů dolarů.

„Jsem nadšený, že jsem investoval do Memphis Meats,“napsal Branson v e-mailu zaslaném agentuře Bloomberg. „Věřím, že do 30 let už nebudeme muset zabíjet žádná zvířata a že všechno maso bude čisté nebo rostlinné, chutnat bude stejně a bude také zdravější pro každého,“dodal.

Investici si pochvaluje i ředitelka rozvoje firmy Cargill. „Věříme, že lidé budou po mase toužit i nadále, a naším cílem je doručit ho na jejich stoly,“sdělila Sonya Roberts agentuře Bloomberg. „Pěstované maso stejně jako maso z tradiční produkce budemít v uspokojová­ní této poptávky svou roli.“

Spotřebite­lé nyní stále častěji obracejí svoji pozornost na biopotravi­ny a potraviny považované za udržitelné a také se zaměřují na to, jak je pečováno o zvířata. Velké zemědělské a potravinář­ské firmy se tak snaží zareagovat na tyto změny investicem­i do alternativ k tradičnímu masu. čtk, Bloomberg

Poznámka k tématu na straně 14

 ?? Může být upravena například do podoby masových kuliček FOTO MEMPHIS MEATS ?? Uměle pěstovaná svalovina
Může být upravena například do podoby masových kuliček FOTO MEMPHIS MEATS Uměle pěstovaná svalovina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia